Original Danziger Goldwasser likőr 0,7

8 500 Ft

Fűszeres likőrkülönlegesség Németországból, 22 karátos aranypelyhekkel.

 

Származás

A lengyel Gdansk városának híres itala 1598. július 18-án született, amikor az Antwerpen melletti születésű emigráns, Ambrosy Vermeulen, a város atyák engedélyével elkezdhetett likőrt gyártani és forgalmazni. Vermeulen-t sok mások követték, a lengyel likőrök a kiterjedt kereskedelmi flottának köszönhetően nemsokára már Európa majd minden kikötőjében hírnévre tehettek szert. Az egyik leghíresebb köztük a Danziger Goldwasser lett, mely különlegességét annak köszönhette, hogy aranydarabkák lebegtek a felszínén.

Legenda

A Goldwasser születéséről számos legenda kering, talán az egyik legismertebb szerint a Gdansk piacterén található, 1633-ban épült Neptun-kút a kulcsa az ital születésének. A kedvelt kútba oly sokan dobáltak aranypénzt, hogy Neptun istene hálából finom aranylikőrré változtatta a szökőkútból kiömlő vizet. Még ma is ihatnánk Goldwassert a lengyel kútból, ha nem lettek volna a kapzsi kocsmárosok, akik könnyen akartak meggazdagodni, így nagy hordókkal vitték magukkal a drága italt. Csak egy jóravaló vendéglős volt, aki megtagadta a különleges víz elraktározását, amiért el is nyerte méltó jutalmát. Hála a tenger istenének, a kocsmáros pincéjének hordóiban a tiszta szesz Goldwasser-ré változott, míg a kútból azóta többé már csak víz folyik.

Készítése, előállítása

Angyalgyökér, macskagyökér (valeriana), kálmosgyökér, borókabogyó, ruta, kurkuma, szantálfa, rózsafa, köménymag, és még sorolhatnánk a Goldwasser rengeteg összetevőjét. Persze az arányok, illetve az ital elkészítésének pontos menete ismeretlen. Amitől a Goldwasser végleg beírta magát a likőrök nagykönyvébe, az az aranytartalma, az alkohol felszínén huszonkét karátos, rendkívül vékony aranydarabkák lebegnek. Összességében persze a különleges párlat nemesfémtartalma olyan csekély, hogy fogyasztása sem egészségünket, sem pénztárcánkat nem veszélyezteti.

A Goldwasser áttetsző, tiszta, erős ital, alkoholtartalma 40%. Felszínén aranydarabkák lebegnek, ízén és illatán elsősorban az ánizs és a kömény dominál.

Szervírozása, fogyasztása

Étkezés utáni italként elsősorban magában, nagyon hidegen, jégkockákkal fogyasztják.

(forrás: gourmandnet)

 

 

Egység ár: 12143 Ft/liter
Cikkszám: k0052 Kategóriák: , Címke:

További információk

Kiszerelés