Balatoni borok
-
Badacsonyi Olaszrizling száraz 0,75 (Varga)
590 FtBadacsonyi Olaszrizling száraz 0,75 (Varga):
A Badacsony festői domboldalain a szőlőtermesztés már a római uralom előtti időkre nyúlik vissza. A napsütötte lankás dombokon kimagasló minőségű savas, illatos és páratlan zamatú bort adó szőlők teremnek. Ezek közül a múlt század végétől a legnagyobb hírnevet az olaszrizling vívta ki magának. Az olaszrizling a Badacsonyi borvidék legjellegzetesebb fajtája.
Zöldessárga színe keserűmandulára emlékeztető ízzel, és nagyon kellemes rezedaillattal párosul.Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 12-14 °C. Alkoholtartalom: 11,5 %
-
Balatoni Kékburgundi (édes) 0,75 (Varga)
590 FtBalatoni Kékburgundi (édes) 0,75 (Varga):
A Kékburgundi mélyrubin szín?, határozott savtartalmú, kellemes csersavú, bársonyos vörösbor, melyet maradék cukortartalma tesz kerekké és kedveltté az édes bort kedvel?k számára.
Ajánlott fogyasztási h?mérséklet: 16-18 °C. Alkoholtartalom: 11,5 %
-
Balatoni Szürkebarát (félédes) 0,75 (Varga)
660 FtBalatoni Szürkebarát (félédes) 0,75 (Varga):
A Balaton vidékének éghajlati és talaj adottságai, a tó víztükrének napfényt megsokszorozó, klímakiegyenlítő hatása egyedülálló feltételeket nyújt aszőlőtermesztéshez. Az itt élő ember ezt a történelmi idők óta felismerte és hasznosította. E gyönyörű vidéken 2000 év óta létezik szőlő- és bortermelés.A balatoni borcsalád borai e négy nagy múltú balatoni borvidék, a Badacsonyi, a Balatonfüred-Csopaki, Balatonmelléki és Dél-Balatoni borvidéket képviselik. A Szürkebarát bora testes, zamat gazdag, diszkrét illatú bor, savai finomak. Behízelgő édessége méltán teszi e táj legkedveltebb borává.
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 12-14 °C. Alkoholtartalom: 11,5 %
-
Balatoni Zweigelt (félédes) 0,75 (Varga)
690 FtA Balaton vidékének éghajlati és talaj adottságai, a tó víztükrének napfényt megsokszorozó, klímakiegyenlítő hatása egyedülálló feltételeket nyújt a szőlőtermesztéshez. Az itt élő ember ezt a történelmi idők óta felismerte és hasznosította. E gyönyörű vidéken 2000 év óta létezik szőlő- és bortermelés. A Balaton borcsalád borai e négy nagy múltú balatoni borvidék, a Badacsonyi, a Balatonfüred-Csopaki, Balaton melléki és Dél-Balatoni borvidékéket képviselik.
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 12-16 °C. Alkoholtartalom: 11,5 %
-
Bujdosó Tramontana 0,5 késői szüretelésű sárgamuskotály
1 990 FtA tokaji késői szüretelésű borok voltak a példaképek ennél a bornál, szamorodni technológiával készült, a fürtöket lunel újborban áztatva. Gazdag illatában aszalt- és trópusi gyümölcsök, méz, virágok és édesfűszeresség. A korty hasonlóan izgalmas, szép savai jó tartást adnak, a sárga húsú és egzotikus gyümölcsök mellett finom fűszerességet érezhetünk. Olyan édes bor, ami önmagában is működhet desszertként.
-
Feind Balatonaligai Irsai Olivér 0,75
1 500 FtFeind Balatonaligai Irsai Olivér 0,75:
Minőségi száraz fehérbor.
Rendkívül üde, friss, ropogós, szőlő illatú és zamatú elegáns fehérbor. Diszkrét parfümösséggel és harmonikus lágy savérzetével hódító bájos, fiatalos, üdítő hatású primőrbor, amit nem csak a fiataloknak ajánlok. Színe tükrösen csillogó halvány szalmasárga. Illata tiszta, intenzív, tavaszi virágos réteket és fehérhúsú gyümölcsöket idéz. Szájban száraz, savai lendületesek, ízében gyümölcsös ill. diszkrét fűszeres jegyeket vonultat fel. Könnyed, fiatalos jelleget mutató fehérbor. 7-8 C-on fogyasztva gyümölcsös körítésű ill. keleti fűszerek felhasználásával készített hal és szárnyasételek mellé ajánljuk kísérőként. -
Figula Zenit&More (félszáraz) 0,75
1 850 FtAz idei évtől már több, mint zenit: irsai olivér és sárgamuskotály színesíti, fűszerezi Figuláék fehérborát. A három fajtát egyben szüretelték és iskolázták, így lett a Zenit and More még élénkebb, gazdagon gyümölcsös, finoman fűszeres. Épp egy kevés, mindössze 5 gramm természetes maradék cukor kerekíti. Új palackban, új címkével született újjá.
-
Jégbor – édes 0,5 (Varga Pince)
4 950 FtJégbor 2019
Az igazán édes borok kedvelőinek!
Fehéren süt le a hold a sötét, csillagokkal teli égboltról a hófödte badacsonyi éjszakai tájra. Traktorlámpák fényénél emberek dolgoznak a szőlőben. Szüretelnek. Pincékbe mentik a téli éjszaka hidegében keményre fagyott fürtöket. Ha decemberben, januárban nincs erős fagy, elvész, lepereg a földre a jégbornak szánt termés. Ha viszont korán beköszönt a kemény tél, akkor megtörténhet a csoda, az ősz melege és a tél hidege által dajkált töppedt szőlőszemekben lévő víz jégszilánkokká áll össze és a préseléskor a maggal és a héjjal együtt távozik, visszamarad egy sűrű nektár, amiből a világ egyik legkoncentráltabb bora készül.A Balatoni Olaszrizling jégbor színe aranysárga, illata, íze a palackbontást követő lassú felmelegedés hatására folyamatosan változik, a földimogyorós mézillattól a különböző virágillatok megfejthetetlen kombinációjáig, az aszú szőlő ízétől a fügéig és a datolyáig, élénk de finom szerkezetű savai friss gyümölcsös hatást keltenek. Fogyasztását 16-20 oC között zsíros húsokhoz, fűszeres, érlelt sajtokhoz, de elsősorban az étkezés csúcspontjához ajánljuk.
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 16-20 Co
Alkoholtartalom: 10,5 %
Kiszerelés: 0,5 L
Borversenyen elért eredmények:Hungarikum Borok és Pezsgők IX. Országos versenye 2010: aranyérem (a 2009-es)
-
Konyári Loliense vörös 0,75 2020
5 250 FtLoliense – Lelle pecsétje.
A Kishegyen termett cabernet sauvignon (40%), merlot (30%) és caberet franc (30%) bogyózott termése nagy fakácikban (azaz hatalmas fakádakban), beoltva erjedt, rendszeresen csömöszölve. Fajtánként és dűlőnként, 14 hónapon át külön-külön érett új és használt hordóban. Sötétvörös szín, fekete mag. Élénk gyümölcsillat, kávé, fűszeres-gyümölcsös korty. Lendületes, fiatal, bordói stílusú házasítás, fogyasztása előtt érdemes dekantálni.
-
Konyári Szerecsen 2015 0,75
2 150 FtKonyári Szerecsen 2012 0,75
Kékfrankos gerinc (80%) és merlot (20%) fűszeres, dzsúzos, zseniális házasítása. Érett szőlő, három hónapon át nagyméretű hordóban érlelve. Friss, feketés-lilás színe (innen a szerecsen elnevezés is), gazdag gyümölcsössége, kávés, zöldfűszeres zamatai teszik egészen kiváló borrá. Tökéletes választás.
-
Pannonhalmi Tricollis fehér 2019 0,75
2 050 FtA borvidék három tradicionális fajtájának – olaszrizling, rajnai rizling, fűszeres tramini – házasításából készült bor, amelyet pinot blanc egészít ki. A több fajta gazdag íz- és illatjegyeit a gyümölcsösség foglalja keretbe. Friss, üde fehérbor a termőhely jellemzőivel.
Fajta összetétel: 40% olaszrizling, 35% rajnai rizling, 15% fűszeres tramini, 10% pinot blanc.
Ajánljuk aperitifként, beszélgetésekhez, zöldséges köretekhez, sült és főtt fehérhúsokhoz. -
Pannonhalmi Tricollis Fehér 2018 0,75
2 490 FtHárom domb, Széldomb, Tavaszó és Packalló, olaszrizling alappal, rajnai feszességgel és tramini bájjal. Üde, halványzöld, élénk és kristálytiszta, mint minden apátsági bor. Citrusos, virágos, trópusi gyümölcsös aromakészlet, hosszú, finoman száraz korty. Tiszta tavasz.
-
Szeremley Badacsonyi Kéknyelű 0,75
3 490 FtA legendás badacsonyi szőlőből készült, megkapóan egyéni, trópusi gyümölcsökhöz hasonlítható illat- és ízvilágú száraz bor.Kis területen termesztett szőlőfajta amely nemcsak a Badacsony, hanem a világ borritkasága is. Nevét a fürtéréskor a bogyót tartó kocsány illetve a levélszár kékes színpompája után kapta. Fogyasztását halételekhez, sültekhez ajánljuk 10 C-on.
-
Szeremley Badacsonyi Rizling 0,75
1 690 FtSzeremley Badacsonyi Rizling 0,75:
A pincészet és a borvidék méltán legnépszerűbb bora. Az Olasz- és a Rajnai Rizling boldog házasságából 2009-ben is rendkívül illatos és derűsen déli hangulatú rizling született. Finom savai szép tartást adnak neki, amit a vulkanikus talaj mineralitása és leheletnyi ászkolás tesz teljessé. Harmatfriss hárs és mezei virág-illatok játékával válik ízben is oly kedvessé és üdévé. Vidám savai érett, citrusféléket, maracuját és őszibarackot idéző gyümölcsösséggel kiegészülve teszik igazán harmonikussá, kerekké és elegánssá. Ritka, hogy egy nagy bor ilyen kedves, kellemes és üde legyen. Ha kóstolása közben vidám dallamok jutnak eszünkbe, ne lepődjünk meg!
Gasztronómiai ajánlat:
Kedvencei a natúr vagy rántott fehér húsok és halak 10-11 fokon. Jó ízlése van, de nem válogatós. Szereti a társaságot és a bensőséges hangulatot egyaránt. Boldog bor, így a megfelelő pillanatot bármikor ünnepivé tudja tenni. -
Szeremley Badacsonyi Szürkebarát sz. 0,75
1 850 FtA badacsonyi borvidék intenzív illatú, csillogóan zöldes-sárga színű, testes fehérbora.A vulkanikus bazalt karakteres íz-és illatvilága,a savak határozott megjelenése szépen példázza a badacsonyi borvidékben rejlő hatalmas erőt. Harcsapaprikáshoz, nyúlpörkölthöz kitűnő választás, 10 C-ra hűtve.
-
Szeremley Badacsonyi Zeusz késői szüret 2003 0,5
7 640 FtSzeremley Badacsonyi Zeusz késői szüret 0,5:
Nagy potenciállal bíró, olajos mozgású bor, melynek illata a decemberben szüretelt szőlő nyomát viseli magán, sárgabarackot, sárgadinnyét, mazsolát juttatva eszünkbe. Magasfokú édességét jelentős savtartalma hozza egyensúlyba mely hosszú utóízzel párosul.
-
Töpszli 0,75 (Badacsonyi Pinot Noir) Varga Pince
1 250 FtA száraz bor rajongók már a fehér édes borok ellen is ágálnak, az édes vörösborokat pedig a borkultúra elleni bűnténynek tartják. Holott Európa híres nagy borai között sok az édes vörös, és a történelmi Magyarország területén is nagy hagyományai vannak a természetes édes vörösborok készítésének. A Pinot Noir fajta különösen alkalmas édes bor készítésére, ugyanis rendkívül jól cukrosodik, és mivel szeptember közepi érésű, gyengébb évjáratokban is megbízhatóan beérik. A cukortartalom növelése érdekében egy új, Franciaországból származó eljárást alkalmaztunk, amelynek lényege, hogy a szőlő teljes érésében elvágjuk a fürtöket tartó szálvesszőket, és így megszűnik a kapcsolat a gyökérzet és a fürtök között. A szemek néhány hét alatt megráncosodnak, betöppednek az ízeknek és a cukortartalomnak nagy koncentrációját hozva létre. A bor fantázianevét a ráncos, töppedt szőlőszemek látványa ihlette. A Töpszli színe visszafogottan vörös, illatában és ízében sherrys jelleg dominál érdekesen párosulva a meggy és utóízében a csokoládé ízérzetével. Fogyasztását szobahőmérsékleten zsíros húsokhoz, fűszeres ételekhez, érlelt sajtokhoz ajánlom.
-
Varga Aranymetszés Badacsonyi Olaszrizling késői, édes 0,75
1 490 FtHarmónia az illat és a testesség, a gyümölcsösség és az érettség, az alkohol és savgerinc, a fajta és a terroir között. A késői szüretelés következtében egyrészt a cukor, a sav, az ízek és illatok koncentrálódnak, másrészt a novemberi hajnalok hidege különleges, csak ezen a hőmérsékleten kialakuló új ízeket hoz létre. Az Olaszrizling a késői szüretelésű borok klasszikus alapanyaga a Badacsonyi borvidéken. Bogyói jól tűrik a késő őszi időjárás viszontagságait és a töppedést, nem utolsó sorban pedig a legérdekesebb ízkombinációkat mindig az olaszrizling adja. A fajtára jellemző bonyolult ízérzet, amelyben a keserű mandula a legkönnyebben felismerhető, érdekesen párosul a jellegzetes, fanyar, badacsonyi minerális ízekkel, a maradék cukor mézes édességével, késői szüretelésű borokra jellemző aszalt gyümölcsös érzetekkel. Fogyasztását elsősorban édességekhez és zsíros, nehéz ételekhez 16 C-ra hűtve ajánlom. Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 18 °C.
-
Varga Aranymetszés Balatoni Irsai Olivér száraz 0,75
1 150 FtAranymetszés. A tökéletes arányokat, átvitt értelemben a teljes harmóniát jelenti. A Irsainál talán sikerült megközelítenünk ezt a harmóniát, megtalálni a legjobb arányokat az illat és a testesség, a gyümölcsösség és az érettség, az alkohol és savgerinc, a fajta és a terroir között. Az Irsai Olivér magyar nemesítésű fajta, a muskotály körbe tartozik. Szép és rendkívül intenzív illata miatt régóta egyik legsikeresebb exportfajtánk. Hazai elterjedését gátolta, hogy a magyar fogyasztó komplexebb ízvilágú, testesebb fehérborokhoz szokott. Ezzel a borral szeretnénk bebizonyítani, hogy az Irsai Olivér alacsony tőketerheléssel, gazdag talajon ízvilágban és testben is erőteljes, nagy bort ad. Színe halványsárga, illata muskotályos és igen erőteljes, íze alapvetően gyümölcsös, citrusokat, grapefruitot fedezhetünk fel benne, mégis testes, kerek, határozott savgerincű, hosszú lecsengésű. Fogyasztását 16˚ C-ra hűtve elsősorban aperitifként levesekhez vagy szárnyasokhoz ajánlom. Kedves egészségére! Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 16 °C. Alkoholtartalom: 11,5 %