0.75
Balatoni Kékburgundi (édes) 0,75 (Varga)
590 FtTovábbBalatoni Kékburgundi (édes) 0,75 (Varga):
A Kékburgundi mélyrubin szín?, határozott savtartalmú, kellemes csersavú, bársonyos vörösbor, melyet maradék cukortartalma tesz kerekké és kedveltté az édes bort kedvel?k számára.
Ajánlott fogyasztási h?mérséklet: 16-18 °C. Alkoholtartalom: 11,5 %
Balatoni Szürkebarát (félédes) 0,75 (Varga)
660 FtKosárba teszemBalatoni Szürkebarát (félédes) 0,75 (Varga):
A Balaton vidékének éghajlati és talaj adottságai, a tó víztükrének napfényt megsokszorozó, klímakiegyenlítő hatása egyedülálló feltételeket nyújt aszőlőtermesztéshez. Az itt élő ember ezt a történelmi idők óta felismerte és hasznosította. E gyönyörű vidéken 2000 év óta létezik szőlő- és bortermelés.A balatoni borcsalád borai e négy nagy múltú balatoni borvidék, a Badacsonyi, a Balatonfüred-Csopaki, Balatonmelléki és Dél-Balatoni borvidéket képviselik. A Szürkebarát bora testes, zamat gazdag, diszkrét illatú bor, savai finomak. Behízelgő édessége méltán teszi e táj legkedveltebb borává.
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 12-14 °C. Alkoholtartalom: 11,5 %
BB Spumante 0,75
999 FtKosárba teszemE pezsgőfajta a legkiválóbb muskotály szőlők mustjából erjed. A pezsgő készítéséhez a híres muskotály szőlőfajtákat használják fel, mint a Muscat Lunelt, Muscat Ottonelt és a Csabagyöngyét. Gazdag ízvilága a must kellemes aromás illatanyagait, zamatait és frissessségét hordozza magában. Édességtartalma rendkívül magas. A BB Spumante igazi különlegesség mindazoknak, akik szeretnének megismerkedni egy egyedi, nagy népszerűséggel rendelkező édes minőségi pezsgővel.
Bock Villányi Cabernet Sauvignon 0,75
3 390 FtKosárba teszemBock Villányi Cabernet Sauvignon 0,75:
Világfajta, amely a villányi borvidék dűlőin is a legszebb arcát mutatja. Erjesztést követően, 14 hónapig használt tölgyfahordóban érlelődik. Sötét intenzitású, mélyvörös színű nagy testű bor. Illatában és ízében erdei gyümölcsök fedezhetők fel. Sok éves érlelési potenciállal bír.
Ajánljuk steakekhez, vadból készült sültekhez.Bock Villányi Hárslevelű 0,75
1 790 FtKosárba teszemBock Villányi Hárslevelű 0,75:
Őshonos magyar fajta, mely otthonosan érzi magát a villányi borvidéken. A göntéri dűlőben, 30 év feletti tőkéken termett általában túlérett szőlőből, reduktív technológiával készül. Színe közepes intenzitású, szalmasárga árnyalatú. Illatában a hársfavirág jelenik meg, enyhe citrusossággal karöltve, mely ízében is visszaköszön.
Ajánljuk aperitifként, előételekhez és gazdagon fűszerezett káposztás ételekhez, friss sajtokhoz.Café de Paris Spritz (keserű narancs) 0.75
2 490 FtTovábbCafé de Paris Spritz (keserű narancs) 0.75
A francia borászati szakértelem egyik sikertörténete, a Café de Paris, egy kiváló minőségű francia pezsgő amely a Bordeaux-i régióban található Saint-André-de Cubzac helyen készül 1967 óta.
Egyik ízesített kategóriája a Bitter Orange (Spritz), amely a Café de Paris legújabb terméke, mely keserű narancs aromával rendelkezik. Könnyed, alacsony alkohol tartalmú (7,5%) nyári ital, figyelem felkeltő narancs színekkel párosítva.
Csányi Villányi Cabernet Sauvignon (Teleki V)
1 350 FtKosárba teszemCsányi Villányi Cabernet Sauvignon (Teleki V):
Jellegzetesen fűszeres, zamatos, mélyrubin színű bor, melynek összetett illatjegyeiben jól felismerhető a paprika, szilva és az erdei szeder. Fogyasztását vadételekhez, grillezett húsokhoz, illetve étkezések után, baráti beszélgetések kísérőjeként, 16-18 °C-ra hűtve ajánljuk.
Cynar (articsóka) likőr 16,5% 0,7
4 850 FtKosárba teszemA Cynar egy articsóka alapú, hagyományos, olasz keserű, közepes (16,5%) alkoholtartalommal. 13 gyógynövény kivonatát tartalmazza, gazdag illat-és ízvilág jellemzi. Fogyasztása a Camparihoz és az Aperolhoz hasonlóan szódával, jéggel, Proseccoval keverve, esetleg tisztán, jól lehűtve ajánlott. Citrom, vagy narancsszelettel szervírozandó.
Dr. Steinberger Ananászlé 0,75
1 330 FtKosárba teszemDr. Steinberger Ananászlé 0,75:A hámozott gyümölcsöt teljes egészében kíméletesen feldolgozzák, hogy megőrizze értékes alkotóelemeit és rostjait is.
Az ananász A, B és C-vitamint, folsavat (vörös-és fehérvérsejtek képződéséért) , káliumot, cukrot, gyümölcssavat és rostanyagot tartalmaz. Az ananászban található bromélia enzim segíti a zsír
Az ananász (Ananas sativa) a broméliafajok közé tartozó, tőlevélrózsás növény. Terméseit a levélrozetta közepén, a száron hozza. Őshazája feltehetően Paraguay, Európába Kolumbusz Kristóf hozta be a XV. században. Az ananász édeskés, finom, lédús gyümölcs, 100 grammja 56 kcal energiát tartalmaz. Meleget és napfényt igénylő növény, termesztésének a távol-keleti országok éghajlata felel meg. Az ananászt általában hagyják a szárán megérni. Ha kellemes illata és sárgás színe lesz, szüretelik. Az ananász mérete igen változatos lehet, a 15-20 dkg-ostól egészen a több kilós nagyságig terjedhet.
Magas vitamintartalmának és a benne található bromelin nevű (fehérjebontó) enzimnek köszönhetően a legegészségesebb gyümölcsök egyike.
Az ananász a trópusi területeken szinte mindenhol nagy mennyiségben termesztett gyümölcs. Szerencsére ma már hazánkban sem csak konzerv formájában érhető el, hanem a friss gyümölcs is kapható. Általában Costa Ricáról és Ghánából érkezik hozzánk. (Szatmári Zoltán)Felbontás után hűtőben max. 5 napig
Ajánljuk: emésztés elősegítéséhez. A máj funkcióinak javításához, méregtelenítéshez, léböjthöz, fogyókúrák kiegészítője. Emésztési zavarok esetén.
Fogyasztási javaslat: általánosan reggel éhgyomorra 1,0-1,5 dl. 1 üveg 5-7 napig elegendő. Fogyókúrához, méregtelenítéshez napi 5×1,5 dl. 1 üveg 1 napig elegendő.
Összetevők: ananászlé, stabilizátor (pektin), C-vitaminDr. Steinberger Aszaltszilva-ital 0,75
1 390 FtTovábbDr. Steinberger Aszaltszilva-ital 0,75, 97% aszaltszilva kivonatból, régi, családi recept szerint.
Régi családi recept szerint készült, gondosan válogatott, jóízű aszaltszilva-kivonatból. Emésztést elősegítő.Hatékonyan és természetesen segíti az emésztést. Régi családi recept szerint készült, gondosan válogatott, jóízű aszaltszilva-kivonatból.
Vizsgálatok szerint az öregedéssel, öregségből adódó betegségek lassításában, megelőzésében fontos szerepe van. Gazdag káliumban, segít a szívritmus szabályozásában és a salakanyagok távozásában is fontos szereppel bír.Dr. Steinberger B-aktív Bio Zöldséglé 100% 0,75
1 390 FtKosárba teszemDr. Steinberger B-aktív Bio Zöldséglé 100% 0,75, Rudolf Breuss recept szerint.
Rudolf Breuss híres osztrák természetgyógyász receptje szerint készült tejsavas erjesztésű 100 %-os zöldséglé céklából, sárgarépából, zellerből, burgonyából, és retekből. Ideális az egészséges táplálkozás kiegészítésére, a szervezet tehermentesítésére. Alacsony kalóriaértékű, ezért cukorbetegek étrendjébe szintén jól beilleszthető.
Dr. Steinberger Bio Céklalé 0,75
1 190 FtKosárba teszemDr. Steinberger Bio Céklalé 0,75
Régóta ismert a céklában található mélyvörös festékanyag, a betanin jótékony hatása. A cékla kalciumot, foszfort, vasat, nátriumot, káliumot, ként, magnéziumot, A-, B- és C-vitamint tartalmaz. Talán ez a zöldségféle a legismertebb, hiszen a hagyományos gyógyításban mindig fontos szerepet kapott.
A cékla nagy mennyiségben tartalmaz jó vízkötő képességű pektint.
A cékla kiváló vérképző, és jól szabályozza a máj anyagcsere folyamatait. Egyes vizsgálatok szerint megakadályozza a daganatos sejtek szaporodását is.
Számos vizsgálat bebizonyította, hogy a céklalé segít a vörösvérsejtek regenerálásában és szaporodásában, ezért bizonyos helyeken kiegészítő gyógymódként ajánlják vérszegénység esetén. A cékla, A, B1, B2 és C- vitamint tartalmaz, ásványi anyagok közül pedig folsavat, foszfort, ként, nátriumot, káliumot valamint magnéziumot. Jelentős szerepe van a méregtelenítésben, és egyensúlyban tartja a szervezet sav-bázis egyensúlyát. Rendszeres fogyasztásával közérzetünk javulhat. A céklában található cukor könnyen hasznosítható, így gyors energiaforrást jelenthet a szervezetnek, és várandós anyák is bátran fogyaszthatják.
A népi gyógyászat javasolja a céklalé fogyasztását menstruációs zavarok esetén is.
A szervezet a zöldségek közül a céklából tudja kinyerni a legtöbb vasat. (Forrás: Szatmári Zoltán)Hatása a népi gyógyászati adatok alapján
A cékla a libatopfélék családjába (Chenopodiaceate) tartozik. Kétéves növény, amelynek levelei az első évben tőlevelek, a másodikban szárlevelek. Szára a második évben képződik. A növénynek karógyökere van, amely a répatestek kialakításában játszik fontos szerepet. Gyökere húsos, leveses.
A megvastagodott répatestet fogyasztjuk, amelynek alakja lehet gömbölyű, hengeres vagy lapos. A répahús színe általában vörös, de lehet sárgás is. Hazánkban általában csak a vörös változatát termesztik. A kutatások szerint Elő-Ázsiából került Ázsiába (itt gyógyításra is használták), majd onnan Európába. A Földközi-tenger környékén őshonos. (Forrás: Szatmári Zoltán)Dr. Steinberger Bio Feketeáfonya 70% 0,75
2 790 FtKosárba teszemDr. Steinberger Bio Feketeáfonya vadontermő gyümölcsből, gyümölcstartalom min. 70% 0,75
Élvezze ennek a mennyei termésnek az aromáját a 70%-os gyümölcstartalmú nektár formájában!Az utóbbi évek intenzív kutatásainak köszönhetően bebizonyosodott, hogy a fekete áfonya hatóanyagai megőrzik, illetve javítják az erek rugalmasságát, tágulási képességét, ezáltal csökkentik az érelmeszesedés, a keringési betegségek, perifériás érbántalmak (vénás elégtelenség, aranyér) ödémásodás kialakulásának esélyét. Mint ismert, e betegségek előfordulása összefügg a nem megfelelő táplálkozással, mozgásszegény életmóddal. Ezek, illetve az un. oxidatív stressz (egészségkárosító szabad gyökök) következtében ugyanis bekövetkezik az ér legbelső sejtrétegének hibás működése, amit késleltetni tudnak az áfonya hatóanyagok.
Hatása népi gyógyászati adatok alapján
Az áfonyák legelterjedtebb gyümölcseink közé tartoznak. Terméseiket nyersen fogyasztjuk, illetve préslék, kompótok, lekvárok, bor, pálinka formájában, mint egészséges táplálékot vagy élvezeti italt ismerjük. Történeti hátterük is igen érdekes. Az Európában legismertebb fekete áfonya termése már a legkorábbi időkben is fontos szerepet játszott, a XVI.-XVII. században pedig gyógyászati célokra is alkalmazták. A hamvas (mocsári) áfonyából készült bort az ókori germán rituálék során fogyasztották, a középkorban miseborként használták. A vörös áfonya gyümölcsét a svédek az erdő aranyának nevezték. Az észak-amerikai nagytermésű áfonya népszerűsége is egyre nő.Az egész Európában honos Erikafélék (Ericaceae) családjába tartozó fekete áfonyát (Vaccinium myrtillus L.) világszerte termesztik is. Kiterjedt élelmiszeripari felhasználása, egészségmegőrzést elősegítő tulajdonsága miatt is a legtöbbet tanulmányozott áfonya gyümölcs. Értékét jelzi, hogy a nyers és szárított gyümölcs (Myrtilli fructus recens; Myrtilli fructus siccus), hivatalos a VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben, elismerve ezzel terápiás jelentőségét is.
Dr. Steinberger Bio Sárgarépalé 0,75
1 290 FtKosárba teszemDr. Steinberger Bio Sárgarépalé 0,75. természetes bétakarotinban gazdag, frissen szedett sárgarépából, bio citrommal ízesített.
A növény fontos biológiai hatóanyaga a bétakarotin (más karotinokat is tartalmaz), amelynek egyébként a színét is köszönheti. Karotintartalma, amely jelentős antioxidáns fajtánként változó, 6-15 mg / 100 g között mozog. A szervezet a bétakarotint szükség szerint A-vitaminná alakítja át. Az A-vitamin nélkülözhetetlen továbbá a jó látás és a nyálkahártyák egészsége szempontjából. Az A-vitamin hiányában kialakulhat a farkasvakság. A gyökér tartalmaz még flavonoidokat és illóolajat is. Alacsony energiaértéke miatt 218 kJ (52 kcal) szívesen alkalmazzák különféle diétáknál, de fogyasztása ajánlott szív- és keringési betegségekben szenvedőnek is. Azért is érdemes tudatosan beiktatnunk táplálkozásunkba, mert karotinjai erősítik az immunrendszert, és egyes vizsgálatok szerint a daganatos betegségek megelőzésében is fontos szerepük lehet. A sárgarépa hatóanyagainak köszönhetően részt vesz a szabad gyökök károsító hatásának megakadályozásában is. A népi orvoslás vizelethajtóként is alkalmazza. (Forrás: Szatmári Zoltán)
Hatása a népi gyógyászati adatok alapján
A sárgarépa (Daucus carota subsp. sativus) egyik kiemelt zöldségnövényünk, amelyet már a görögök és a rómaiak is termesztettek. Régóta ismerjük és termesztjük, s ezt igazolják Ibn Al Avam, arab tudóstól származó XII. századi feljegyzések is, aki különbséget tett a különböző répák között.
Hiteles információk szerint közép-ázsiából került Európába, amelyben a mórok és a spanyolok az “élen” jártak.
Táplálkozási szempontból a sárgarépa a gyökérfélék között – jelentős vitaminforrásának köszönhetően – igen előkelő szerepet vívott ki magának.
A sárgarépának a megvastagodott, tápanyagokban gazdag gyökerét fogyasztjuk.
Íze kellemes, édeskés. (Forrás: Szatmári Zoltán)Feind Balatonaligai Irsai Olivér 0,75
1 500 FtKosárba teszemFeind Balatonaligai Irsai Olivér 0,75:
Minőségi száraz fehérbor.
Rendkívül üde, friss, ropogós, szőlő illatú és zamatú elegáns fehérbor. Diszkrét parfümösséggel és harmonikus lágy savérzetével hódító bájos, fiatalos, üdítő hatású primőrbor, amit nem csak a fiataloknak ajánlok. Színe tükrösen csillogó halvány szalmasárga. Illata tiszta, intenzív, tavaszi virágos réteket és fehérhúsú gyümölcsöket idéz. Szájban száraz, savai lendületesek, ízében gyümölcsös ill. diszkrét fűszeres jegyeket vonultat fel. Könnyed, fiatalos jelleget mutató fehérbor. 7-8 C-on fogyasztva gyümölcsös körítésű ill. keleti fűszerek felhasználásával készített hal és szárnyasételek mellé ajánljuk kísérőként.Freixenet Carta Nevada Dulce (édes) 0,75
2 450 FtKosárba teszemA Freixenet Carta Nevada Dulce (édes)
55gr/L-es cukortartalmával a Freixenet család legédesebb pezsgője.Színe szalmasárga, enyhe zöldes árnyalattal. A tiszta ízhatáshoz üde virágillat párosul. A buborékok apró méretűek. Az alapborhoz hozzáadott likőr egy tölgyfahordóban érlelt 12 hónapos cuvéeből készül. Ajánlott aperitífként, édességekhez, desszertekhez.
Freixenet Cordon Negro Brut 0,75
2 650 FtKosárba teszemFreixenet Cordon Negro Brut 0,75:
kategóriájában piacvezető, a legnagyobb mennyiségben vásárolt palackos erjesztésű pezsgő. Extra száraz és friss, kellemes gyümölcsös ízű spanyol pezsgő. Hosszantartó ízhatása a Parellada szőlőnek, illetve az alapbor 12C fokon történő fermentációjának (enzimes erjedés) köszönhető. Ez az eljárás lehetővé teszi, hogy az aromaanyagok nagy része épségben maradjon. Cukortartalom:8g/L, fogyasztási hőmérséklet: 6-7C. Halételekhez, tenger gyümölcseihez, sushihoz ideális kisérő.
Freixenet Cordon Negro Brut papír díszdobozban 0,75
2 650 FtTovábbFreixenet Cordon Negro Brut papír díszdobozban 0,75:
Freixenet kategóriájában piacvezető, a legnagyobb mennyiségben vásárolt palackos erjesztésű pezsgő. Extra száraz és friss, kellemes gyümölcsös ízű spanyol pezsgő. Hosszantartó ízhatása a Parellada szőlőnek, illetve az alapbor 12C fokon történő fermentációjának (enzimes erjedés)köszönhető.Ez az eljárás lehetővé teszi, hogy az aromaanyagok nagy része épségben maradjon.Cukortartalom:8g/L, fogyasztási hőmérséklet: 6-7C.Halételekhez, tenger gyümölcseihez, sushihoz ideális kisérő.
Garrone Asti Spumante 0,75
2 290 FtKosárba teszemAsti Garrone Spumante 0,75:
Olaszország északi részén, Piemont tartományban található Asti, ahol az 1900-as évek elején új gyártási technológiát vezettek be: a pezsgőt egy lépésben, közvetlenül a mustból készítik, s ezáltal idegen anyagot(aromát, likőrt) nem adnak hozzá. Az erjesztés csak addig tart, amíg az alkoholtartalom a 7-8 fokot el nem éri, így jelentős mennyiségű cukor marad a pezsgőben, ami a szőlőre emlékeztető muskotályos íz-,illat-és zamatanyagokkal együtt különleges harmóniát alkot.
Gere Villányi Cabernet Sauvignon 0,75
3 290 FtKosárba teszemGere Villányi Cabernet Sauvignon 0,75:
Azon fajták egyike, amelyek otthonra leltek Villányban. Mint a többi finom csersavakkal bíró fajta ez is másfél évet érlelődött fahordóban.
Mélyvörös színű, határozott fajtajellegű, jellegzetes illatú. Szép, testes, kellemes vörösbor.Színe közepesen intenzív rubin. Illatában feketeszeder, erdei gyümölcsök és füstös
tónusok jelentkeznek, mely jellegzetes főszeres illattal is párosul. Ízben hasonlót kapunk, mint illatban, kiegészülve gombás, földes jegyekkel. Elegáns, testes, kellemes, finom csersavakkal bíró vörösbor, hosszú
utóízzel.Alkoholtartalom: 13,0 % V/V
Cukormentes extrakt: 28,6 g/l
Savtartalom: 5,8 g/l
Maradékcukor-tartalom: 1,8 g/lGran Dolce 0,75
2 090 FtTovábbPiemont szívéből, a híres-nevezetes borvidékről származik az a muskotályszőlő, amelynek lágy és gyümölcsös íze képezi ennek az édes pezsgőnek a lelkét. A tradicionális és természetes folyamatokon alapuló gyártás eredménye egy szokatlanul világos és pezsgő ital.
Régebben Gran Cinzano névre hallgatott. Azért így is szeretjük…
Günzer Villányi Kékfrankos 0,75
1 750 FtKosárba teszemGünzer Villányi Kékfrankos 0,75
A kékfrankos a villányi borvidék egyik legelterjedtebb fajtája, előszeretettel használják Cabernet és Merlot házasításához. Hisszük, hogy önmagában is figyelemreméltó, nagyszerű fajta. Színe rubinvörös, zamatban gazdag, férfias, karakteres, de harmónikus bor. Illata összetett, meggyes dominanciával. Ez a bor a villányi nagyobb testű kékfrankosok képviselője. Marhahúsokból készített ételekhez ajánljuk, 16-18 fokon.
Günzer Villányi Stílus Cuvée (Cab.-Merlot) 0,75
2 180 FtKosárba teszemKlasszikus házasítás. A villányi borvidék déli lejtőinek két legnagyszerűbb fajtájából Cabernet Sauvignonból és Merlotból áll. Mindkét fajtát terméskorlátoztuk, fürtválogatással 20,5 mustfokkal szüreteltük. Hagyományos hordókban érlelődött, így a fajtajelleg gyönyörűen érződik a borban. Sötét rubinvörös színű, gyümölcsös, hosszú nagytestű vörösbor. Vad és marhahúsból készített ételekhez ajánljuk 17-18 fokra temperálva.
Günzer Villányi Portugieser 0,75
1 590 FtTovábbA Villányi borvidék egyik legkedveltebb és legelterjedtebb szőlőfajtája, jellemzően kiváló ár/érték aránnyal. A 2012-es meleg nyár szép borokat eredményezett. E palack egy rubinvörös, illatban és zamatban is bővelkedő, igazán gyümölcsös, bársonyos, abszolút fajtajelleges Portugiesert tartalmaz.
Jameson Cold Brew whiskeycoffee 0,7 30%
14 999 FtKosárba teszemBrazíliából és Kolumbiából származó arabica kávé és a jól ismert ír whiskeyóriás találkozása 30% alkoholfokon palackozva. Megszületése cseppet sem meglepő, ír kávét a legegyszerűbb ezután ezzel a termékkel készíteni. Fontos megjegyezni, hogy a Jameson nem egy újabb kávélikőrt szeretett volna piacra dobni, a Cold Brew csipetnyi méz érzete az ír whiskey sajátja, a termék cseppet sem édes. A kávé keserűségét jól aláfesti a pörkölt kakaóbab, a vanília és a hordó fája pedig szépen lágyítja.
Henkell Blanc de Blancs 0,75
2 190 FtKosárba teszemA francia cuvée-fortély és a német kézműves italkészítés találkozása; Ismerkedjen meg négy első osztályú borral egy kiváló cuvée-n keresztül! A színtiszta életöröm és az elegáns frissesség különleges érzése – Próbálja ki ezt a gyümölcsös, prémium cuvée pezsgőt, melyet nagynevű hagyományos borvidékek kiemelkedő minőségű, fehér szőlőfajtáiból készítettünk!
A szőlőszemeket gyengéden préseljük, és gondosan, alacsony hőmérsékleten erjesztjük, hogy megőrizzük azok eredeti, testes ízét. Gondos érlelést követően, pompás cuvée jön létre a körültekintően összeválogatott borfajtákból. Munkánk eredménye egy nagyszerű pezsgő, amely jellegzetes, visszafogottan édeskés illattal, és nemes, apró szemű habbal kápráztat el.Hungaria Grand Cuvée 0,75
2 100 FtKosárba teszemSzép, elegáns megjelenés: színe átmenet a zöldes-sárga és a szalmasárga között. Illata összetett, nagyon gazdag, élesztős jellegű. Savai nem túl intenzívek, inkább határozottan elegánsak, mégis frissek és élénkek. Kellemes ízhatású, közepesen testes pezsgő.
Il Prosecco 0,75
2 090 FtTovábbVelencétől alig ötven kilométerre, Valdobbiadene és Conegliano között szépen megművelt dombok alkotnak láncolatot kelet-nyugati irányban. A lejtőkön dokumentálhatóan kétszáz éve napfürdőzik a prosecco névre hallgató szőlőfajta.
A prosecco csakis frizzante (gyöngyöző) és spumante (habzó) formában képes felhívni magára a figyelmet.
A frizzantét hasas, úgynevezett “Champagnotta” palackba töltik, nem túl nagy habzóereje miatt elég csak egy kis spárgával lefogatni a dugót, nem szükséges hozzá a pezsgőknél használatos drótkengyel.
A spumante palackjai testesebbek, alul szélesebbek. A dugót a pezsgőkéhez hasonló drótkengyel fogja le. Természetesen mindegyik esetben a palack sötétzöld, amely tudvalevőleg megvédi a bort a túlzott fényhatásoktól.
A Prosecco Spumanténak két változata létezik: az Extra dry és a Brut. Az Extra dry 15-20 gramm per liter, míg a Brut maximum 15 gramm per liter maradékcukrot tartalmazhat, vagyis kevesebbet igen, többet nem. Akárcsak a pezsgőknél, itt is a “minél szárazabb, annál jobb és elegánsabb” elv érvényesül.
Az Extra dry változatot tartják a nagy klasszikusnak. Szerethető kombinációja az aromáknak és a buborékoknak. Színe ragyogó aranysárga, melyet fokoz a buborékok élénksége. Aromatikája gyümölcsökből épül fel, főleg őszibarack, alma és némi muskotályos szőlő jelleg dominál benne. A maradékcukor negédességét jobb esetben intelligens savak ellensúlyozzák. Az aperitif szerepét is betöltheti, de sokkal hálásabb tenger gyümölcsei, tészták, sajtok vagy fehér húsok mellett.
A Brut a modern változat. Nemzetközi viszonylatban ez a menőbb. Egy lépéssel közelebb van a pezsgőhöz. Inkább vegetális ízjegyek jellemzik, a gyümölcsösség a második vonalban tűnik fel. Ízében feltűnhet egy kis pirítós, mogyoró és egyéb magvak íze, asszociációja. Gyöngyözése finomabb, apróbb szemű. Általában 7-9 fokon fogyasztják, főleg halakhoz, tenger gyümölcseihez. Valdobbiadene és Conegliano környékén pedig minden fogáshoz.
A frizzante a prosecco hétköznapi, egyszerű arca. Kevésbé kifinomult, ezért főleg kezdőknek és fiataloknak ajánlják, akik még nem tudják, hogy a sörös kriglin túl is van élet. A frizzante az előételek és felhőtlen bulik adekvát itala, könnyű, illatos-zamatos üdítő. Persze az alkoholtartalma miatt csínján kell vele bánni.
(forrás: deluxe.hu)Koktél ajánlatunk:
Aperol spritz – 4cl Aperol, 6cl Prosecco, jégkocka, szódavíz, díszítéshez narancs szelet.
Laurent Perrier Cuvée Rosé Brut 0,75
25 000 FtKosárba teszemLaurent Perrier Cuvée Rosé Brut:
Minősége és megjelenése alapján egyet jelent a champagne-i rosé fogalmával, ami ismert és elismert az egész világon. Az alapborokat kizárólag első osztályú, Pinot Noir fajtájú, "Grand Cru" minősítésű területek adják, így válik a Rosé Brut a Laurent Perrier pezsgők ékességévé egyedülálló karakterével, utánozhatatlan színárnyalatával, frissítő gyümölcsösségével.Laurent Perrier Grand Siécle Brut 0,75 díszdoboz nélkül
46 990 FtKosárba teszemLaurent Perrier Grand Siécle Brut :
A Laurent Perrier a legnagyobb, még családi tulajdonban lévő pezsgőpincészet.
A pezsgőház presztízs cuvée-je a Grand Siécle (nagy évszázad) nevet kapta.
Készítéséhez csakis a legjobb évjáratok tökéletes alapanyagait használják fel, az érlelés megközelítőleg hat évig tart. Színe szikrázóan fényes, ragyogó sárga árnyalattal. Az orrban a méz, a mogyoró, a pörkölt mandula és a friss sütemény finom illata érezhető. Az erőteljes, ugyanakkor telt íz a végén fenségesen friss érzetet kelt. Zamatanyagai rendkívül hosszan megmaradnak a szájban. A mélység és a szépség egyedülálló és harmonikus kombinációja.
Martinez Vino alla Mandorla (Prémium mandulabor) 0,75
3 000 FtTovábbMartinez Vino alla Mandorla (prémium mandulabor) 0,75:
16%-os alkohol tartalmú, fehér, édes szicíliai mandulabor.A forrásban lévő édes Marsala borhoz adják hozzá az érett mandulából frissen préselt mandula olajat, s így erjesztik ki. Így készül az intenzív, marcipános illatú nedű. Ajánljuk jól behűtve önmagában vagy desszertekhez.
Kourtaki Mavrodaphne of Patras mazsolabor (Görögország) 0,75
3 150 Ft2 850 FtKosárba teszemMavrodaphne of Patras – édes, vörös mazsolabor
Az igazi görög legenda a Metaxa és az Ouzó mellett.
Nevét a mavrodaphne szőlőről kapta, hiszen fele – fele arányban tartalmazza ezt a fajtát, illetve a korintoszi fekete mazsolaszőlőt. Háromszor érlelik (tölgyfahordóban, acéltartályban és a palackban) aminek következtében egy rendkívül markáns, nagytestű bor a végeredmény. Színe a rubintvöröstől a mély bordóig terjed, illatában – ízében aszalt gyümölcsök, vanília, fahéjas csokoládé fedezhető fel. Lecsengése hosszan tartó és rendkívül édes. Felbontás után célszerű kicsit levegőztetni.
Mészáros Szekszárdi Bikavér 0,75
2 190 FtKosárba teszemMészáros Szekszárdi Bikavér 0,75
A Bikavér egy ősi cuvée, Szekszárdi és az Egri borvidéken lehet használni ezt a nevet. A szekszárdi bikavér feltételei, hogy Szekszárdon honos és termesztett kék szőlőből lehet készíteni, minimum három fajta vörösbor házasításával készül. Szekszárdon kötelező, hogy minimum 50 %-ban kadarka és kékfrankos legyen benne. Előírás hogy egy évig tölgyfahordós érlelést kapjon.
Szekszárd várost ölelő dombokról származik az egészséges, érett szőlő, melyet 1,5 kg tőke terhelésű, zöld szürettel válogatott (terméskorlátozott) tőkékről szedünk. A szőlő kíméletes feldolgozással készül, ami azt jelenti, hogy finoman maceráljuk a cefrét, ezáltal nem oldódnak ki az erős tanninok, így bársonyos, jól iható borokat kapunk, amit utána tölgyfahordóban érlelünk.
Sötét színű, fekete bogyós gyümölcsök és érett illatok jellemzik. Íz világában is az érettség és a harmónia jellemzi, bársonyosabb, kerekebb vörös bor. Ajánlott fogyasztási hőmérséklete 16-18C
Mészáros Szekszárdi Cabernet Sauvignon 0,75 14%
2 190 FtKosárba teszemMészáros Szekszárdi Cabernet Sauvignon 0,75:
A Cabernet Sauvignon egy világfajta, sok borvidéken megtalálható, 100 éve már a Szekszárdi Borvidéken is honos. Karakteres, sötét színű bora van. A Szekszárdi borvidéken lágy savak és fűszeresség jellemzi. Ezt a szőlőt szüreteljük legutoljára, november elején, közepén, minden évben kiváló minőségben. Szekszárd várost ölelő dombokról származik az egészséges, érett szőlő, melyet 1,5 kg tőketerhelésű, zöld szürettel válogatott (terméskorlátozott) tőkékről szedünk. A szőlő kíméletes feldolgozással készül, ami azt jelenti, hogy finoman maceráljuk a cefrét, ezáltal nem oldódnak ki az erős tanninok, így bársonyos, jól iható borokat kapunk, amit utána tölgyfahordóban érlelünk. Mély sötét színű, testes, nagyon tartalmas, értékes bor, díszítő jegyei, szeder, fekete ribizli, szép tanninnal telt hatás, érezhető. Illatában a cabernet fajtára jellemző illatok és a tölgyfa hordós érlelés közös illat jegyei mutatkoznak. Húsételekhez ajánljuk. Ajánlott fogyasztási hőmérséklete: 18-20 C.
Vinagora 2011: ezüst érem
Mészáros Szekszárdi Kékfrankos 0,75
1 790 FtKosárba teszemMészáros Szekszárdi Kékfrankos 0,75:
A Kékfrankos a Kápát medencében őshonos fajta, minden adottsága megvan arra, hogy híres világfajtává váljon. Szekszárd várost ölelő dombokról származik az egészséges, érett szőlő, melyet 1,5 kg tőke terhelésű, zöld szürettel válogatott (terméskorlátozott) tőkékről szedünk. A szőlő kíméletes feldolgozással készül, ami azt jelenti, hogy finoman maceráljuk a cefrét, ezáltal nem oldódnak ki az erős tanninok, így bársonyos, jól iható borokat kapunk, amit utána tölgyfahordóban érlelünk. A teroár egyedisége íz-és illatvilága dominál ebben a Kékfrankosban.
Erre a Kékfrankosra jellemző, hogy szép egyensúlyban vannak a savak és a beltartalmi értékek, a fa hordós érlelés diszkrét, háttérben marad. Egy hosszú ízű, komoly bor, amely egyszersmind egy jól iható bor is. Fűszeressége miatt igen jól társul mindenféle ételekhez. Ajánlott fogyasztási hőmérséklet 16-18C
Mészáros Szekszárdi Merlot 0,75
2 190 FtKosárba teszemMészáros Szekszárdi Merlot 0,75:
A Merlot az a fajta a világfajták között, mely új otthonra talált Szekszárdon. Minden évben kiváló minőséggel szüreteljük, lágy, bársonyos borok készülnek belőle, ezért kiváló alapanyaga a házasításoknak, Bikavéreknek. Önállóan is egy remek bor.
Szekszárd várost ölelő dombokról származik az egészséges, érett szőlő, melyet 1,5 kg tőke terhelésű, zöld szürettel válogatott (terméskorlátozott) tőkékről szedünk. A szőlő kíméletes feldolgozással készül, ami azt jelenti, hogy finoman maceráljuk a cefrét, ezáltal nem oldódnak ki az erős tanninok, így bársonyos, jól iható borokat kapunk, amit utána tölgyfahordóban érlelünk.
Sötét vörös színű, markáns, gyümölcsössége semmi kívánni valót nem hagy maga után. Illatában aszalt gyümölcsök, illetve a tölgyfa hordós érlelés miatt, vaníliás illatok fedezhetőek fel. A bor kiemelten érdekes, tartalmas jellegzetesen szekszárdi Merlot.
Ajánlott fogyasztási hőmérséklete: 18-20C.Muscat de Lux 0,75
1 150 FtTovábbIllatos szőlőfajtákból készült, édes, fehér, minőségi pezsgő.Alkoholtartalom: 6,5% Íz: Friss, gyümölcsös, kiegyensúlyozott íz-hatás, ami azonnal érvényesül. Édes pezsgő, mely egyedi előállítási technológiájának köszönhetően megőrizte a muskotály szőlő mézédes ízét és páratlan illatát. Fogyasztása: Jégbe hűtve, 4-5 °C-on Származási hely: Magyarország Története: A Helibor Szövetkezeti Pincészet Izsákon található,ahol a a pezsgőkészítésnek évtizedes hagyományai vannak. A Muscat De Lux egy Arany Muskotály pezsgőkülönlegesség, mely mustból közvetlenül erjesztett kiváló minőségű édes pezsgő. Gyártása: Illatos szőlő mustjából közvetlen erjesztéssel készült édes fehér minőségi pezsgő.
Glenmorangie Lasanta 12 éves 0,7 fém díszdobozban (Giraffe Edt.)
19 990 FtKosárba teszemA Glenmorangie Lasanta egy elegáns, nem hűtve szűrt, testes single malt whisky, amelyet minimum 12 éven át tartó bourbon tölgyfahordós érlelés után a spanyol Oloroso sherry tárolására szolgáló hordóban érlelnek tovább néhány hónapig. A Glenmorangie Lasanta így zamatos, könnyed ízösszetételű és csábító, édes aromájú whiskyvé alakul, mely kedvelt márka a luxust kedvelő rövidital fogyasztók körében .
Oppidium 0,75
2 850 FtTovábbSzőlő fajta: 100 % terracianai muskotályos (ősi honos szőlőfajta)
A szőlő földrajzi elhelyezkedése: Terracina település és San Biagio Hegy
A föld fajtája: a Terracinát övező dombokra jellemző közepesen kötött, nagyobb értékű talaj
Termesztési rendszer: szőlősorokban, 4.500 és 7.000 közötti növénysűrűséggel hektáronként
Hektáronkénti hozam: maximum 80 mázsa, a hozam borban maximum 75%
A termelés első éve: 1975
A termelés átlagos évi mennyisége: 15.000 palack
Alkohol foka: minimum 12,5°
Évjárat: 2011
Űrtartalom: 750 ml
Elismerések: Ár-érték arány Oscar- „Berebene 2004” Gambero Rosso; Nagy Dícséret- „Vinitaly 2003” Verona (Olaszország); 4 Fürt- „Duemilavini 2004” Az A.I.S. olasz borok útmutatója; Minoségi Oklevél- „Mundus Vini 2003” Neustadt (Németország), Aranyérem -„42” Nemzeti Naggyűlés Pramaggiore-Velence (Olaszorzság); 2 Pohár- „Vini d’ Italia 2004” Gambero RossoÉrzékszervi vizsgálat: Élénk szalmasárga színű bor, könnyű aranyszínű reflexekkel. Nagyon intenzív és a szőlő fajtára jellemző összetett illata trópusi gyümölcsökre, szárított rózsára és kajszibarackra emlékeztet. Ízlelésre gazdag, telt, savassága kiegyensúlyozott, túlárad benne az a hosszú lecsengésű ízjegy, amely egy jellegzetes keserű mandula ízzel zárul.
Gasztronómiai ajánlás: Ennek a bornak az erőteljes és magát itató illata a mérsékelten feldolgozott halakból készült ételek, vegyes sültek és tengeri előételek kísérésére teszik alkalmassá, de mindenekelőtt egy kitűnő aperitif. Frissen 10-12° C-on ajánlott a fogyasztása.
Szüret: Szeptember harmadik dekádján szüretelik ennek a különleges bornak az alapanyagát, a szőlőt, amely a tengerszint feletti 300-350 méteres magasságban található szőlőültetvényekből származik, ahol a nagy hőingadozás minőségi és egyedi karakterisztikát adományoz a szőlőnek. A fürtöket rigorózus válogatás után kis rekeszekben helyezik el úgy, hogy a lehető legjobban megőrizzék a szemek épségét és, hogy elkerüljék a nem kívánatos erjedési folyamatok beindulását.
Perrier Jouet Grand Brut 0,75 2 poharas díszdobozban
17 990 FtKosárba teszemA Perrier Jouët pezsgőházat Pierre-Nicolas-Marie Perrier alapította 1811-ben. Felesége leánykori nevét is felhasználva kiválasztotta a márkanevet, amelyben a Perrier már akkoriban is ismertnek számított.
A Grand Brut a cég “belépő” terméke.Piper Heidsieck Brut pezsgő 0,75
12 790 FtKosárba teszemA Piper-Heidsieck Chardonnay (15%), Pinot Noir (55%) és Pinot Meunir (30%) szőlőfajtákból készült eredeti francia pezsgő.
Halvány arany színű, tiszta, friss májusi reggelt idéző illatában tavaszi virágok és citrus, körte, alma és meleg pirítós fedezhető fel. Megkóstolva friss és különleges, az ananász zamatát egzotikus fűszerek egészítik ki.
Marilyn Monroe kedvenc pezsgője volt.
Champagne Heidsieck Monopole Red Top Sec 0,75
10 350 FtKosárba teszemA Heidsieck Monopole Red Top, Chardonnay (20%), Pinot Noir (70%) és Pinot Meunier (10%) szőlőfajtákból készült eredeti francia pezsgő.
Halvány arany színű, tiszta, friss májusi reggelt idéző illatában tavaszi virágok és citrus, körte, alma és meleg pirítós fedezhető fel. Megkóstolva friss és különleges, az ananász zamatát egzotikus fűszerek egészítik ki.
Besorolása szerint száraz, így ellentétben a Brut kategóriával, egy teljes ételsort végig kísérhet.
Pommery Springtime Brut Rosé 0,75
13 990 FtTovábbPOMMERY BRUT ROSE
Ez a finom gyümölcsös rozé pezsgő a Pommery pezsgő pincészet legromantikusabb terméke. Élénk, friss, és rendkívül kifinomult, törékeny finess .
Halvány rózsaszín, lazac szín árnyalatokkal. Finom, kitartó gyöngyözés. Illatában piros bogyós gyümölcsös aromák kerekséget, puhaságot sugallnak, melyet felerősít megkülönböztető frissessége. Zamata karakteresen rozés, finoman robosztus, megnyerő frissességgel és élénkséggel.
Aperitifként elragadó meglepetés, fehér húsok, szárnyasok és rákfélék mellé is kiváló, épp úgy mint vörös bogyós gyümölcsökkel készült desszertekhez.Royal Oporto (portói) Colheita 0,75 1944 dd.
38 750 FtTovábbRoyal Oporto Colheita 1944 díszdobozban:
1944-es évjáratú, édes vörös csemegebor Portugáliából 20% alkoholtartalommal, sorszámozott palackban. Be is csomagolták Nekünk.
A portói története:
A portói elnevezés a XVII. Századra nyúlik vissza. A bor Porto városáról kapta nevét, mivel e város kikötőjéből indultak útnak a borexport szállítmányok. A portói bort a Duoro folyó felső szakasza mentén elterülő bortermő tájkörzetben előállított likőrbor. A portói az itt termelt szőlőből készül. A szőlő erjesztési folyamatát 77 fokos hőmérsékleten megszakítják és brandyt adagolnak hozzá abból a célból, hogy 19-20 fokos alkoholtartalmat érjenek el, megőrizve a bor természetes édességét. A brandy hatására a bor erősebbé válik, néhány éves érlelési folyamat után pedig harmonikus likőrbor válik belőle.
A fehér portói fehér-, a vörös pedig vörös szőlőből készül.
Fentiek eredményeként a portói erős, karakteres desszertbor a legtöbbször különböző évjáratok keveréke. A standard portói bort jellemzően három évig érlelik húszezer literes vagy még nagyobb fahordókban (tartályokban), hogy gyümölcsös jellegét megőrizze. A három évnél tovább, kisebb fahordókban érlelt változatok közül kerülnek ki az úgynevezett különleges portóik. Mivel az avinálás (bor alkoholtartalmának növelése szesz hozzáadásával) eredményeként még a száraz változat is tartalmaz maradék cukrot, nagyjából a magyar terminológia szerinti félszáraz boroknak felel meg, a meio-seco pedig a magyar fogalomrendszerben inkább félédes. Jellemzően aranysárga színű. A portói bor eredetmegjelölés, és nem fajtanév, ezért Portugália számos nemzetközi megállapodást kötött az eredetmegjelölés oltalma érdekében, arra törekedve, hogy a termőterületen kívül bárhol előállított borokat ne lehessen jogszerűen portóinak nevezni. Magyarország 2004-ben kötelezte magát, hogy nem engedi az oportó, oportói stb. szavak használatát, elsősorban magyar borokkal kapcsolatban, fajtanévként sem. Ezért ettől az időponttól az addig Magyarországon hagyományosan az oportóinak, kékoportónak nevezett borokat általában portugieser, blauer portugieser néven hozzák forgalomba.
Royal Oporto Dry White száraz 0,75
3 550 FtTovábbA „Real Companhia Velha” cég története:
A nagy múltú céget 1756-ban Őfelsége I.József portugál király kiváltságlevele hívta életre. A cég az elmúlt évszázadok alatt hű maradt nagybecsű hagyományaihoz és pincéiből a portói borok legjobbikai kerülnek ki immár több, mint nyolc emberöltő óta.
A portói története:
A portói elnevezés a XVII. Századra nyúlik vissza. A bor Porto városáról kapta nevét, mivel e város kikötőjéből indultak útnak a borexport szállítmányok. A portói bort a Duoro folyó felső szakasza mentén elterülő bortermő tájkörzetben előállított likőrbor. A portói az itt termelt szőlőből készül. A szőlő erjesztési folyamatát 77 fokos hőmérsékleten megszakítják és brandyt adagolnak hozzá abból a célból, hogy 19-20 fokos alkoholtartalmat érjenek el, megőrizve a bor természetes édességét. A brandy hatására a bor erősebbé válik, néhány éves érlelési folyamat után pedig harmonikus likőrbor válik belőle.
A fehér portói fehér-, a vörös pedig vörös szőlőből készül.
Fentiek eredményeként a portói erős, karakteres desszertbor a legtöbbször különböző évjáratok keveréke. A standard portói bort jellemzően három évig érlelik húszezer literes vagy még nagyobb fahordókban (tartályokban), hogy gyümölcsös jellegét megőrizze. A három évnél tovább, kisebb fahordókban érlelt változatok közül kerülnek ki az úgynevezett különleges portóik. Mivel az avinálás (bor alkoholtartalmának növelése szesz hozzáadásával) eredményeként még a száraz változat is tartalmaz maradék cukrot, nagyjából a magyar terminológia szerinti félszáraz boroknak felel meg, a meio-seco pedig a magyar fogalomrendszerben inkább félédes. Jellemzően aranysárga színű. A portói bor eredetmegjelölés, és nem fajtanév, ezért Portugália számos nemzetközi megállapodást kötött az eredetmegjelölés oltalma érdekében, arra törekedve, hogy a termőterületen kívül bárhol előállított borokat ne lehessen jogszerűen portóinak nevezni. Magyarország 2004-ben kötelezte magát, hogy nem engedi az oportó, oportói stb. szavak használatát, elsősorban magyar borokkal kapcsolatban, fajtanévként sem. Ezért ettől az időponttól az addig Magyarországon hagyományosan az oportóinak, kékoportónak nevezett borokat általában portugieser, blauer portugieser néven hozzák forgalomba.
Oporto Dry White:
száraz, fehér portói bor.
Royal Oporto Ruby 0,75
3 690 FtKosárba teszemA „Real Companhia Velha” cég története:
A nagy múltú céget 1756-ban Őfelsége I.József portugál király kiváltságlevele hívta életre. A cég az elmúlt évszázadok alatt hű maradt nagybecsű hagyományaihoz és pincéiből a portói borok legjobbikai kerülnek ki immár több, mint nyolc emberöltő óta.
A portói története:
A portói elnevezés a XVII. Századra nyúlik vissza. A bor Porto városáról kapta nevét, mivel e város kikötőjéből indultak útnak a borexport szállítmányok. A portói bort a Duoro folyó felső szakasza mentén elterülő bortermő tájkörzetben előállított likőrbor. A portói az itt termelt szőlőből készül. A szőlő erjesztési folyamatát 77 fokos hőmérsékleten megszakítják és brandyt adagolnak hozzá abból a célból, hogy 19-20 fokos alkoholtartalmat érjenek el, megőrizve a bor természetes édességét. A brandy hatására a bor erősebbé válik, néhány éves érlelési folyamat után pedig harmonikus likőrbor válik belőle.
A fehér portói fehér-, a vörös pedig vörös szőlőből készül.
Fentiek eredményeként a portói erős, karakteres desszertbor a legtöbbször különböző évjáratok keveréke. A standard portói bort jellemzően három évig érlelik húszezer literes vagy még nagyobb fahordókban (tartályokban), hogy gyümölcsös jellegét megőrizze. A három évnél tovább, kisebb fahordókban érlelt változatok közül kerülnek ki az úgynevezett különleges portóik. Mivel az avinálás (bor alkoholtartalmának növelése szesz hozzáadásával) eredményeként még a száraz változat is tartalmaz maradék cukrot, nagyjából a magyar terminológia szerinti félszáraz boroknak felel meg, a meio-seco pedig a magyar fogalomrendszerben inkább félédes. Jellemzően aranysárga színű. A portói bor eredetmegjelölés, és nem fajtanév, ezért Portugália számos nemzetközi megállapodást kötött az eredetmegjelölés oltalma érdekében, arra törekedve, hogy a termőterületen kívül bárhol előállított borokat ne lehessen jogszerűen portóinak nevezni. Magyarország 2004-ben kötelezte magát, hogy nem engedi az oportó, oportói stb. szavak használatát, elsősorban magyar borokkal kapcsolatban, fajtanévként sem. Ezért ettől az időponttól az addig Magyarországon hagyományosan az oportóinak, kékoportónak nevezett borokat általában portugieser, blauer portugieser néven hozzák forgalomba.
Porto Ruby
Kékszőlőből készített és legfeljebb öt évig érlelt, rubinszínű bor. Ezt is nagy, fából készült tartályokban érlelik. Fiatalos jegyeket hordoz, illata a piros bogyós gyümölcsökére emlékeztet.
Royal Oporto White édes 0,75
3 690 FtKosárba teszemA „Real Companhia Velha” cég története:
A nagy múltú céget 1756-ban Őfelsége I.József portugál király kiváltságlevele hívta életre. A cég az elmúlt évszázadok alatt hű maradt nagybecsű hagyományaihoz és pincéiből a portói borok legjobbikai kerülnek ki immár több, mint nyolc emberöltő óta.
A portói története:
A portói elnevezés a XVII. Századra nyúlik vissza. A bor Porto városáról kapta nevét, mivel e város kikötőjéből indultak útnak a borexport szállítmányok. A portói bort a Duoro folyó felső szakasza mentén elterülő bortermő tájkörzetben előállított likőrbor. A portói az itt termelt szőlőből készül. A szőlő erjesztési folyamatát 77 fokos hőmérsékleten megszakítják és brandyt adagolnak hozzá abból a célból, hogy 19-20 fokos alkoholtartalmat érjenek el, megőrizve a bor természetes édességét. A brandy hatására a bor erősebbé válik, néhány éves érlelési folyamat után pedig harmonikus likőrbor válik belőle.
A fehér portói fehér-, a vörös pedig vörös szőlőből készül.
Fentiek eredményeként a portói erős, karakteres desszertbor a legtöbbször különböző évjáratok keveréke. A standard portói bort jellemzően három évig érlelik húszezer literes vagy még nagyobb fahordókban (tartályokban), hogy gyümölcsös jellegét megőrizze. A három évnél tovább, kisebb fahordókban érlelt változatok közül kerülnek ki az úgynevezett különleges portóik. Mivel az avinálás (bor alkoholtartalmának növelése szesz hozzáadásával) eredményeként még a száraz változat is tartalmaz maradék cukrot, nagyjából a magyar terminológia szerinti félszáraz boroknak felel meg, a meio-seco pedig a magyar fogalomrendszerben inkább félédes. Jellemzően aranysárga színű. A portói bor eredetmegjelölés, és nem fajtanév, ezért Portugália számos nemzetközi megállapodást kötött az eredetmegjelölés oltalma érdekében, arra törekedve, hogy a termőterületen kívül bárhol előállított borokat ne lehessen jogszerűen portóinak nevezni. Magyarország 2004-ben kötelezte magát, hogy nem engedi az oportó, oportói stb. szavak használatát, elsősorban magyar borokkal kapcsolatban, fajtanévként sem. Ezért ettől az időponttól az addig Magyarországon hagyományosan az oportóinak, kékoportónak nevezett borokat általában portugieser, blauer portugieser néven hozzák forgalomba.
Oporto White:
fehér, édes portói bor.
Sandeman Medium Sweet Sherry 0,75
2 950 FtKosárba teszemA Sandeman Sherry több mint 100 éve Jerezben, Spanyolország déli részén készül. A páratlan tapasztalattal és művészettel rendelkező Sandeman Ház igen jártas a sherry-k egyedi választékának előállításában, melyet a Don titokzatos sziluettje jelképez. A Sandeman Sherry-k a minőség és érték verhetetlen kombinációját kínálják. Rich Golden: mahagóni színű lágy és bársonyos ízű, félédes sherry.
Sandeman Sherry Medium Dry 0,75
2 990 FtKosárba teszemA Sandeman Sherry több mint 100 éve Jerezben, Spanyolország déli részén készül. A páratlan tapasztalattal és művészettel rendelkező Sandeman Ház igen jártas a sherry-k egyedi választékának előállításában, melyet a Don titokzatos sziluettje jelképez. A Sandeman Sherry-k a minőség és érték verhetetlen kombinációját kínálják. Medium Dry: közepesen száraz borostyán színű sherry, harmonikus mély aroma jellemzi.
Segura Viudas Lavit Rosado 0,75
3 250 FtTovábbSegura Viudas Lavit Rosado 0,75:
Fajtaösszetétel: Trepat 80%, Monastrell 10%, Garnacha 10%
Színe: Attraktív, halvány eperszínű, csillogó és áttetsző, a buborékok finom és állandó koronát képeznek.
Illat: Gyümölcsös aromák, málna, bogyós gyümölcsök és gránátalma illatával
Íz: Friss, szép gyümölcsízek a szájban (karamellizált cseresznye), kitűnő Cava, édes érintése szétterjed a szájbanAlkoholtartalom: 12%
Cukortartalom: 9g/lJavasolt ételek: Előételek, zöldségek, tészták, rizsételek. Koktélok készítéséhez is kiváló alapanyag
Érlelése: 12-18 hónap palackban
Felszolgálási hőmérséklete: 6-8CSegura Viudas Reserva Heredad Brut 0,75 papír díszdobozban
7 990 FtTovábbSegura Viudas Reserva Heredad Brut:
Kategóriája: Gran Reserva Cava a legjobb évjáratú Macabeo (33%) és Parellada (67%) szőlők házasításával készül.
Színe: Szalmasárga, finom és folyamatos gyöngyöző habzással
Illat: Jellemző illatát a hosszan tartó érlelés során nyeri, mely a savak és a cukor tökéletes kombinációja, megtartva a felhasznált szőlők jellemzőit.
Íz: Erőteljes, de nem zavaróan meghatározó. Elegáns a szájpadláson a hosszantartó érlelés jellegzetes nyomait hagyva maga után.Alkoholtartalom: 12%
Cukortartalom: 11g/lJavasolt ételek: Előételek, tenger gyümölcsei, fehér húsú halak, fehér húsok, és lágy nem hosszan érlelt sajtok
Érlelése: Minimum 30 hónap palackban, Gran Reserva Cava
Felszolgálási hőmérséklete: 6-8 CA Spanyol Királyi Ház fogadási pezsgője
Szent István pezsgő 0,75 extra dry
980 FtKosárba teszemSzent István 0,75 extra száraz pezsgő
Arany Sárfehér, Rajnai rizling és Olaszrizling borok házasításával készülő, 12 hónapig érlelt, harmonikus sav-összetétellel rendelkező különlegesen száraz pezsgő. Kizárólag hazai alapborokból készül. Egyedi megjelenése és a névválasztás miatt minden ünnepi asztalon létjogosultsága van.
Aperitifként, vagy spárgából készülő ételekhez épp úgy kiváló, mint fácán- és ragulevesekhez.
Clos Saint Jean Chateauneuf du Pape 2015 0,75
16 990 FtTovábbIllatában fekete cseresznye likőr, őrölt fűszerek, édesgyökér, a bort finom ásványosság jellemzi. Kóstolás után a szájban egy közepes testű, tiszta zamatokkal rendelkező, elegáns, ugyanakkor szépen koncentrált, harmonikus borral találkozunk. Kávé, füge, és Feketeerdő-torta ízvilág. Tanninban gazdag, ami kellőképp megtámasztja a zamatokat és a bornak kijáró eleganciát kölcsönzi neki. Hosszú lecsengése teszi tökéletessé.
Moet et Chandon MCIII francia luxuspezsgő 12,5% fa díszdobozban
149 900 FtKosárba teszemAz egyik legkomplexebb ma kapható champagne a piacon a Moët & Chandon különlegessége. Ennek a pezsgőnek az első kiadásán mintegy 15 évig dolgoztak, mire megtalálták a megfelelő egyensúlyát a cuvéenek. Számos évjárat alapborai alkotják, amelyeket tartályban házasítottak, majd hatalmas, 5000 literes tölgyfa tárolókban érleltek 5-7 hónapig. Illatolva egy bécsi pékségben érezzük magunkat, a frissen pörkölt kávé és finom péksütemény mellett praliné és citromhéj fedezhető fel. Ízében kandírozott citrusok, nektarin és barack, mellettük finoman megbújik némi datolya és aszalt füge, majd a gyümölcsök után feltárul a vanília, a fahéj és a szerecsendió is. Igazi, kitűnően felépített kulináris élvezet.
Piper Heidsieck Rosé Sauvage 0,75 különleges “RÚZS” díszdobozban
26 490 FtTovábbA Piper Heidsieck Rosé egy szépen lekerekített, élénk, testes champagne. Ízében és illatában piros bogyós gyümölcsök (cseresznye, málna, szeder) vezetnek a nagyszerű, krémes pezsgésű fináléhoz. Nagyszerűen felépített rosé!
Wine Spectator 92/100 pont.Templum Moscato di Terracina Amabile D.O.C. 0,75
2 850 FtTovábbTemplum Moscato di Terracina Amabile D.O.C. 0,75
Terracina 450 m magasan fekszik a Földközi-tengertől 7 km-re. A városkát körülölelő dombok vörös agyagos földjén termelik a terracinai muskotály szőlőt. A szüret október elején történik, hagyományos – azaz kézi – szedéssel. A kissé túlérett fürtökben így gazdag aromák és magas cukortartalom halmozódik fel.
Szín: szalmasárga
Illat: intenzív, fajtára jellemző, gyümölcsös
Íz: aszalt sárgabarack, trópusi gyümölcsök, nem tolakodóan édes.
Szervírozás: 8-12 C-ra hűtve gyümölcsökhöz, Panettonéhoz, érlelt vagy kék sajtokhoz
Harmónikus, kiegyensúlyozott bor oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel (D.O.C.) Mint a neve is mutatja: amabile- szeretetre méltó.
Luc Belaire Rosé pezsgő 0,375
4 390 FtKosárba teszemGrenache, Cinsault és Syrah alapborokból készített nagyszerű dél-franciaországi cuvée. A termőterület Provence-Alpes-Cote d’Azur, Nizza és Marseille környéke, ahol a Földközi-tenger felől érkező mediterrán szél, a ragyogó napsütés, az Alpok közelsége remek termést garantál.
Színe vörösbe hajló sötét rózsaszín, illatában földi eper és fekete ribizli, íze gyümölcsös, nem túlzóan száraz, rendkívül harmonikus.Luc Belaire Rosé pezsgő 0,75
5 990 FtKosárba teszemGrenache, Cinsault és Syrah alapborokból készített nagyszerű dél-franciaországi cuvée. A termőterület Provence-Alpes-Cote d’Azur, Nizza és Marseille környéke, ahol a Földközi-tenger felől érkező mediterrán szél, a ragyogó napsütés, az Alpok közelsége remek termést garantál.
Színe vörösbe hajló sötét rózsaszín, illatában földi eper és fekete ribizli, íze gyümölcsös, nem túlzóan száraz, rendkívül harmonikus.Tokaji Hárslevelű száraz 2009 0,75 (Árvay)
1 490 FtTovábbTokaji Hárslevelű száraz 2009 0,75 (Árvay)
Visszafogott illatában fehér szirmú virágok, almafa virág, friss alma, körte és mandula. Szép savgerinc mentén, citrusfélék(grapefruit) dominálnak. Lecsengésében a kövekből eredő sósság vegetalitással egészül ki.
Törley alkoholmentes 0,75
1 100 FtKosárba teszemAlkoholmentes borból készült habzó ital. Szép világos szín, intenzív gyöngyözés jellemzi. Illatában és ízében is vezető jegy a friss szőlő, mellette egy nagyon halvány fűszeres vonulat figyelhető meg. A pincemester munkáját dicséri ez az alkoholmentes cuvée, melyből különleges eljárással, kíméletes módon vonták ki az alkoholt. Ezzel az italhoz azokhoz kívánunk szólni, akik alkohol nélkül szeretnék élvezni a Törley zamatát. Összetevők: alkoholmentes bor, szőlőmust, cukor, szén-dioxid.
Törley alkoholmentes rosé 0,75
1 250 FtKosárba teszemAlkoholmentes roséborból készült habzó ital. Elegáns rosé szín, intenzív gyöngyözés, friss gyümölcsös íz, szőlőmustból származó édesség teszi harmonikussá. A pincemester munkáját dicséri ez az alkoholmentes cuvée, melyből különleges eljárással, kíméletes módon vonták ki az alkoholt. Ezzel az italhoz azokhoz kívánnak szólni, akik alkohol nélkül szeretnék élvezni a Törley zamatát.
Összetevők: alkoholmentes bor, szőlőmust, cukor, szén-dioxid.Igazi kuriózum az alkoholmentes pezsgők között.
Törley Chardonnay Brut 0,75
3 950 FtKosárba teszemA legfelső kategóriába tartozó termék. Különlegességét az adja, hogy tökéletesen ötvözi az Etyeki Chardonnay borból származó kitűnő elsődleges illat- és zamatanyagokat, a champagne-i eljárás során kialakult másodlagos íz- és aromaanyagokkal. Sikerét nemcsak fantasztikus beltartalmi összhangjának, hanem egyedülálló elegáns kiszerelésének is köszönheti. Fogyasztása valamennyi pezsgőrajongó számára egyet jelent: a tökéletes élményt.
Ez a pezsgő 100% chardonnay szőlőfajtából készült, melyet a Champagne-hoz hasonló adottságú Etyek-Budai borvidék legjobb területeiről válogattunk. Fineszes illatában szépen jelennek meg a hosszú érlelésből eredő finom tósztos jegyek, de jól érezhető a chardonnay szőlőfajta tiszta és érett gyümölcsössége is. Az apró buborékok szűnni nem akaró áramlása teszi igazán elegánssá e Chardonnay-t. Szájban vibráló, ahol az üde savtartalom kiváló egyensúlyban van a likőrözés során hozzáadott csekély cukortartalommal. Zamatos, delikátos pezsgő ízek sokaságával és egy közepesen hosszú világos, élesztős utóízzel.Törley Tokaji 0,75
1 990 FtKosárba teszemTokaji Furmint alapborból palackban erjesztett eljárással készült édes pezsgő. Egyedi élményt nyújtó harmóniában egyesül a tokaji alapbor, a palackban erjesztett pezsgőkre jellemző, finom eloszlású buborékokkal.
Aranyba hajló szín, nagyon gazdag, gyümölcsös ízű pezsgő. Szájban telt, gazdag, sokrétű gyümölcsösség mazsolával, kajszival és citrusokkal, elegáns tokaji ízvilággal. A palackos érlelés jegyei megfigyelhetők az ízben.Motörhead Iron Fist American Whiskey 700ml 40%
21 490 FtKosárba teszemA whiskey a Motörhead ötödik albumáról (1982), az Iron Fistről kapta a nevét, amely a „klasszikus” felállást felvonultató utolsó album volt, így emlékezve a Jack Daniels rajongó Lemmy-re. Mézes, vaníliás, édesen fűszeres jegyekkel és sok Rock ‘n Roll-lal.
Varga Aranymetszés Balatoni Irsai Olivér száraz 0,75
1 150 FtTovábbAranymetszés. A tökéletes arányokat, átvitt értelemben a teljes harmóniát jelenti. A Irsainál talán sikerült megközelítenünk ezt a harmóniát, megtalálni a legjobb arányokat az illat és a testesség, a gyümölcsösség és az érettség, az alkohol és savgerinc, a fajta és a terroir között. Az Irsai Olivér magyar nemesítésű fajta, a muskotály körbe tartozik. Szép és rendkívül intenzív illata miatt régóta egyik legsikeresebb exportfajtánk. Hazai elterjedését gátolta, hogy a magyar fogyasztó komplexebb ízvilágú, testesebb fehérborokhoz szokott. Ezzel a borral szeretnénk bebizonyítani, hogy az Irsai Olivér alacsony tőketerheléssel, gazdag talajon ízvilágban és testben is erőteljes, nagy bort ad. Színe halványsárga, illata muskotályos és igen erőteljes, íze alapvetően gyümölcsös, citrusokat, grapefruitot fedezhetünk fel benne, mégis testes, kerek, határozott savgerincű, hosszú lecsengésű. Fogyasztását 16˚ C-ra hűtve elsősorban aperitifként levesekhez vagy szárnyasokhoz ajánlom. Kedves egészségére! Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 16 °C. Alkoholtartalom: 11,5 %
Veuve Clicquot La Grande Dame 2008 0,75 díszdobozban
59 900 FtKosárba teszemVeuve Clicquot La Grande Dame 2004 0,75 díszdobozban
Hat évet kellett várni – az 1998-as nagy évjárat után – hogy ismét palackba kerüljön.
Mivel kizárólag a legkiválóbb champagne-i szüret érdemli meg, hogy szőlője a világhírű pezsgőház alapítójának nevével fémjelzett testes pezsgőspalackba kerüljön, 2011. végén elhagyhatta a reims-i mészkőpincét a Clicquot ház “nagy asszonyának” új évjárata.Halvány arany szín, ragyogó, finom buborékok. Komplex virágos és ásványos aromái mellett kandírozott gyümölcs és cukrozott mandula. Szájban selymes és sima. 64 % pinot noir, 36% chardonnay.