Tokaji Eszencia natúr fa dobozban 2007 0,375 (Oremus)

73 990 Ft

Tokaji eszencia, más elnevezés: nektár

Különleges, egyedi jellemzők: a tokaj-hegyaljai borvidék zárt területén termett, a szőlőtőkén a nemes penész (Botrytis cinereá) hatására aszúsodott és a szüretkor külön szedett szőlőbogyókból préselés nélkül kiszivárgó mustból, minimális erjedés útján keletkező tokaji italkülönlegesség, melyet többévi érlelés után hoznak forgalomba.

Leírás: A tokaji eszencia sötét színű, mézsűrűségű, lassan folyó, olajos-szirupos, kis alkoholtartalmú italkülönlegesség. Illata intenzív, jellegzetes tokaji illatkoncentrátum, ami egyszerre gyümölcsös és kellemesen kesernyés. Íze összetett: az édes mellett az érlelt aszúborokra jellemző finom aroma és a nemes penész fűszeres, kissé fanyarkás íze érződik. Literenként legalább 250 g (többnyire 400 g körüli) természetes cukrot, és legfeljebb 6 V/V% alkoholt tartalmaz.

Felhasználás: Desszertként fogyasztható. Páratlan élvezetet nyújt, mivel koncentráltan tartalmazza a tokaji aszúborok íz- és aromaanyagait. Az elmúlt századokban főleg az asszonyok kedvelt itala volt. Társasági alkalmakon és különleges ünnepi, valamint fényes családi összejöveteleken fogyasztották édesség, parfé, gyümölcs mellé, az étkezések lezárásaként. Leginkább a gazdag háztartásokban, nemesi asztalokon, gazdag polgári étkezéseken volt gyakori. Az édes italkülönlegesség fogyasztása mellett orvosi, gyógyászati célra is kortyolgatták (a Vinum Tokayensis Passum név is erre utalt). Keserű gyógyszerek bevételénél és azok összekeverésénél a gyógyszertárakban, patikákban felhasználták az aszús szőlőbogyókból készült eszenciát. Ma az eszencia valamennyi tokaj-hegyaljai pincészet féltett kincse, mert fontos az aszúk cukor- és extrakttartalmának a beállításához. A tokaji eszencia kisebb mennyiségben kereskedelmi forgalomba is kerül, öregbíti a tokaji borok hírnevét, és szolgálja az igazi ínyencek különlegességek iránti igényét. Magyarországon a kiemelkedő színvonalú éttermek tartanak tokaji eszenciát, palackos kereskedelmi forgalmazása a minőség iránt elkötelezett szakboltokban történik.

(Forrás: Hagyományok, ízek, régiók – FVM AMC Kht., 2001)

Egység ár: 197307 Ft/liter
Cikkszám: 20193 Kategóriák: , , Címke:

További információk

Kiszerelés