Tiffán Villányi Elysium 2013 (Ördögárok dűlő) 0,75

14 990 Ft

Tiffán Elysium 2007- mint a neve is mutatja, maga a Mennyország

 

Elysium 2007

 

DHC – Ördögárok-Premium

 

 

Ha kisétálunk az Ördögárok-dűlőbe, fenséges látvány tárul elénk. Egy zárt katlant látunk, amely csak déli irányba nyitott, így az ültetvényeket körülvevő hegyek felfogják a hidegebb légáramlatokat, biztosítva a teljes védettséget. A völgy talán legvédettebb részén található a pincészet 4 hektáros ültetvénye, melyen Portugieser, Kadarka és Merlot fajták teremnek. A szőlők felett egy 19. században készült kőkereszt látható, mely csodálatosan illeszkedik a rendezett sorokkal díszített tájba. Nem véletlen, hogy az itt érezhető mennyei nyugalom és béke alapján a -pontosan a kereszt alatt található- Merlot-ültetvény borának a latin Elysium (mennyország) nevet adták. A szőlőben rendkívül erős terméskorlátozással dolgoznak, mely a zöldszüret után 4-5 fürt/tőke terméshozamot jelent. A szüret október közepén történt, melynek időpontjában a szőlő rendkívül szép, fenolos érettséget mutatott, 23-24 mustfokkal.

 

 

A bor kizárólag Merlot fajtából áll, s mivel más területek termésével nem házasították, dűlőszelektált. Az erjesztés hűthető acéltartályokban 28 °C fokon történt, 3 hétig tartó elhúzódó erjedéssel és összesen 4 hetes héjontartással. A macerációt az erjedés alatt körfejtéssel és pigeage-zsal (csömöszölés) folytatták. A 16 hónapos érlelés kizárólag első és második töltésű francia (Taransaud) tölgyfahordókban zajlott, melyek faillata- és íze nem telepedett rá a borra, hanem annak finom eleganciáját segítette. A palackozás 2010 májusában történt. A bor több évtizedes potenciállal bír, fogyasztását 2012-2015-től ajánljuk. Feketébe hajló, gránátvörös szín, méltóságteljes hömpölygés a pohárban. Illatában és ízében a fajta jegyeinek széles spektrumát felvonultató igazi gyümölcsbomba. Határozott, rendkívül dús, de finom tannin, elegáns savak, csodálatos belső egyensúly és rendkívül hosszú lecsengés, finesse jellemzi ezt a bort, mely méltán az egyik legfényesebb ékköve a Tiffán pincészetnek.

 

 

Fogyasztását 18°C-on ajánljuk

 

 

 

A bor analitikai értékei:

 

 

Alkoholtartalom: 15%vol

 

Cukormentes extrakt: 34 g/l

 

Sav: 5,4 g/l

 

pH érték: 3,76

 

 

Erik Sauter a Nemzetközi Borakadémia alelnöke a bort a következőképpen értékelte:
(franciából fordította: Sarkadi Eszter)

 

 

Szín, látvány:

 

 

Átlátszatlan, sötét vörös és fekete, mahagóni árnyalatokkal. Rendkívüli intenzitás.

 

 

Buké, aroma:

 

 

Gyengéden mámorító, jól adagolt és értékes fa, mely a világ legnagyobb boraihoz méltó. Gazdag és pompás buké: tonkabab, fekete gyümölcsök, aszalt fekete szilva, vanília, fakátrány. Rendkívül gazdag, megőrizve ugyanakkor egyfajta jellegzetes helyi karaktert és frissességet.

 

 

Íz:

 

 

Tökéletesen oldott indítás, kedves, kivételesen tartalmas szerkezet, bársonyosan és selymesen simogató.

 

 

Fogyasztás, csúcspont, eltarthatóság:

 

 

2010-2022 – minden bizonnyal 2014 és 2018 között ér el a csúcsra, de többször is!

 

Felszolgálás: 18 °C

 

Dekantálás: ajánlott

 

 

Gasztronómiai ajánló:

 

 

Étkezések és vadhúsok nagyon nagy bora: őz, királyi módra készült vadnyúl, rostonsült libamájas Chateaubriand marhaszelet.

 

 

Összegzés:

 

 

Nagyszerű versenybor, ugyanakkor jól emészthető és hatalmas örömet szerző. Egy „Parker-óriás”, de mégis harmonikus és kifinomult. Illesszék be ezt a bort vak kóstolással a legjobb évjáratok legnagyobb Pomerol borai közé és meg lesznek lepve!

 

 

Elfogyott

Cikkszám: 20226 Kategóriák: , ,

További információk

Kiszerelés