Tokaji Furmint késői szüret 0,5 2007 (Chateau Megyer)

1 990 Ft

Furmint:

Magyarországon a minőségi fehérborszőlő-fajták közül a nyolcadik legelterjedtebb fajta. Nevét igen gyakran kapcsolják össze Tokajhegyaljával, bár a Somlói Furmint sem ismeretlen. A Balkán-félszigetrôl származik, de tipikusan magyar fajta. Legnagyobb területen a Tokajhegyaljai borvidéken termesztik.
Levele alig tagolt, olyan hosszú mint széles, vastag szövetű, erős, zsíros tapintású, kissé hólyagos felületű.
Kifejezetten késői érésű fajta. Szüretelése a hagyományos tokajhegyaljai szőlőtermesztésben október 28-án, (Simon és Juda napján) kezdődött. Aszúsodásra hajlamos, igazán ekkor adja a legjobb minőségét. Bő termőképességét a különböző virágtípusú és típusváltozatú virágainak termékenyülése erősen befolyásolhatja.

Fagytűrőképessége a közepesnél gyengébb, a fagykárosodás után rosszul regenerálódik. Rothadásérzékeny, de a rothadás kedvezô évjáratokban nemesrothadásba megy át. A legjobban aszúsodó fajtánk.
Bora illatos, kifejezetten kemény. Jó minőségű töppedt, vagy aszúsodott szőlőből hagyományos eljárással készült és érlelt bora világhírű.

Késői szüretelésű. A három fő fajtából, a Furmintból, Hárslevelűből és a Sárgamuskotályból egyaránt készítenek késői szüretelésű borokat. A cél az egyes fajták karakterét minél jobban kifejezésre juttatni. Ezeket a borokat modern eljárással acéltartályokban készítik,hogy az oxidációból fakadó illat és aromavesztést a minimálisra csökkentsék. A késői szüretelésű borokat fiatalon palackozzák és palackban érlelik.

42g/l maradék cukorral és 12,5% alkoholtartalommal.

Elfogyott

Cikkszám: 20212 Kategóriák: , ,

További információk

Kiszerelés