Gere Solus 2019 (Kopár-dűlő) 0,75

14 990 Ft

A Kopár mellett a másik Gere Ikon

Az alapanyagát adó merlot szõlõ szintén a Kopár-dûlõbõl, a villányi borvidék – és egyben az egész ország – legdélebbi dûlõjébõl származik.

A 2007-es évjárat  tartályban erjedt, majd 16 hónapot érlelõdött közepes égetésû barrique-hordóban.

Néhány gondolat a gere.hu-ról:

 

A 100% Merlot kizárólag a Kopár dûlõ termése. Csak különleges évjáratokban készül, ami eddig az alábbi évjáratokat jelenti: 2000, 2002, 2003, 2004.

A 100% Merlot kizárólag a Kopár dûlõ termése. A villányi Szársomlyó hegy déli fekvésû oldalán terül el a borvidék egyik legjobb adottságokkal rendelkezõ területe a Kopár-dûlõ.

Elnevezése a hegy déli oldalának igen vékony talajrétege miatt elõtûnõ köves-sziklás megjelenésébõl adódik. A talaj mészkõ-dolomit alapkõzeten elterülõ lösz. Az itt található ültetvényeinket középmagas kordonon, átlagosan 0,7-1 kg/tõketerheléssel (30 hl/ha, 7200 tõke/ha) mûveljük. Az itt szüretelt szõlõ szinte minden évjáratban tökéletesen érett, kimagasló minõségû.

A Solus elnevezés is a bor egyediségére utal, jelentése “Egyedi/különleges” (latin nyelvben Sol = nap). Szerettünk volna egy olyan bort elkészíteni, mely megállja a helyét a világ nagyjai között is. Tapasztalatunk szerint a Merlot olyan fajta, mely Villányban nagyon jól érzi magát és értõ kezek gondoskodása mellett csodálatos bort ad.

Az évjáratok…
2000-ben a pincészet történetében soha nem látott évjárattal ajándékozott meg bennünket a természet. A Kopáron található fiatal merlot ültetvényünkrõl csodálatos termést szüreteltünk, melyet különös gondossággal neveltünk borrá a pincében. A bor már számos fórumon bizonyított, és méltán képviselte a magyar vörösborokat a világ legnagyobb borai mellett.

2002-ben is a teljes termést elkülönítve, 100%-ban új kis tölgyfahordókban érleltük közel 16 hónapig. Színe mélyvörös, szélén enyhe téglavörös gyûrûvel. Illata bujaságot üzen, mely belekortyolva nagy testtel, szép harmóniával ajándékozza meg a kóstolót. Szép érett tanninjai hosszú édes ízérzetet nyújtanak. Hosszan érlelhetõ bor. Készült mindössze 6.500 sorszámozott palack.

A 2003-as Solus talán az eddig készül legmarkánsabb példája annak, mire képes a Merlot Villányban. Minden idõk egyik legjobb évjáratában a szüreti idõpont megválasztása igen jelentõs szerepet játszott a megszületõ bor életében. A kiváló egyensúlyt az érett tanninok, az igen magas extrakt tartalom együttesen eredményezi. Egy ilyen különleges évjárat nem túl gyakori, ezért ez a bor igen komoly értékkel bír.

A 2004-es esztendõben a szokásosnál jóval több szõlõben végzett munka végül meghozta eredményét. A kopári merlot ismét csodálatos érettséget, kimagasló koncentrációt ért el. Vastag húsos-gyümölcsös textúrájú, elegáns bor született.

A 2006-os SOLUS talán a legkifinomultabb példája annak, hogy a Merlot fajtában, valamint a Villányi termõtájban rejlõ lehetõségeket igazán megmutassa. Mély gazdag illatvilágával mívesen kimunkált stílusával reményeink szerint nagy örömet tud okozni fogyasztójának.

A 2007-es egy kiemelkedõ évjárat. A nyár nagyon meleg volt, szinte csapadék nélkül, így különösen fontos volt az optimális szüreti idõpont megválasztása. Pincészetünk erre nagyon ügyelt, így sikerült megõriznünk a kellõ savtartalmat, optimális alkoholtartalom mellett. A szüret az átlagosnál kb. 2 héttel korábban történt a meleg évjárat miatt.
Ígéretes sötét rubin szín, fekete maggal a közepén. Illatban az élénk gyümölcsös jegyek mellett csokoládés, kávés jegyek vannak elõtérben. Mögötte azonban több minden rejtõzik: pici ánizs, medvecukor, édeskömény és enyhe sósság. Mindezek ízben is megjelennek szép érett tanninok kíséretében. Az ízek nagyon elevenek, élõk. Elegáns, testes, nagy bor, komoly érlelési potenciállal. A fahordós érlelésbõl származó toast és pörkölési aromák finoman, diszkréten járulnak hozzá a bor komplexitásához, nem elnyomva a hosszú utóízt adó gyümölcsöket. Hosszan tartó utóíz jellemzi.

2009:

Szép évjárat, melyben azért voltak kihívások is. Tavasszal és kora nyáron elég sok csapadék esett, néha felhõszakadással és jégesõvel tarkítva. A nyár napos, meleg volt. Ezt koronázta meg egy gyönyörû, õszi napsütéses szüreti idõszak. Kiegyensúlyozott, szép évjárat született.
Minerális, édes vaníliás aromákkal indít, majd kitölti a poharat a kakaó, az étcsokoládés aszalt szilva, és a ribiszke. Húsos, összetett zamatok, melyben a barrique hordó tudatos használata, a terroir és az érett, egészséges alapanyag gyümölcsössége alkotnak egészet. Fiatal korának köszönhetõen a tanninok még élénken jelen vannak, de nem fedik el a bor sokrétû aromavilágát. Telt és összetett bor, hosszú lecsengéssel és érlelési potenciállal.

Néhány siker a teljesség igénye nélkül…
– 2004 novemberében Bécsben 6 nemzet 75 legjobb pincészetének részvételével megrendezett AWC (Austrian Wine Challenge) nemzetközi borversenyen 2002-es Solus borunk 4126 nevezett minta közül kategóriájának gyõzteseként bekerült a “Top 3” Merlot közé, valamint a legmagasabb pontszámot elért vörösborként a legjobb nemzetközi vörösbor címet is elnyerte

– Az osztrák Wein & Co tesztjén 2000-es évjáratú Solus Merlot borunk a “szuper-toszkánok” (Masseto, Ornellaia) valamint a bordeaux-i nagy borok (Chateau Latour, Chateau Petrus) mezõnyében, az elsõ helyen végzett.

– A belga Wine & Food magazin hasonló vaktesztjén a francia, olasz, chilei csúcsborok (Ch. Mouton Rothschild ’98-99, Ornellaia’99, Sassicaia’97, Montes Alpha “M” ’98, Tignanello’97, Almaviva’99) mellett 2002-es Solus borunk – a mezõny legfiatalabbjaként – az igen elõkelõ 4. helyet szerezte meg.

– Az Alles über Wein német magazinban is megjelent, magyar csúcs vörösbor teszten 2002-es évjáratú Solus Merlot borunk az elsõ-, a 2000-es évjáratú testvére pedig a második helyen végzett.

 

 

 

Egység ár: 19987 Ft/liter
Cikkszám: 20180 Kategóriák: , , Címke:

További információk

Kiszerelés