Lindemans Kriek (belga meggyes sör) 0,25

890 Ft

 

Lindemans:

 

 

Nyolc nemzedékkel ezelõtt, 1809-ben a Lindemans család birtokába került egy farm Vlezenbeekben, Brüsszel közelében. Úgy döntöttek, hogy téli idõben, amikor a farmon kevesebb munka van, a lambic sör fõzésébe fektetik az energiájukat. A farmon megtermett a búza, árpa és más nyersanyag a lambic fõzéséhez. Idõvel a lambic sör igen kedvelté vált, megnõtt a kereslet iránta, így a család 1930-ban a földmûvelést végleg felváltotta a sörfõzésre. Ebben az évben kezdték meg a Geuze (öreg és fiatal lambic sör keveréke) és Kriek (meggyes sör) fõzését is. A Framboise-t (málnás sör) 1980-ban vezették be és a gyümölcsös sörök növekvõ sikere miatt két új sörfajtát is megalkottak: a Cassis-ot (feketeribizlis sör) 1986-ban és a Pecheresse-t (õszibarackos sör) 1987-ben.

Mivel a Lindemans’ Lambic söröknek a kereslete annyira megnõtt, hogy a régi, elavult sörfõzde már nem tudta az igényeket kielégíteni, a család úgy döntött 1991-ben, hogy a régi mellé felépít egy új, modern sörfõzdét, ami változatlan minõségben képes a megnövekedett igényeket kielégíteni. A díjak és elismerések eredményeképpen az USA-ban megnõtt a sörgyár termékei iránt az igény olyannyira, hogy Lindemans Sörfõzde exportálja a legnagyobb mennyiségben söreit a belga sörök közül az USA-ba.

Lindemans Sörfõzde célja, hogy a folyamatosan változó piacot kreatívan kövesse, miközben a Lambic sörfõzés tradícióit is tiszteletben tartja.

A sörfõzde kapacitása 2008-ban 85.000 Hl volt, melynek 50%-át exportálták Franciaországba, USA-ba, Svájcba, Németországba, Hollandiába, Svédországba, Japánba, Argentínába, Angliába, Olaszországba, Spanyolországba, Portugáliába….A sörfõzde részvénytulajdonosai a két unokatestvér Dirk és Geert Lindemans.

Kitüntetések és díjak

1985-ben, Michael Jackson ( a híres sörszakértõ) a Lindemans Kriek sört a világ 5 legjobb söre közé sorolta.

1994-1995 W.B.C. Fesztivál:
Lindemans Kriek Lambic : bronzérem
Lindemans Pecheresse: aranyérem

1995 Cal. B. Fesztivál:
Lindemans Framboise: aranyérem
Lindemans Geuze Lambic: aranyérem

1996 W.B.C.:
a Lindemans sörgyárat beválasztották az év top 10 sörgyárába.

1997 W.B.C.:
a Lindemans sörgyárat beválasztották az év top 10 sörgyárába.

A lambic:

Belga ½búzasör½, mely max. 30% búzát tartalmazhat

Brüsszel környékén fõzik, EU által elfogadott szigorúan behatárolt területen.

Spontán fermentáció (hozzáadott élesztõ nélküli erjesztés)

Alkoholtartalma nem lehet alacsonyabb 4,2 %-nál

Az eljárás során a lehûtött sörlevet nagy,lapos erjesztõkádakban ½szellõztetik½,hogy a levegõben lévõ vadélesztõk minél jobban termékenyítsék meg a sört. A megerjedt sört fahordókban – hónapokig, évekig – érlelik. A hordó fájában élõ mikroorganizmusokkal kölcsönhatásba kerülve alakul ki a sör ízvilága. Érlelési idõtõl függõen létezik fiatal és öreg lambic . Egymással keverhetõek
Kriek (meggyes sör):

Eredetileg ezt az édes-savas italt úgy nyerték, hogy friss fekete meggyet 6 hónapos, hordóban tartott Lambic-hoz adták. A hozzáadott gyümölcs a tölgyfa hordóban újabb érlelési folyamatot indított be. 8-12 hónap múlva a gyümölcs héjának és magjának eltávolítása után a Kriek-Lambic szûrésre és palackozásra kész állapotba került. A fennmaradó cukor a gyümölcslével újra erjedésbe lép az üvegben. Ez a fajta tradicionális gyümölcsös sör inkább savas, kevésbe gyümölcsös.

Mivel a korábban felhasznált speciális meggy nem állt korlátlanul rendelkezésre és a kevésbé savas, inkább gyümölcsös íz elérése érdekében a Lindemans kifejlesztett egy egyedülálló, természetes módszert. Felolvasztott meggy tiszta levét keverik hozzá a különbözõ korú Lamic-hoz.

A Kriek-nek rózsaszínes-vöröses színe, kitûnõ habzó állaga van, 2-3 fokon hûtve ajánljuk fogyasztani.

Alkoholfok: 3,5% V/V

Elfogyott

Cikkszám: 01122 Kategóriák: ,

További információk

Kiszerelés