Spanyolország, Portugália
Grahams Six Grapes 0,75l 20%
9 350 FtA XIX. Században Portugáliában a Graham borbirtok egy kódrendszert használt, hogy azonosítsa azokat a hordókat, amelyek az egyes betakarítások során készített legjobb borokat tartalmazzák. Ez a szimbólum a borok osztályozására szolgált, egytől-hatig terjedő skálán a 6-os kódúakat kiemelkedő minőségük miatt választották és általában Vintage Port néven palackozták. Az 1900-as évek elejére Graham elkezdett Six Grapes címke alatt gondosan válogatott bort kínálni. Több mint egy évszázaddal később a Six Grapes továbbra is minőségi mérce a Port kategóriában.
Tavasszal, a betakarítást követően a borok a Quinta dos Malvedos pincészetből a Graham 1890-es tárházaiba utaznak a Vila Nova de Gaia-ban, ahol jellemzően 3-4 évet töltenek tölgyfahordókban.
Sandeman Pedro Ximenez Superior Natural Sweet Sherry 0,5l 17%
5 500 FtA Pedro Ximenez a legédesebb sherryfajta. Ennek a gyönyörű, mahagóni színű sherrynek illatos karaktere és természetes édessége a PX sherrykre jellemző.
A Sandeman története 1790-ben kezdődött, amikor egy skót származású asztalos 25 éves fia 300 font kölcsönt kért apjától, hogy Londonban felcsapjon borkereskedőnek. Ez az ambiciózus fiatalember George Sandeman, a Sandeman alapítója volt, aki végül megalapította a világ egyik vezető port és sherry borüzletét. 1805-ben, amikor még a “márkanevek” fogalma ismeretlen volt és a borokat hordókban szállították, nem palackokban, Sandeman szó szerint elkezdte “márkázni” a fahordókat nevének kezdőbetűivel. A GSC (George Sandeman & Co.) felirat forró vasalóval került a hordókra, az úttörő “aláírás” garantálta minőségét és eredetét. 1877-ben, alig egy évvel az első angliai “védjegy-lajstromozási törvény” megalkotása után, a “GSC George Sandeman & Co.” (Sandeman-hordókban 1805 óta) márkanév hivatalosan felkerült a világ egyik legrégebben bejegyzett védjegyei közé, amely ráadásul mind a mai napig használatos.
Borges Porto Tawny 19% dekanter palack díszdobozban 0,75
4 950 FtA portói bor
Portugália Alto Douro borvidékén, szigorú módszertani előírások betartásával készített likőrbor. A must erjedését annak beindulása után 3-4 nappal (amikor annak természetes alkoholtartalma mintegy 6–9 százalék) körülbelül 1:5 arányban 77% alkoholtartalmú semleges borpárlat hozzáadásával (avinálással) megállítják. Ettől a bor édes marad, mivel kierjedetlen cukor marad benne; alkoholtartalmát pedig a borpárlat 18–22% közé emeli. Fentiek eredményeként a portói erős, karakteres desszertbor és mindig borösszeállítás (cuvée) – a legtöbbször különböző évjáratok keveréke. A „standard” portói bort jellemzően három évig érlelik húszezer literes vagy még nagyobb fahordókban (tartályokban), hogy gyümölcsös jellegét megőrizze. A három évnél tovább, kisebb fahordókban érlelt változatok közül kerülnek ki az úgynevezett „különleges” portóik.
A Tawny kategória:
Kék szőlőből készített és több mint öt évig érlelt bor. Színe a hosszú érleléstől az oxidáció miatt kifakul; erről kapta a nevét (tawny = topáz). Az alap tawnyt többféle és több évjáratú bor házasításával állítják elő, átlagosan három év érlelés után. Ekkor a nagy tartályokból kisebb, jellemzően 534 literes, szivar alakú fahordókba fejtik át. Ízében felfedezhető a dió és a mandula, majd idővel további zamatok (például csokoládé, kávé, méz) jelenhetnek meg benne.
Royal Oporto (portói) 10 éves díszdobozban 0,75
8 500 FtEnergiával teli, magas (20%) alkoholtartalommal rendelkező portugál desszertbor, több, mint két évszázados tapasztalattal. Mély rubinvörös szín és piros bogyósgyümölcsök zamata jellemzi. Aszalt gyümölcsökkel, közepesen erős sajtokkal és desszertekkel kiváló. Több évjárat, de legalább 10 évig érlelt borok házasítása. Intenzív illat, komplex ízjegyek, krémes, lágy és bársonyos bor.
Az Alto Douro borvidék Portugália egyik legismertebb borvidéke, a portói borokat adó szőlők termőhelye. A világ legkorábban kijelölt borvidékeinek egyike; határait 1756-ban állapították meg, amikor Pombal márki a Douro felső folyásánál termelt bor minőségének biztosítására kidolgoztatta a világ első részletes bortörvényét.
Silk and Spice 0,75 fa díszdobozban
5 990 FtA Silk & Spice a portugál szőlő, a terroir, valamint az 1500-as években a távol-keleti „Silk and Spice” útvonalakon felfedezett egzotikus fűszerek és aromák kivételes ízeit kínálja. Ez a mély, gazdag vörös ízek keveréke, amelyet érett vörös gyümölcs aromái jellemeznek, vanília, mokka és fűszerek árnyalatával. A Silk & Spice előállításához használt négy szőlő közül három őshonos portugál fajta. A címke egy eredeti, a felfedezés korából származó XV. Századi térkép újraértelmezését szemlélteti. Részletesen bemutatja a Bengáli-öblöt, a portugál címert és az akkori történelmi karavellát. Ezek a selymes és fűszeres borprofillal együtt szimbolizálják a tengerészeti felfedezők bátorságát, akik az ismeretlenbe utaztak, és megosztották a világgal a fűszereket, mint a szerecsendió, a fahéj és a bors, valamint a szöveteket, mint a selyem.
Gatao Vinho Verde 0,75
2 150 FtEllenõrzött, eredetvédett, minõségi, száraz bor Portugáliából. Portugália északi részén a hideg hegyi klímának köszönhetõen terem az üde Vinho verde. Neve szó szerint azt jelenti: zöld bor. A zöld megjelölés azonban nem a bor színére, mint inkább a friss, kissé kiforratlan ízére vonatkozik.
Szőlő fajták: Azal, Pederna, Trajadura and Avesso
A szüret után az egész szőlőfürtöket préselik. Hidegben hagyják ázni 24-48 órát. Ellenőrzött erjesztés 14-16 Celsius fokon 10-15 napig. Legalább 2 hónapra vékony seprőt hagynak rajta.
ALKOHOL: 9% vol.
SAVTARTALOM: 6,5g /l
CUKOR TARTALOM: 17g/lTiszta citrusos szín. Fiatal és gyümölcsös aroma.
Lágy és kellemes a szájban, üde és gyümölcsös bor.
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 6 és 8 Celsius fok között.
Ideális halakhoz, tengeri ételekhez és előételekhezGazela Vinho Verde 0,75 (portugál zöld bor)
1 950 FtA zöld szó még véletlenül sem a bor színére, sokkal inkább a stílusára utal. Bizonyíték erre, hogy a Vinho Verde borvidéken – Portugália északnyugati részén, az Atlanti-óceán partján – több vörösbort termelnek, mint fehéret. Világszerte ismert mégis a fehér változat lett, amely könnyű és friss, üdítő szénsavgyöngyökkel, citrusok és trópusi gyümölcsök ízjegyeivel (elsősorban lime, mandarin, körte), valamint a gyömbér hűsítő fűszerességével. Jól lehűtve ez is gyorsan fogy, de az alacsonyabb alkoholtartalomnak hála (kilenc százalék), kevésbé visz bűnbe.
- Bor, Díszdobozos termékek, Évfordulóra, jubileumi ünnepléshez, Import bor, Spanyolország, Portugália
Grahams old Tawny 30 éves 0,75 díszdobozban
32 990 FtAz 1820-ban egy skót származású kereskedő testvérpár, William és John Graham által alapított Grahams a világ egyik legrégibb és leghíresebb portói háza, amely sok tekintetben egyedülálló. Ez az egyetlen brit eredetű termelő és kereskedő cég a portói világában, amely ma is 100%-ban egy család tulajdonában van. Emellett a Grahams jelentős saját területekkel rendelkezik a Douro-völgyében, a borvidék mindhárom alrégiójában van pincészete (quinta), és előszeretettel értelmezi újra a hagyományos portói borstílusokat is.
Az érlelt Tawny-k, azaz Aged Tawnies 10, 20, 30, 40 évig érlelődő, borostyán színű, komplex, selymes borok, melyekben már a mézes, mazsolás ízek dominálnak.
Malaga Virgen Pedro Ximenez 15% 0,75 (andalúz, édes desszertbor)
3 990 FtTovábbSpanyolországból származó édes, vörös, desszertbor. Ideális hőfok: 14-16°C. Ezt a nagyon népszerű andalúz desszertbort 100% Pedro Ximenez szőlőfajtából készítik, a szőlőt préselés előtt aszalják, részben erjesztik, majd solera módszerrel 24 hónapig amerikai tölgyhordóban érlelik. Sötét színű, krémes állagú, aszalt gyümölcsök illatát, karamellt idéző magas alkoholtartamú édes desszertbor.
WS 89 pont.
Valduero Finca Azaya 2017 0,75l
8 500 FtTovább100% Tempranillo a Valduero pincészet egyik csúcsbora. 940 méter magasságban található ültetvényről származik a szőlő, 20 éves tőkékről. 14 hónapos tölgyfahordós érlelés és 12 hónapos palackos érlelés után került piacra. Érett kerek bor, nagy élmény kóstolni. Intenzív, rubin vörös színe van. Hosszú, határozott aromákat érezhetünk az illatában köszönhetően a tölgyfahordó érlelésnek, melyek likőrös, mentolos, pörkölt kávés jegyeket mutatnak. Ízében tökéletes egyensúly fedezhető fel, mely érettségét, erejét mutatja a bornak. A bort 97 pontra értékelte a Decanter és a Best in show díjjal jutalmazta. Hihetetlen jó ár/érték arány.
Marqués de Murrieta Gran Reserva 2015 0,75
26 990 FtHa a spanyolok első számú borvidékét szeretnénk elmesélni, a Marqués de Murrieta említése megkerülhetetlen. A birtok eredete egyben a borvidék eredete is, az 1852-es alapításkor ez volt az első nagybirtok Riojában. 300 hektárnyi saját szőlő, hosszú múlt, még hosszabbra tervezett jövő és egy ikonikus címke: Castillo Ygay
Elég egyszer beleszagolni, hogy érezzük, ez egy ünnepi bor. Nem intenzív, nem gyümölcsös, nem tölgyfás, hanem mély és fókuszált. Nyugodt és nemes. Az alkotóelemek egy irányba tartanak, a teljes harmónia ígéretével. Az illatában málna, narancs, fekete csokoládé, dohány és szójaszósz. Erős közepes test, érett, kerek sav, szépen beépült tannin. Percekig tartó lecsengés. Ebben az évben nem készült Castillo Ygay Gran Reserva Especial, így a legjobb terület termése is ebben a borban kötött ki. Remekmű.
James Suckling: 98 pontGrahams old Tawny 20 éves 0,75 díszdobozban
15 990 FtAz 1820-ban egy skót származású kereskedő testvérpár, William és John Graham által alapított Grahams a világ egyik legrégibb és leghíresebb portói háza, amely sok tekintetben egyedülálló. Ez az egyetlen brit eredetű termelő és kereskedő cég a portói világában, amely ma is 100%-ban egy család tulajdonában van. Emellett a Grahams jelentős saját területekkel rendelkezik a Douro-völgyében, a borvidék mindhárom alrégiójában van pincészete (quinta), és előszeretettel értelmezi újra a hagyományos portói borstílusokat is.
Az érlelt Tawny-k, azaz Aged Tawnies 10, 20, 30, 40 évig érlelődő, borostyán színű, komplex, selymes borok, melyekben már a mézes, mazsolás ízek dominálnak.
Sandeman Tawny Port 20 éves portói desszertbor 0,75l 20%
24 490 FtA fahordókban történő érleléshez olyan portói borokat választanak, amelyek koncentrálják gyümölcsösségüket és a zamatukat. A szín a mély rubintól a borostyánig érlelődik, ritka és finom Tawny Portot eredményezve. Az érettség és a friss gyümölcsösség harmonikusan kiegyensúlyozott, megteremti az étkezés tökéletes befejezését és a jó beszélgetés inspirációját.
A Sandeman története 1790-ben kezdődött, amikor egy skót származású asztalos 25 éves fia 300 font kölcsönt kért apjától, hogy Londonban felcsapjon borkereskedőnek. Ez az ambiciózus fiatalember George Sandeman, a Sandeman alapítója volt, aki végül megalapította a világ egyik vezető port és sherry borüzletét. 1805-ben, amikor még a “márkanevek” fogalma ismeretlen volt és a borokat hordókban szállították, nem palackokban, Sandeman szó szerint elkezdte “márkázni” a fahordókat nevének kezdőbetűivel. A GSC (George Sandeman & Co.) felirat forró vasalóval került a hordókra, az úttörő “aláírás” garantálta minőségét és eredetét. 1877-ben, alig egy évvel az első angliai “védjegy-lajstromozási törvény” megalkotása után, a “GSC George Sandeman & Co.” (Sandeman-hordókban 1805 óta) márkanév hivatalosan felkerült a világ egyik legrégebben bejegyzett védjegyei közé, amely ráadásul mind a mai napig használatos.Royal Oporto (portói) 20 éves díszdobozban 0,75
18 990 FtRoyal Oporto 20 éves 0,75:
20 éves portói díszdobozban. Több évjárat, de legalább 20 évig érlelt borok házasítása. Dió szín, okkersárga széllel. Illatában és ízében egyaránt komplex, jól kiegyensúlyozott.
A portói története:
A portói elnevezés a XVII. Századra nyúlik vissza. A bor Porto városáról kapta nevét, mivel e város kikötőjéből indultak útnak a borexport szállítmányok. A portói bort a Duoro folyó felső szakasza mentén elterülő bortermő tájkörzetben előállított likőrbor. A portói az itt termelt szőlőből készül. A szőlő erjesztési folyamatát 77 fokos hőmérsékleten megszakítják és brandyt adagolnak hozzá abból a célból, hogy 19-20 fokos alkoholtartalmat érjenek el, megőrizve a bor természetes édességét. A brandy hatására a bor erősebbé válik, néhány éves érlelési folyamat után pedig harmonikus likőrbor válik belőle.
A fehér portói fehér-, a vörös pedig vörös szőlőből készül.
Fentiek eredményeként a portói erős, karakteres desszertbor a legtöbbször különböző évjáratok keveréke. A standard portói bort jellemzően három évig érlelik húszezer literes vagy még nagyobb fahordókban (tartályokban), hogy gyümölcsös jellegét megőrizze. A három évnél tovább, kisebb fahordókban érlelt változatok közül kerülnek ki az úgynevezett különleges portóik. Mivel az avinálás (bor alkoholtartalmának növelése szesz hozzáadásával) eredményeként még a száraz változat is tartalmaz maradék cukrot, nagyjából a magyar terminológia szerinti félszáraz boroknak felel meg, a meio-seco pedig a magyar fogalomrendszerben inkább félédes. Jellemzően aranysárga színű. A portói bor eredetmegjelölés, és nem fajtanév, ezért Portugália számos nemzetközi megállapodást kötött az eredetmegjelölés oltalma érdekében, arra törekedve, hogy a termőterületen kívül bárhol előállított borokat ne lehessen jogszerűen portóinak nevezni. Magyarország 2004-ben kötelezte magát, hogy nem engedi az oportó, oportói stb. szavak használatát, elsősorban magyar borokkal kapcsolatban, fajtanévként sem. Ezért ettől az időponttól az addig Magyarországon hagyományosan az oportóinak, kékoportónak nevezett borokat általában portugieser, blauer portugieser néven hozzák forgalomba.
Royal Oportó 40 éves 0,75 díszdobozban
45 990 FtA portói története:
A portói elnevezés a XVII. Századra nyúlik vissza. A bor Porto városáról kapta nevét, mivel e város kikötőjéből indultak útnak a borexport szállítmányok. A portói bort a Duoro folyó felső szakasza mentén elterülő bortermő tájkörzetben előállított likőrbor. A portói az itt termelt szőlőből készül. A szőlő erjesztési folyamatát 77 fokos hőmérsékleten megszakítják és brandyt adagolnak hozzá abból a célból, hogy 19-20 fokos alkoholtartalmat érjenek el, megőrizve a bor természetes édességét. A brandy hatására a bor erősebbé válik, néhány éves érlelési folyamat után pedig harmonikus likőrbor válik belőle.
A fehér portói fehér-, a vörös pedig vörös szőlőből készül.
Fentiek eredményeként a portói erős, karakteres desszertbor a legtöbbször különböző évjáratok keveréke. A standard portói bort jellemzően három évig érlelik húszezer literes vagy még nagyobb fahordókban (tartályokban), hogy gyümölcsös jellegét megőrizze. A három évnél tovább, kisebb fahordókban érlelt változatok közül kerülnek ki az úgynevezett különleges portóik. Mivel az avinálás (bor alkoholtartalmának növelése szesz hozzáadásával) eredményeként még a száraz változat is tartalmaz maradék cukrot, nagyjából a magyar terminológia szerinti félszáraz boroknak felel meg, a meio-seco pedig a magyar fogalomrendszerben inkább félédes. Jellemzően aranysárga színű. A portói bor eredetmegjelölés, és nem fajtanév, ezért Portugália számos nemzetközi megállapodást kötött az eredetmegjelölés oltalma érdekében, arra törekedve, hogy a termőterületen kívül bárhol előállított borokat ne lehessen jogszerűen portóinak nevezni. Magyarország 2004-ben kötelezte magát, hogy nem engedi az oportó, oportói stb. szavak használatát, elsősorban magyar borokkal kapcsolatban, fajtanévként sem. Ezért ettől az időponttól az addig Magyarországon hagyományosan az oportóinak, kékoportónak nevezett borokat általában portugieser, blauer portugieser néven hozzák forgalomba.
Royal Oporto Dry White száraz 0,75
3 550 FtTovábbA „Real Companhia Velha” cég története:
A nagy múltú céget 1756-ban Őfelsége I.József portugál király kiváltságlevele hívta életre. A cég az elmúlt évszázadok alatt hű maradt nagybecsű hagyományaihoz és pincéiből a portói borok legjobbikai kerülnek ki immár több, mint nyolc emberöltő óta.
A portói története:
A portói elnevezés a XVII. Századra nyúlik vissza. A bor Porto városáról kapta nevét, mivel e város kikötőjéből indultak útnak a borexport szállítmányok. A portói bort a Duoro folyó felső szakasza mentén elterülő bortermő tájkörzetben előállított likőrbor. A portói az itt termelt szőlőből készül. A szőlő erjesztési folyamatát 77 fokos hőmérsékleten megszakítják és brandyt adagolnak hozzá abból a célból, hogy 19-20 fokos alkoholtartalmat érjenek el, megőrizve a bor természetes édességét. A brandy hatására a bor erősebbé válik, néhány éves érlelési folyamat után pedig harmonikus likőrbor válik belőle.
A fehér portói fehér-, a vörös pedig vörös szőlőből készül.
Fentiek eredményeként a portói erős, karakteres desszertbor a legtöbbször különböző évjáratok keveréke. A standard portói bort jellemzően három évig érlelik húszezer literes vagy még nagyobb fahordókban (tartályokban), hogy gyümölcsös jellegét megőrizze. A három évnél tovább, kisebb fahordókban érlelt változatok közül kerülnek ki az úgynevezett különleges portóik. Mivel az avinálás (bor alkoholtartalmának növelése szesz hozzáadásával) eredményeként még a száraz változat is tartalmaz maradék cukrot, nagyjából a magyar terminológia szerinti félszáraz boroknak felel meg, a meio-seco pedig a magyar fogalomrendszerben inkább félédes. Jellemzően aranysárga színű. A portói bor eredetmegjelölés, és nem fajtanév, ezért Portugália számos nemzetközi megállapodást kötött az eredetmegjelölés oltalma érdekében, arra törekedve, hogy a termőterületen kívül bárhol előállított borokat ne lehessen jogszerűen portóinak nevezni. Magyarország 2004-ben kötelezte magát, hogy nem engedi az oportó, oportói stb. szavak használatát, elsősorban magyar borokkal kapcsolatban, fajtanévként sem. Ezért ettől az időponttól az addig Magyarországon hagyományosan az oportóinak, kékoportónak nevezett borokat általában portugieser, blauer portugieser néven hozzák forgalomba.
Oporto Dry White:
száraz, fehér portói bor.
Royal Oporto Ruby 0,75
3 990 FtA „Real Companhia Velha” cég története:
A nagy múltú céget 1756-ban Őfelsége I.József portugál király kiváltságlevele hívta életre. A cég az elmúlt évszázadok alatt hű maradt nagybecsű hagyományaihoz és pincéiből a portói borok legjobbikai kerülnek ki immár több, mint nyolc emberöltő óta.
A portói története:
A portói elnevezés a XVII. Századra nyúlik vissza. A bor Porto városáról kapta nevét, mivel e város kikötőjéből indultak útnak a borexport szállítmányok. A portói bort a Duoro folyó felső szakasza mentén elterülő bortermő tájkörzetben előállított likőrbor. A portói az itt termelt szőlőből készül. A szőlő erjesztési folyamatát 77 fokos hőmérsékleten megszakítják és brandyt adagolnak hozzá abból a célból, hogy 19-20 fokos alkoholtartalmat érjenek el, megőrizve a bor természetes édességét. A brandy hatására a bor erősebbé válik, néhány éves érlelési folyamat után pedig harmonikus likőrbor válik belőle.
A fehér portói fehér-, a vörös pedig vörös szőlőből készül.
Fentiek eredményeként a portói erős, karakteres desszertbor a legtöbbször különböző évjáratok keveréke. A standard portói bort jellemzően három évig érlelik húszezer literes vagy még nagyobb fahordókban (tartályokban), hogy gyümölcsös jellegét megőrizze. A három évnél tovább, kisebb fahordókban érlelt változatok közül kerülnek ki az úgynevezett különleges portóik. Mivel az avinálás (bor alkoholtartalmának növelése szesz hozzáadásával) eredményeként még a száraz változat is tartalmaz maradék cukrot, nagyjából a magyar terminológia szerinti félszáraz boroknak felel meg, a meio-seco pedig a magyar fogalomrendszerben inkább félédes. Jellemzően aranysárga színű. A portói bor eredetmegjelölés, és nem fajtanév, ezért Portugália számos nemzetközi megállapodást kötött az eredetmegjelölés oltalma érdekében, arra törekedve, hogy a termőterületen kívül bárhol előállított borokat ne lehessen jogszerűen portóinak nevezni. Magyarország 2004-ben kötelezte magát, hogy nem engedi az oportó, oportói stb. szavak használatát, elsősorban magyar borokkal kapcsolatban, fajtanévként sem. Ezért ettől az időponttól az addig Magyarországon hagyományosan az oportóinak, kékoportónak nevezett borokat általában portugieser, blauer portugieser néven hozzák forgalomba.
Porto Ruby
Kékszőlőből készített és legfeljebb öt évig érlelt, rubinszínű bor. Ezt is nagy, fából készült tartályokban érlelik. Fiatalos jegyeket hordoz, illata a piros bogyós gyümölcsökére emlékeztet.
Royal Oporto Tawny 0,75
3 990 FtA „Real Companhia Velha” cég története:
A nagy múltú céget 1756-ban Őfelsége I.József portugál király kiváltságlevele hívta életre. A cég az elmúlt évszázadok alatt hű maradt nagybecsű hagyományaihoz és pincéiből a portói borok legjobbikai kerülnek ki immár több, mint nyolc emberöltő óta.
A portói története:
A portói elnevezés a XVII. Századra nyúlik vissza. A bor Porto városáról kapta nevét, mivel e város kikötőjéből indultak útnak a borexport szállítmányok. A portói bort a Duoro folyó felső szakasza mentén elterülő bortermő tájkörzetben előállított likőrbor. A portói az itt termelt szőlőből készül. A szőlő erjesztési folyamatát 77 fokos hőmérsékleten megszakítják és brandyt adagolnak hozzá abból a célból, hogy 19-20 fokos alkoholtartalmat érjenek el, megőrizve a bor természetes édességét. A brandy hatására a bor erősebbé válik, néhány éves érlelési folyamat után pedig harmonikus likőrbor válik belőle.
A fehér portói fehér-, a vörös pedig vörös szőlőből készül.
Fentiek eredményeként a portói erős, karakteres desszertbor a legtöbbször különböző évjáratok keveréke. A standard portói bort jellemzően három évig érlelik húszezer literes vagy még nagyobb fahordókban (tartályokban), hogy gyümölcsös jellegét megőrizze. A három évnél tovább, kisebb fahordókban érlelt változatok közül kerülnek ki az úgynevezett különleges portóik. Mivel az avinálás (bor alkoholtartalmának növelése szesz hozzáadásával) eredményeként még a száraz változat is tartalmaz maradék cukrot, nagyjából a magyar terminológia szerinti félszáraz boroknak felel meg, a meio-seco pedig a magyar fogalomrendszerben inkább félédes. Jellemzően aranysárga színű. A portói bor eredetmegjelölés, és nem fajtanév, ezért Portugália számos nemzetközi megállapodást kötött az eredetmegjelölés oltalma érdekében, arra törekedve, hogy a termőterületen kívül bárhol előállított borokat ne lehessen jogszerűen portóinak nevezni. Magyarország 2004-ben kötelezte magát, hogy nem engedi az oportó, oportói stb. szavak használatát, elsősorban magyar borokkal kapcsolatban, fajtanévként sem. Ezért ettől az időponttól az addig Magyarországon hagyományosan az oportóinak, kékoportónak nevezett borokat általában portugieser, blauer portugieser néven hozzák forgalomba.
Porto Tawny
Kékszőlőből készített és több mint öt évig érlelt bor. Színe a hosszú érleléstől az oxidáció miatt a kifakul; erről kapta a nevét (tawny = topáz). Az alap tawnyt többféle és több évjáratú bor házasításával állítják elő, átlag három év érlelés után. Ekkor a nagy tartályokból kisebb, jellemzően 534 literes, szivar alakú fahordókba fejtik át. Ízében felfedezhető a dió és a mandula, majd idővel további zamatok (például csokoládé, kávé, méz) jelenhetnek meg benne.
Tudta, hogy brownie mellé (is) kiváló?Royal Oporto White édes 0,75
3 990 FtA „Real Companhia Velha” cég története:
A nagy múltú céget 1756-ban Őfelsége I.József portugál király kiváltságlevele hívta életre. A cég az elmúlt évszázadok alatt hű maradt nagybecsű hagyományaihoz és pincéiből a portói borok legjobbikai kerülnek ki immár több, mint nyolc emberöltő óta.
A portói története:
A portói elnevezés a XVII. Századra nyúlik vissza. A bor Porto városáról kapta nevét, mivel e város kikötőjéből indultak útnak a borexport szállítmányok. A portói bort a Duoro folyó felső szakasza mentén elterülő bortermő tájkörzetben előállított likőrbor. A portói az itt termelt szőlőből készül. A szőlő erjesztési folyamatát 77 fokos hőmérsékleten megszakítják és brandyt adagolnak hozzá abból a célból, hogy 19-20 fokos alkoholtartalmat érjenek el, megőrizve a bor természetes édességét. A brandy hatására a bor erősebbé válik, néhány éves érlelési folyamat után pedig harmonikus likőrbor válik belőle.
A fehér portói fehér-, a vörös pedig vörös szőlőből készül.
Fentiek eredményeként a portói erős, karakteres desszertbor a legtöbbször különböző évjáratok keveréke. A standard portói bort jellemzően három évig érlelik húszezer literes vagy még nagyobb fahordókban (tartályokban), hogy gyümölcsös jellegét megőrizze. A három évnél tovább, kisebb fahordókban érlelt változatok közül kerülnek ki az úgynevezett különleges portóik. Mivel az avinálás (bor alkoholtartalmának növelése szesz hozzáadásával) eredményeként még a száraz változat is tartalmaz maradék cukrot, nagyjából a magyar terminológia szerinti félszáraz boroknak felel meg, a meio-seco pedig a magyar fogalomrendszerben inkább félédes. Jellemzően aranysárga színű. A portói bor eredetmegjelölés, és nem fajtanév, ezért Portugália számos nemzetközi megállapodást kötött az eredetmegjelölés oltalma érdekében, arra törekedve, hogy a termőterületen kívül bárhol előállított borokat ne lehessen jogszerűen portóinak nevezni. Magyarország 2004-ben kötelezte magát, hogy nem engedi az oportó, oportói stb. szavak használatát, elsősorban magyar borokkal kapcsolatban, fajtanévként sem. Ezért ettől az időponttól az addig Magyarországon hagyományosan az oportóinak, kékoportónak nevezett borokat általában portugieser, blauer portugieser néven hozzák forgalomba.
Oporto White:
fehér, édes portói bor.
Sandeman Medium Sweet Sherry 0,75
2 950 FtA Sandeman Sherry több mint 100 éve Jerezben, Spanyolország déli részén készül. A páratlan tapasztalattal és művészettel rendelkező Sandeman Ház igen jártas a sherry-k egyedi választékának előállításában, melyet a Don titokzatos sziluettje jelképez. A Sandeman Sherry-k a minőség és érték verhetetlen kombinációját kínálják. Rich Golden: mahagóni színű lágy és bársonyos ízű, félédes sherry.
Sandeman Sherry Fino (Seco) 0,75
2 990 FtA Sandeman Sherry
több mint 100 éve Jerezben, Spanyolország déli részén készül. A páratlan tapasztalattal és művészettel rendelkező Sandeman Ház igen jártas a sherry-k egyedi választékának előállításában, melyet a Don titokzatos sziluettje jelképez. A Sandeman Sherry-k a minőség és érték verhetetlen kombinációját kínálják. Dry Seco: Klasszikus, halvány színű, természetesen friss ízt tükröző száraz sherry.
Sandeman Sherry Medium Dry 0,75
2 990 FtA Sandeman Sherry több mint 100 éve Jerezben, Spanyolország déli részén készül. A páratlan tapasztalattal és művészettel rendelkező Sandeman Ház igen jártas a sherry-k egyedi választékának előállításában, melyet a Don titokzatos sziluettje jelképez. A Sandeman Sherry-k a minőség és érték verhetetlen kombinációját kínálják. Medium Dry: közepesen száraz borostyán színű sherry, harmonikus mély aroma jellemzi.
Sangria Don Simon 1,5L
990 FtTovábbSangria Don Simon 1,5L:
A Sangria spanyol származású bor alapú ital. Általában a következő összetevőkből áll:
- vörösbor
- vágott vagy szeletelt gyümölcsök
- édesítéshez méz vagy narancslé
- egy kis hozzáadott brandy, triple sec vagy más szeszes ital
- limonádé vagy valamilyen üdítő
Nagyon sok fajta recept van, ezért sokféle Sangria létezik, de mindegyiknek az alapja a bor. Pl.ha fehér bort használnak a vörös helyett az a Sangria Blanca, vagy ha a gyümölcs őszibarack: Sangria Zurra.
Elkészítése:
A gyümölcsöket apróra vágjuk fel (tippünk: naranc, citrom, görögdinnye). Beletesszük a Don Simon Sagriába. Hozzáadunk valamilyen tömény szeszt és a narancslét, és ha van időnk ezt egy napig hűtőszekrényben tároljuk. Utolsó pillanatban hozzáadjuk a jeget és a szódát. (tippünk: a tömény szesz és szóda helyett tehetünk bele édes pezsgőt ). Számtalan variáció létezik, lehet kísérletezgetni !
Fogyasztását ajánljuk egész nyárra, tengerparton, baráti összejöveteleken. Nagyon üdítő, frissítő ital. Nem utolsó sorban: jó tőle a hangulat !