Tokaji Aszú 5 puttonyos papír díszdobozban 0,5 (Grand Tokaj))

5 990 Ft

Színe sötéten borostyánsárga, az érlelés során határozott illatok alakultak ki kenyérhéjra, fahéjra, narancslekvárra emlékeztető jegyekkel. Édességérzete egyensúlyban áll a savakkal, alkoholja kellemesen simul és melegít. Gyümölcsös ízei után krémes simogatást hagy a szánkban. Grillezett kacsa és libamáj fogásokhoz, májpástétomokhoz, kékpenészes sajtokhoz, egzotikus gyümölcsökön alapuló desszertekhez, hal és tengeri gyümölcs ételkülönlegesség mellé a ajánljuk 10-12 C-on fogyasztva.

 

 

Díszdoboz Tokaji aszú 5 puttonyos

 

Tokajit ajándékozni már a Rákócziak idején is nagy és nemes gesztusnak számított. Az ajándékozásról szóló legszebb mondat XIV. Benedict pápától származik, aki Tokaj-hegyalját, az adományozó Mária Teréziát és az ajándék fennköltségét így dicsőítette: “Áldott legyen a föld, mely teremtette, a hölgy aki küldötte, és áldott legyek én, hogy megkóstolhattam.”

 

Mária Terézia korából (XVIII. sz.) származik és a Magyar Nemzeti Múzeumban található az a Tokaji Szelence melynek alapján a díszdoboz grafikája készült. A korabeli borivók szerint a Tokaji Aszú különleges zamatát a hegyoldalban található aranynak köszönheti. Ennek a feltételezésnek különleges lenyomata az a finom ötvöstechnikával aranyból és üvegből készített szelence, amely egy szem tokaji szőlőt rejt. A szelence alján szüreti jelenet, fedelén pedig Tokaj és környékének korabeli térképét örökítették meg.

 

 

 

Évjárat: érdeklődjön!Alkoholtartalom: 12,50 %
Minőségi kategória: édesCukortartalom: 129 g/l
Űrmérték: 0,5 lSav: 8,8 g/l
Egység ár: 11980 Ft/liter
Cikkszám: 20215 Kategóriák: , ,

További információk

Kiszerelés