Smirnoff Vodka Blue 1L

7 790 Ft

Smirnoff Blue
A Smirnoff Vodka 50%-os alkoholtartalmú változata.

Egy kis történelem:
Mondják, a Szmirnovok (mert akkor még így hívták a családot) a napóleoni háborúknak tulajdoníthatták első sikereiket, mert a megváltozott orosz világ valamivel bódítani akarta magát. Ez a valami Ivan Szmirnov gyümölcsízű vodkája volt, amely megadta a kezdő lökést, hogy a moszkvai kisüzem komoly lepárlóvá növekedhessék. Az alapító leszármazottai jól sáfárkodtak a kincset érő tudással, így lett a cég több mint 30 évig a cári udvar kizárólagos vodka szállítója. Amikor túlságosan vöröset fújtak a szelek, Vlagyimir Smirnov, az egyik utód Párizsba menekítette a titkos receptet, abból szándékozott megélni. Franciahon azonban másra vágyott, az ital megbukott.
Ám a cári időkből származó kapcsolatokat felelevenítette egy emigráns orosz, ekkorra amerikai üzletember, a mélyen alkoholtilalmas években megvette a gyártási jogot és nekivágott. Amerika első körben elhúzta az orrát, az üzlet csúfosan megbukott. A recept ismét gazdát cserélt, ám a háborús évek átformálták a szeszfogyasztási szokásokat – az átlag amerikai a whiskyre és a ginre szokott át.
Az új tulaj, John G. Martin panaszkodott is, hogy nincs vevője a finom italnak, mígnem egy Morgan nevű vendéglős összelögybölte a gyömbérsörét a vodkával meg citrommal és keverékét Moscow Mulenak (moszkvai öszvér) nevezte el. A koktélt lefényképezték, háttérben a
Smirnoff vodkás üveggel, és láss csodát, ez divatba hozta az italt – de csak egy időre. Az ötvenes évek kommunista veszélytől rettegő Amerikájában azonban még egy tősgyökeresen amerikai szeszfőzde sem állhatott elő keleti szagú párlatokkal, a vodkát kitiltották a piacról.
Fura módon egy tévesen feladott szállítmány lőtte helyre a lehetőséget. Smirnoff whisky címkével és dugóval szállítottak le egy komolyabb tétel vodkát – és ezzel véget ért a sok évtizedes pechszéria: kiderült, mi kell a piacnak. Persze így már meg lehetett célozni a vevőket a “Smirnoff fehér whisky – se íze, se illata!” jelmondattal.
A receptjében vannak figyelemre méltó finom részletek. A legfinomabb cári változat kukorica alapú; melyhez egy kis búzát is adnak. A későbbi vodkarecept kiinduló anyagai feldolgozatlan, de alaposan megválogatott gabona és melasz alapú szeszek, melyeket újra lepárolnak. Az orvosi tisztaságú (96%-os) alkoholhoz vizet adnak, majd keményfaszén oszlopon át szűrik, végül desztillált víz hozzáadásával beállítják kék címkés (45- 50%), illetve piros címkés (37,5-40%), abszolút íztelen, tiszta változattá.

 

 

Egység ár: 7790 Ft/liter
Cikkszám: 54078 Kategória:

További információk

Kiszerelés