Prosecco Francesco Yello 0,75

2 150 Ft

Velencétől alig ötven kilométerre, Valdobbiadene és Conegliano között szépen megművelt dombok alkotnak láncolatot kelet-nyugati irányban. A lejtőkön dokumentálhatóan kétszáz éve napfürdőzik a prosecco névre hallgató szőlőfajta.

A prosecco csakis frizzante (gyöngyöző) és spumante (habzó) formában képes felhívni magára a figyelmet. 

A frizzantét hasas, úgynevezett “Champagnotta” palackba töltik, nem túl nagy habzóereje miatt elég csak egy kis spárgával lefogatni a dugót, nem szükséges hozzá a pezsgőknél használatos drótkengyel.

A spumante palackjai testesebbek, alul szélesebbek. A dugót a pezsgőkéhez hasonló drótkengyel fogja le. Természetesen mindegyik esetben a palack sötétzöld, amely tudvalevőleg megvédi a bort a túlzott fényhatásoktól.

A Prosecco Spumanténak két változata létezik: az Extra dry és a Brut. Az Extra dry 15-20 gramm per liter, míg a Brut maximum 15 gramm per liter maradékcukrot tartalmazhat, vagyis kevesebbet igen, többet nem. Akárcsak a pezsgőknél, itt is a “minél szárazabb, annál jobb és elegánsabb” elv érvényesül.

Az Extra dry változatot tartják a nagy klasszikusnak. Szerethető kombinációja az aromáknak és a buborékoknak. Színe ragyogó aranysárga, melyet fokoz a buborékok élénksége. Aromatikája gyümölcsökből épül fel, főleg őszibarack, alma és némi muskotályos szőlő jelleg dominál benne. A maradékcukor negédességét jobb esetben intelligens savak ellensúlyozzák. Az aperitif szerepét is betöltheti, de sokkal hálásabb tenger gyümölcsei, tészták, sajtok vagy fehér húsok mellett.

A Brut a modern változat. Nemzetközi viszonylatban ez a menőbb. Egy lépéssel közelebb van a pezsgőhöz. Inkább vegetális ízjegyek jellemzik, a gyümölcsösség a második vonalban tűnik fel. Ízében feltűnhet egy kis pirítós, mogyoró és egyéb magvak íze, asszociációja. Gyöngyözése finomabb, apróbb szemű. Általában 7-9 fokon fogyasztják, főleg halakhoz, tenger gyümölcseihez. Valdobbiadene és Conegliano környékén pedig minden fogáshoz.

A frizzante a prosecco hétköznapi, egyszerű arca. Kevésbé kifinomult, ezért főleg kezdőknek és fiataloknak ajánlják, akik még nem tudják, hogy a sörös kriglin túl is van élet. A frizzante az előételek és felhőtlen bulik adekvát itala, könnyű, illatos-zamatos üdítő. Persze az alkoholtartalma miatt csínján kell vele bánni.
(forrás: deluxe.hu)

 

Koktél ajánlatunk:

Aperol spritz – 4cl Aperol, 6cl Prosecco, jégkocka, szódavíz, díszítéshez narancs szelet.

 

 

 

 

Elfogyott

Cikkszám: 11047 Kategóriák: ,

További információk

Kiszerelés