Tokaji borok
Tokaji Fordítás (Megyer) 2016 0,5
3 790 FtÜde, friss, illatában kajszibarackra és erdei gombákra emlékeztető aromák, némi élesztős jelleggel. Selymes, krémes szerkezet, elegáns savakkal és hosszú utóízzel.
A Fordítás egy elterjedt borkülönlegesség volt a 2013-as bortörvény változás előtt, mely többek között a 3 és 4 puttonyos aszú létezését is eltörölte. Lényege, hogy az aszútésztát másodszor is felöntötték musttal, vagy borral, így a még benne lévő értékes anyagokat ki tudták oldani belőle. Íze, beltartalma nem olyan markáns, mint egy aszú, de szépen visszatükrözi a tokaji nagy aszúborok eltörölhetetlen értékeit.
Béres Tokaji Cuvée 0,5 késői szüret
1 490 FtBotritiszes szőlőből nyert, háziasított bor,a hárslevelű és a sárgamuskotály zamatával,a furmint izgalmas,markáns savaival. Enyhén fűszeres ételek és desszertek mellé ajánljuk.
A felejthetetlen, vidám találkozások bora.Kerek, harmonikus bársonyosan lecsengő késői szüretelésű bor, mely szépen tükrözi a Tokaji borvidék ízvilágát.
alkoholfok: 13%
savtartalom: 7,3 g/lmaradék cukor: 81,9g
Béres Tokaji Sárgamuskotály 0,5 késői szüret
1 390 FtA citromsárga színű bor illata a szőlőfajtára jellemző vidám, szőlő- és bodzavirágos jegyek mellett kajszit és körtét juttat az eszünkbe. Az illat üdeségének megfelelő a korty is. A könnyed test egyensúlyban van a bor alkoholtartalmával, lendületéről pedig az élénk savak gondoskodnak. Ez utóbbiak csalogatják elő azokat a citrusos és zöldalmás zamatokat is, amelyek az illat aromáit szépen kiegészítik.
Degenfeld Tokaji Muscat Blanc 2013 0,75 (félszáraz)
2 090 FtTovábbDegenfeld Tokaji Muscat Blanc:
Halvány szalmasárga szín. Illatában még zabolátlan, ám a pohárban szép lassan a virágok közül megmutatkozik a Muskotály jellegzetes karaktere. Nem túlzó, de elég és ettõl válik elegánssá. Szájban már jobban összeérett, kedves a savak csiklandozó játéka, ami a cukorral képez harmóniát. Teljes mértékben hozza a fajtától megszokott zamatokat. Tiszta, csersavaktól mentes, jól iható nyári bor.
Fogyasztása hasonló karakterrel bíró fûszerezett ételekhez, mártásokhoz, aperitifként és önmagában 11°C-ra hûtve javasolt.
- Cukortartalom: 8.4 g/l
- Alkoholtartalom: 12. %
- Savtartalom: 6.7 g/l
- Fogyasztási hõmérséklet: 11 °C
Götz Tokaji Aszú 5 puttonyos 2006 0,5
5 990 FtGötz Tokaji Aszú 5 puttonyos 0,5
Színe világos borostyán, izében jól megfigyelhető az aszúra jellemző botritiszes íz mellyel kellemes gyümölcsösség párosul.
Furmint és Hárslevelű szőlőszemekben bekövetkezett nemes rothadás (botritis cinerea) következtében kialakuló, kézzel szemenként szedett aszúszemekből készült édes borkülönlegesség.Götz Tokaji Aszú 6 puttonyos 2007 0,5
9 990 FtGondosan válogatott aszúszemekből készült borkülönlegesség.
Tokaj-Hegyalján a Botrytis Cinerea penészgomba váltja ki áldásos hatását, mintegy magukban összeszárítva a túlérett szőlőszemeket.
Ez a bor a rendkívüli minőségét nemcsak a magas cukortartalomnak, hanem a kimagasló savtartalmának is köszönheti, amely képesek egyensúlyt teremteni.Götz Tokaji Aszú 6 puttonyos 2013 0,5
5 990 FtGötz Tokaji Aszú 6 puttonyos 2013 0,5
Gondosan válogatott aszúszemekből készült borkülönlegesség.
Tokaj-Hegyalján a Botrytis Cinerea penészgomba váltja ki áldásos hatását, mintegy magukban összeszárítva a túlérett szőlőszemeket.
Ez a bor a rendkívüli minőségét nemcsak a magas cukortartalomnak, hanem a kimagasló savtartalmának is köszönheti, amely képesek egyensúlyt teremteni.Götz Tokaji Furmint félédes 0,75
1 190 FtA borvidék legjelentősebb hagyományos szőlőfajtájából készült.
Üde, tiszta ragyogású bor.
Illatában erőteljes gyümölcs és virágjegyek jellemzik, mely párosul a bor fiatalságával.
Ezt a bort reduktív technológiával, irányított erjesztéssel készítettük. Elegáns, könnyed savakkal rendelkezik.Götz Tokaji Furmint száraz 0,75
1 190 FtGötz Tokaji Furmint 2015 száraz 0,75:
Tokaj-Hegyalja legfőbb szőlőfajtájából, a válogatott szüretelés után gondos feldolgozással és irányított erjesztéssel készült száraz bor. Illatában a szőlőfajta elsődleges aromajegyei az uralkodóak. Friss, üde ízvilággal, ropogós savakkal rendelkezik. Szép harmóniában van a sav és az extrakt tartalma. Testes, hosszú bor. Utóízét percekig érezzük a szánkban.Götz Tokaji Sárgamuskotály félédes 0,75
1 190 FtA Sárgamuskotályra jellemző intenzív, kedves illat és kerek savak uralják.
Az egyik legkedveltebb fajta a fogyasztók körében. Friss savai üdévé, könnyen fogyaszthatóvá teszik.
Reduktív eljárással készített páratlan zamatokkal rendelkező bor.Götz Tokaji Sárgamuskotály száraz 0,75
1 190 FtMint illatos fajta, a tokaji borok közül az egyik legkedveltebb a fogyasztó közönség körében.
Irányított erjesztéssel készített bor
A Sárgamuskotály az a bor, – ha valaki nem borfogyasztó, vagy borszerető ember- ezzel a borral rá lehet vezetni a kultúrált borfogyasztásra.
Holdvölgy Tokaji Exaltation 0,5 2015
7 490 FtA HOLDVÖLGY sárgamuskotálya ötödik évében mutatja meg a világfajta és mádi dűlőjének (Nyulászó) rendkívüli komplexitását és lehengerlő eleganciáját. Főként rózsa, licsi és fehér szirmú virágok (akác- és almavirág) foglalják keretbe a lágy őszibarackos, egzotikus illatot. Ízében folytatódik a licsis-barackos vonal kiegészülve frissítően dinamikus savcukor egyensúllyal. Lecsengésében finoman zamatos, érett körte lép harmóniába némi gyógynövénnyel (ánizs).
Késői szüretünk alapanyagát 2015-ben is a Nyulászó-dűlő legkomplexebb talaj- és kőzetadottságú területeiről szelektáltuk. Harmonikus illatát rózsa és egzotikus licsi uralja, sárgabarackkal és némi virágossággal kiegészítve azt. Dinamikus ízében őszibarack és ananász dominál mézes krémesség és mentol mellett. Édességét vibráló savszerkezete egyensúlyozza, gazdagon gyümölcsös és minerális textúrája pedig egyszerűen magával ragadja kóstolóját. Egy egyedien finom stílussal megkomponált édes bor, a HOLDVÖLGY fiatalosan lendületes és izgalmas világából.ALKOHOL (% vol.) 11
CUKOR (g/l) 81,1
SAV (g/l) 6,5
CUKORM. EXT. (g/l) 31,7
PALACKOZOTT MENNYISÉG 3 595 palack
ÉRLELÉS 6 hónap hordóban
SZŐLŐFAJTA 100% sárgamuskotály
DŰLŐ 100% Nyulászó
Elismerés: Muscats du Monde 2017 – Aranyérem Top10-es helyezés
Holdvölgy Tokaji Expression 0,75 2015
7 490 FtIllatában fehér szirmú virágok és kakukkfű dominál, kamillával és körtével kiegészülve. Ízében körte és őszibarack a meghatározó jegyek, egressel és lime-mal gazdagítva. A korty hosszú és felejthetetlen, köszönhetően a mádi ásványosságnak és a hárslevelű eleganciájának.
Nyáron az aszályban hatalmas megpróbáltatásokon ment át a szőlő, azonban birtokunk átlag 30 éves életkora, és az ennek megfelelő mélyre hatoló gyökérzet segített átvészelni ezt az időszakot. A meleg évjárat miatt még precízebben kellett meghatározni a szüret időpontját. Területeink gyakori bejárásával és a gyümölcs kóstolásával vetettük össze a próbaszüretek eredményeit, majd lettek meghatározva a szüreti időpontok.ALKOHOL (% vol.) 13,5
CUKOR (g/l) 2,8
SAV (g/l) 6,3
CUKORM. EXT. (g/l) 20,3
SZÜRET 2015. október 1.
PALACKOZÁS 2016. augusztus 5.
PALACKOZOTT MENNYISÉG 2 210 palack
Holdvölgy Tokaji Vision 0,75 2013
7 999 FtIllata eleganciával és frissességgel indul. Citrusok és fehér szirmú virágok a meghatározóak benne, amelyek kakukkfüves fűszerességgel és kevés mézes, vajas jeggyel egészülnek ki. Ízében is a citrusok töltik be a fő szerepet, amelyeket kellő mennyiségű hordós jegyek és friss körte egészítenek ki. A korty finomra csiszolt, feszes, melyet finom mineralitás tesz még teljesebbé. Intenzív és tiszta utóíze szinte végtelennek tűnik.
Decanter Gold: Asia Wine Awards 2015 Hong Kong
Patricius Tokaji Aszú 6 puttonyos 0,5 2000 Bendecz-dűlő
27 990 FtTovábbVastag, koncentrált bor. Illatában is nagy aszút sejtet, a déli gyümölcsök közé mézes jegyek keverednek. Tipikusan 2000-es évjáratú különlegesség, a cukor és a sav aránya kellemesen fogyaszthatóvá teszi, ízei hosszúak, kerekek.
Társítható: mákos süteményekhez, étcsokoládéhoz, libamájhoz, enyhén csípõs távol-keleti ételekhez, kéksajthoz.
Alkohol: 11,5 %
Maradékcukor: 175 g/L
Sav: 7,4 g/LPatricius Tokaji Aszú 6 puttonyos 0,5 2008
19 990 FtA Patricius Borház 2007-es évjáratú Tokaji Aszú 6 puttonyos borát a Világ negyedik legjobb édes borának választották, a Best Wine of the World 2017 – a Világ Legjobb Bora 2017 borversenyen, melynek eredményeit a közelmúltban jelentették be.
A Best Wine of the World a legnagyobb és legnehezebb borverseny, a nevezett borok mindössze 1%-át díjazzák. A Patricius Borház bora a nevezett több, mint 22500 bor közül került a döntőbe, ahol 180 bor közül hozta el a rangos helyezést.
Ugyanezen bort korábban már két másik elismert nemzetközi borverseny, a Challenge International du Vin, Bordeaux és az International Wine Challenge, London szakértői is aranyéremmel jutalmazták.
A kiemelkedő eredmény újabb elismerése a Tokaji borvidék különleges adottságainak és megerősíti, hogy a Tokaji Aszú nemzetközileg is egyedülálló bor.
A Patricus Borház a borvidék nyolc dűlőjében, összesen 85 hektáron gondoz szőlőket. Borai több, mint 50 nemzetközi aranyérmet nyertek idáig, 2013-ban a „Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka”, 2016-ban az „Év Pincészete” díjjal jutalmazták.
Illatban szépen nyílik, trópusi gyümölcsök, kajszi -és őszibarack aromák dominálnak. Ízében a teljesség és a végtelenség jellemzi az íz és a struktúra tekintetében is. Hosszú, szép egyensúlyú, krémes , Tokaj minden erényével.
Pauleczki Tokaji Aszúeszencia 2006/2007 0,5L
11 990 FtA borok világának igazi különlegessége. A muskotályos aszú a ritkaságok, közé tartozik. Olyan desszertbor, amely csak a legkiválóbb évjáratokra jellemző, s amely puttonyszámmal már nem mérhető. Beltartalma messze meghaladja a hatputtonyos aszúét. Eme borkülönlegesség érlelése minimum öt éven keresztül, tölgyfahordókban történik. Ízvilágában az aszalt gyümölcs, csokoládé, mandula dominál.
Csodálatos gasztronómiai élményt nyújt libamájakhoz, sajtokhoz, desszertekhez. Fogyasztását 10-12 C-on ajánljuk.
Royal Tokaji Cuvée Late Harvest 2017 0,5L
2 790 FtKésői szüretelésű furmint, hárslevelű, sárgamuskotály és kövérszőlő, tartályban erjesztve és a gyümölcsök megőrzéséért fele részben tartályban érlelve. Gazdag illatvilág, körte, mézeskalács, birs és menta. Íze friss és mézes, 101 grammos maradék cukor tartalma és alacsony, mindössze 11%-os alkoholtartalma igazán könnyen fogyasztható desszertborrá varázsolja.
Szepsy Úrágya Furmint 2017 0,75
15 990 FtJóval kevesebb készült belőle, mint a korábbi években. Zárkózottan indul, idővel virágos, gyógyteás, körtés illatok. A többi 2015-ös Szepsy-borhoz képest alacsonyabb savérzet, fehér húsú őszibarack, sós, erősen ásványos, a végén fehér bors. 2200 palack.
Tokaji Szamorodni száraz 0,5 (Ker.ház)
1 790 FtTovábbErre a szépen kiérett száraz szamorodnira joggal mondhatjuk, nagy száraz fehér bor. Világos aranysárga szín, testes szinte nehéz illat, benne a botritisz és az ászkolási aromák kellemes összhangjával. Száraz kenyérhéjra, zölddióra emlékeztető mély, hosszú ízei kitűnően párosulnak a kiegyenlített savakkal. Aperitifként kitűnő étvágygerjesztő az ételsorban sültekhez, birkapörkölthöz, ürücombhoz, házi disznótoroshoz, hal és vadételekhez ajánljuk 10-12 Co-on.
Tokaji Aszú 3 puttonyos (Puklus) 0,5 2008
9 990 FtA Puklus Pincészet
Puklus János 1974-ben alapította a pincészetet. Kezdetben a dédapai szőlőterület volt a birtok lelke, majd folyamatosan újabb területeket vásároltak meg és telepítettek be.A pincészet szőlőterületei Tokaj-Hegyalja legdélibb részein, Bodrogkeresztúr, Tarcal és Bodrogkisfalud első osztályú dűlőiben találhatók (többek között: Szentkereszt-dűlő, Dereszla-dűlő, Lapis-dűlő, Várhegy-dűlő). Jelenleg 15 hektárnyi ültetvényt művelnek. Főbb szőlőfajtáik a furmint, a hárslevelű és a sárga muskotály, melyek mellett megtalálható még a zéta, a kövérszőlő, a gohér, a tarcal-sorozat és egy kis cabernet sauvignon és cabernet franc is.
A szőlőfeldolgozó korszerű, megfelel az új reduktív, illetve a hagyományos oxidatív technológia követelményeinek is. Erjesztőkapacitásuk jelenleg 1500 hektoliter. A fiatalos, üde borokat, mint a furmint, a hárslevelű és a sárga muskotály, itt próbálják a lehető leggyorsabban készre kezelni, hogy azokat a fogyasztók minél frissebben, gyümölcsösebben kóstolhassák.
Boraik hagyományos tokaji érlelését négy, több mint 300 éves, kisfahordós pince segíti, melyekben olyan hegyaljai borkülönlegességek érnek, mint a tokaji aszú, a tokaji szamorodni, a tokaji fordítás. Pincéik tárolókapacitása 2000 hektoliter, hagyományos gönci (136 liter) és szerednyei (180-220 liter) hordókkal. A fahordós érlelés időtartamát mindig a bor egyénisége határozza meg, ez általában 3-5 év, de akár ennél több is lehet.
Tokaji aszú 3 puttonyos:
Alkoholtartalom: 13%Szín: tiszta, szalmasárga
Illat: gyümölcsös, csipetnyi fűszerrel, sok aszalt sárgabarackkal
Íz: tiszta, közepesen mély zamatokkal
Összbenyomás: Közepesen testes, üde, frissen palackozott aszú, mely kitűnő példa arra, hogy alacsonyabb árkategóriában is nyújthat egy aszú szép élményeket.Tokaji Aszú 0,5 5 puttonyos (Sajgó Gábor) 2008
6 500 FtÉvszázados hagyomány szerint többéves fahordós érlelés eredménye a borostyán sárga szín, s mellé a tokaji jellegzetes íz. Megízlelve olajosan gördülő testes bor zamata érezhető szánkban. Illatában a gyümölcsös jelleg dominál, de a másodlagos ászkolási és érlelési ízek is fellelhetők. A jól kezelt hagyományos aszúk szép példája, amit kiváló eredménye is alátámaszt.
Ajánljuk: Étkezés előtt ínyencként vagy mindenféle libamáj variációhoz. Étkezés után desszertekhez, süteményekhez kiváló, de meghitt hangulatú beszélgetések vagy ünnepi vacsorák kísérője is lehet. Tökéletes fagylaltkelyhekhez, gyümölcsökhöz, sajtokhoz is. Ez az 5 puttonyos aszúbor több mint bor, igazi fejedelmi ital, amely egyébként gasztronómiai kiegészítés nélkül, önállóan is megállja a helyét.
Tokaji Aszú 0,5 6 puttonyos 2006 (Sajgó Gábor)
12 990 FtA nagy aszúk közé tartozik nem csak puttonyszáma alapján. Az aszúkra jellemző üde savasság kiválóan ellensúlyozza az édes bor jelleget. Csillogó aranysárga színű, melynek mélységét a puttonyszám, valamint az oxidációs, fahordós érlelés adja.
Ajánlás: Remekül társítható liba, kacsamájhoz, kék penészes sajtokhoz, Gundel palacsinták, baracklekváros sütemények, gyümölcsök, mézes édességek mellé 12-14 C -on. Szivarok mellett egyedi élvezeti élményt nyújt.
Tokaji Aszú 0,5 6 puttonyos 2013 (Sajgó Gábor)
11 990 FtA nagy aszúk közé tartozik nem csak puttonyszáma alapján. Az aszúkra jellemző üde savasság kiválóan ellensúlyozza az édes bor jelleget. Csillogó aranysárga színű, melynek mélységét a puttonyszám, valamint az oxidációs, fahordós érlelés adja.
Ajánlás: Remekül társítható liba, kacsamájhoz, kék penészes sajtokhoz, Gundel palacsinták, baracklekváros sütemények, gyümölcsök, mézes édességek mellé 12-14 C -on. Szivarok mellett egyedi élvezeti élményt nyújt.
Tokaji Aszú 3 puttonyos (Puklus) 0,5 2003
9 990 FtTovábbA Puklus Pincészet
Puklus János 1974-ben alapította a pincészetet. Kezdetben a dédapai szőlőterület volt a birtok lelke, majd folyamatosan újabb területeket vásároltak meg és telepítettek be.A pincészet szőlőterületei Tokaj-Hegyalja legdélibb részein, Bodrogkeresztúr, Tarcal és Bodrogkisfalud első osztályú dűlőiben találhatók (többek között: Szentkereszt-dűlő, Dereszla-dűlő, Lapis-dűlő, Várhegy-dűlő). Jelenleg 15 hektárnyi ültetvényt művelnek. Főbb szőlőfajtáik a furmint, a hárslevelű és a sárga muskotály, melyek mellett megtalálható még a zéta, a kövérszőlő, a gohér, a tarcal-sorozat és egy kis cabernet sauvignon és cabernet franc is.
A szőlőfeldolgozó korszerű, megfelel az új reduktív, illetve a hagyományos oxidatív technológia követelményeinek is. Erjesztőkapacitásuk jelenleg 1500 hektoliter. A fiatalos, üde borokat, mint a furmint, a hárslevelű és a sárga muskotály, itt próbálják a lehető leggyorsabban készre kezelni, hogy azokat a fogyasztók minél frissebben, gyümölcsösebben kóstolhassák.
Boraik hagyományos tokaji érlelését négy, több mint 300 éves, kisfahordós pince segíti, melyekben olyan hegyaljai borkülönlegességek érnek, mint a tokaji aszú, a tokaji szamorodni, a tokaji fordítás. Pincéik tárolókapacitása 2000 hektoliter, hagyományos gönci (136 liter) és szerednyei (180-220 liter) hordókkal. A fahordós érlelés időtartamát mindig a bor egyénisége határozza meg, ez általában 3-5 év, de akár ennél több is lehet.
Tokaji aszú 3 puttonyos:
Alkoholtartalom: 13%Szín: tiszta, szalmasárga
Illat: gyümölcsös, csipetnyi fűszerrel, sok aszalt sárgabarackkal
Íz: tiszta, közepesen mély zamatokkal
Összbenyomás: Közepesen testes, üde, frissen palackozott aszú, mely kitűnő példa arra, hogy alacsonyabb árkategóriában is nyújthat egy aszú szép élményeket.
Tokaji Aszú 3 puttonyos 0,5 2000 (Ker.ház)
9 990 FtSötét aranysárga színben fénylik, illatában az érlelt zempléni tölgyfahordók, a dió és füge gyümölcsének ízei adnak harmóniát. Zamatában kajszis és aszalt gyümölcsös aromákkal teljesednek ki, klasszikus tokaji savakkal megjelenve, kellemes egyensúlyban az alkohollal és a három puttony vonzóan visszafogott édességével. Ételajánlóként 10-12 C-os pincehõmérsékleten fogyasztva pácolt fácánt, kacsasültet, borjú javát, diós palacsintát és kürtös kalácsot, könnyû gyümölcsös desszerteket, édes süteményeket ajánlunk mellé.
Robert Mondavi Private Selection Cabernet Sauvignon 2017 0,75
6 950 FtRobert Mondavi a világ egyik legismertebb és legnagyobb boralakja volt, aki a Kaliforniai bort nemzetközileg is ismertté és elismertté tette. Minnesotában született olasz szülők gyermekeként. Lodiban nőtt fel, a kaliforniai borászat akkori fővárosában.
Ez a kivételesen finom bor 100%-ban Cabernet Sauvignon szőlőből készült. Rubinvörös színe nagyon jó benyomást tesz. Igen zamatgazdag, sokrétű bor, melyben megtalálhatóak a szeder és a fekete ribizli aromák. Nagy testű, mégis könnyed bor, kifejezetten szép cseranyaggal. Vadételek és bárányból készült fogások kísérője lehet.Tokaji aszú 5 puttonyos 0,5 (Evinor pince) 2013
6 290 Ft2008-as évjárató 5 puttonyos aszú. A Tokaj-hegyaljai borvidék legismertebb és egyben legkedveltebb desszertbora. Készítése több évszázados múltra nyúlik vissza.Szemenként válogatott, aszúsodott szőlőszemek feldolgozásából származik. Illata, íze a tokaji nemes borok minden eleganciáját magán hordozza. Fogyasztása 10-11 celsius fokon, merészebbeknek libamájhoz, sajtokhoz valamint desszertekhez, melyek elsősorban diós, gesztenyés ízesítésűek.
Tokaji Aszú 5 puttonyos 0,5 (Ker.ház)
4 990 FtTovábbSzíne sötéten borostyánsárga, az érlelés során határozott illatok alakultak ki kenyérhéjra, fahéjra, narancslekvárra emlékeztet? jegyekkel. Édességérzete egyensúlyban áll a savakkal, alkoholja kellemesen simul és melegít. Gyümölcsös ízei után krémes simogatást hagy a szánkban. Grillezett kacsa és libamáj fogásokhoz, májpástétomokhoz, kékpenészes sajtokhoz, egzotikus gyümölcsökön alapuló desszertekhez, hal és tengeri gyümölcs ételkülönlegesség mellé a ajánljuk 10-12 C-on fogyasztva.
Tokaji Aszú 5 puttonyos 0,5 (Ker.ház) díszdobozban, pohárral
4 990 FtTovábbSzíne sötéten borostyánsárga, az érlelés során határozott illatok alakultak ki kenyérhéjra, fahéjra, narancslekvárra emlékeztet? jegyekkel. Édességérzete egyensúlyban áll a savakkal, alkoholja kellemesen simul és melegít. Gyümölcsös ízei után krémes simogatást hagy a szánkban. Grillezett kacsa és libamáj fogásokhoz, májpástétomokhoz, kékpenészes sajtokhoz, egzotikus gyümölcsökön alapuló desszertekhez, hal és tengeri gyümölcs ételkülönlegesség mellé a ajánljuk 10-12 C-on fogyasztva.
Tokaji aszú 5 puttonyos 0,5 (Royal Tokaj) 2009
7 990 FtTovábbEz egy házasított bor, mely a Royal Tokaji Borászat szõlõterületeirõl szüretelt, gondosan kiválogatott szõlõkbõl készül; mércének pedig az elsõ osztályú Nyulászó dûlõt tekintik. Ez a bor az amerikai piacon a Piros Címkés (Red Label) borként, míg Európában és a világ többi részén Kék Címkésként (Blue Label) vált ismertté.
Mint minden aszúbor, ez a bor is három szõlõfajtából készül: furmint, hárslevelû és sárgamuskotály. Jellegzetesen élénk, aranysárga színû, mézes-sárgabarackos ízekkel, valamint felfedezhetõ a narancshéj karakteres világa is, melyet a bor drámai savtartalma röpít a magasba.
Összetett illatjegyekkel rendelkezõ aszúbor, melynek kiegyensúlyozott édességét ropogós savai szépen egészíti ki. Fûszerek kavalkádja. Ízében a trópusi gyümölcsök, a lime és a grapefruit dominálnak, üde friss érzettel párosulva, hosszú lecsengéssel.
Fogyasztását 10-12 ºC-on desszertekhez, kék sajtokhoz, libamájhoz és önmagában is ajánljuk!
Alkohol 11 %
Cukortartalom: 155,5 g/l
Savtartalom: 9,3 g/l
Tokaji aszú 6 puttonyos 0,5 (Royal Tokaj) 2016
9 990 FtA Royal Tokaji dűlőinek legjobb terméséből készített, rendkívül íz gazdag 6 puttonyos aszú bora. 200 g/l körüli természetes cukortartalma szép savaival és gazdag beltartalmával tökéletes harmóniát alkot. A borvidék három legmeghatározóbb szőlőfajtájából készül: főleg furmint, illetve hárslevelű és sárgamuskotály. Jellegzetesen élénk, aranysárga színű, mézes-sárgabarackos ízekkel, valamint felfedezhető a narancshéj karakteres világa is, melyet a bor meghatározó savtartalma röpít a magasba.
Tokaji aszú 5 puttonyos 0,5 (Royal Tokaj) 2013
5 990 FtTokaji aszú 5 puttonyos 0,5 (Royal Tokaj)
Ez egy házasított bor, mely a Royal Tokaji Borászat szőlőterületeiről szüretelt, gondosan kiválogatott szőlőkből készül; mércének pedig az első osztályú Nyulászó dűlőt tekintik.
Mint minden aszúbor, ez a bor is három szőlőfajtából készül: furmint, hárslevelű és sárgamuskotály. Jellegzetesen élénk, aranysárga színű, mézes-sárgabarackos ízekkel, valamint felfedezhető a narancshéj karakteres világa is, melyet a bor drámai savtartalma röpít a magasba.A 2007-es évjárat jellemzői:
Középarany szín, a narancshéj és virágok friss illatával. Kiegyensúlyozott, édességét ropogós savai tompítják. Ízében a trópusi gyümölcsök és a narancs dominálnak, üde friss érzettel párosulva. Hosszantartó élvezetet nyújt. Az 5 puttonyos aszú egyik iskolapéldája.
Fogyasztását 10-12 ºC–on desszertekhez, kék sajtokhoz, libamájhoz és önmagában is ajánljuk!
Cukortartalom: 164.5 g/l
Savtartalom:8.1g/lA 2017-es Decanter aranyérmes bora
Tokaji Aszú 5 puttonyos 2013 (Grand Tokaj) 0,25
2 590 FtA Grand Tokaj Zrt. a Tokaji Borvidék (korábban Tokaj-Hegyalja) legnagyobb állami tulajdonban lévő-pincészeteként, a nemzeti borászati tradíció őrzője és védelmezője. A tolcsvai központú, 54 hektáros saját szőlőterülettel rendelkező pincészet a borvidék legnagyobb szereplője: a térség teljes bortermelésének több mint 30%-át adja. A régió integrátoraként, mintegy 1050 hektár termőterületről csaknem 1200 kistermelőtől vásárolja fel a szőlőt. Boraik 2013 óta Áts Károly felügyelete alatt készülnek.
5 puttonyos aszú:
Színe vibráló sárga. Illatában nagyon komplex. Az aszúszemekből adódóan botrytis, narancshéj és grillázs, füge és egzotikus virágok, pici kaporral a végén. Kóstolva, ízében nagyon tiszta gyümölcsösség, narancs, birs és körte. A savak kereken és hosszan tartják a bort, a friss újhordós érlelés szépen egészíti ki az ízérzetet. A végén lime-os, grapefruitos lecsengéssel és érett ízérzettel hosszan tölti ki a szánkat. Nagy potenciállal rendelkező, hosszú fejlődési szakasz előtt álló, igazi Tokaji borkülönlegesség.
Tokaji Aszú 5 puttonyos 2013 (Kiss) 0,5
5 190 FtFurmint és Hárslevelû szõlõkbõl készített 5 puttonyos aszúbor. Illatában méz és sárgabarack,ízében aszalt gyümölcsök, füge, datolya, mazsola, lecsengése hosszú. Mézes, gyümölcsös sütemények, libamáj, kéksajt méltó kísérõje 12-14 C-ra hûtve.
Tokaji Aszú 5 puttonyos papír díszdobozban 0,5 (Grand Tokaj))
5 990 FtSzíne sötéten borostyánsárga, az érlelés során határozott illatok alakultak ki kenyérhéjra, fahéjra, narancslekvárra emlékeztető jegyekkel. Édességérzete egyensúlyban áll a savakkal, alkoholja kellemesen simul és melegít. Gyümölcsös ízei után krémes simogatást hagy a szánkban. Grillezett kacsa és libamáj fogásokhoz, májpástétomokhoz, kékpenészes sajtokhoz, egzotikus gyümölcsökön alapuló desszertekhez, hal és tengeri gyümölcs ételkülönlegesség mellé a ajánljuk 10-12 C-on fogyasztva.
Díszdoboz Tokaji aszú 5 puttonyos
Tokajit ajándékozni már a Rákócziak idején is nagy és nemes gesztusnak számított. Az ajándékozásról szóló legszebb mondat XIV. Benedict pápától származik, aki Tokaj-hegyalját, az adományozó Mária Teréziát és az ajándék fennköltségét így dicsőítette: “Áldott legyen a föld, mely teremtette, a hölgy aki küldötte, és áldott legyek én, hogy megkóstolhattam.”
Mária Terézia korából (XVIII. sz.) származik és a Magyar Nemzeti Múzeumban található az a Tokaji Szelence melynek alapján a díszdoboz grafikája készült. A korabeli borivók szerint a Tokaji Aszú különleges zamatát a hegyoldalban található aranynak köszönheti. Ennek a feltételezésnek különleges lenyomata az a finom ötvöstechnikával aranyból és üvegből készített szelence, amely egy szem tokaji szőlőt rejt. A szelence alján szüreti jelenet, fedelén pedig Tokaj és környékének korabeli térképét örökítették meg.
Évjárat: érdeklődjön! Alkoholtartalom: 12,50 % Minőségi kategória: édes Cukortartalom: 129 g/l Űrmérték: 0,5 l Sav: 8,8 g/l Tokaji aszú 6 puttonyos 0,5 (Disznókő) 2002
11 990 FtA Disznókõi Szõlõbirtokot 1732 óta Tokaj-Hegyalja elsõ osztályú termõhelyeként jegyzik. Stílusteremtõ tokaji aszúi frissek, gyümölcsösek, egyensúlyuk tökéletes. Nemes édes bor, harmonikus, friss, gyümölcsös karakterrel. A Tokaji Borvidék dél-nyugati kapujában, Mezõzombor és Mád határában, a vidék legkiválóbb dûlõiben szüretelt szõlõbõl készült.
A Disznókõ-évjárat karaktere
„A kulcsszó ebben az évben a precizitás. Egy íjász jut eszembe a 2002-es borokról, egy távolról célzó, de a cél közepébe találó, gyors és pontos íjász. A borok nagyszerû illatok özönével támadnak, és az egész szájat betöltõ frissesség lendületével érnek célba.”
Az év sajátosságai és ezek hatása a Disznókõ-borokra
„2002-t nem tartják Tokaj-szerte kiemelkedõen nagy évnek, de a Disznókõnél remek évjárat volt. Engem határozottan a klasszikus 1999-esre emlékeztet. A száraz, meleg és napos szeptember tökéletesen töppesztett. A szõlõben minden munkát idõben tudtunk elvégezni, és szeptember végén, október elején le tudtuk szüretelni a botritizálódott szõlõ javát. A gyümölcsös és fûszeres borok kiválóan példázzák a cukor és a savak, az édes és az ásványiasan sós közti ideális egyensúlyt.”
Mészáros László
Tokaji aszú 6 puttonyos 0,5 (Evinor pince) 2014
7 990 FtRitkán készített igazi borkülönlegesség, melyet a Tokaji ékköveként tartanak számon. E különleges italban, Tokaj-hegyalja történelmi hagyományai elevenednek meg. Színe,íze,illata a legnemesebb italok eleganciáját hordozza magában. Ünnepi alkalmak koronájaként ajánljuk. Fogyasztási hőmérséklete 10 Celsius fok.
Tokaji aszú 6 puttonyos 0,5 (Royal Tokaj) 2005
15 990 FtA Royal Tokaji dûlõinek legjobb termésébõl készített rendkívül gazdag 6 puttonyos aszú. 200g/l körüli természetes cukortartalma szép savaival és gazdag beltartalmával tökéletes harmóniát alkot.
Érzékien hûsít, mely a mentának köszönhetõ. Zamatban is megjelenik a narancshéj, valamint a naspolya. Friss, ropogós savak teszik üdévé. Az igen hosszú lecsengését érett sárgabarack aromája kíséri.
Tokaji Aszú 6 puttonyos 0,5 (Szepsy István) 2013
39 990 FtÖsszetétel: 70% furmint, 20% hárslevelű és 10% sárga muskotály különleges házasítása, öreg tőkékről szüretelve. Hordóban, spontán erjedt, majd 300 literes hordóban négy évig érett tökéletesre. 216 gramm természetes maradék cukor és 8,5 gramm sav finom egyensúlya. A nagy tokaji aszú archetípusa – elegáns, gazdag, sokrétegű és hihetetlenül hosszú ízű.
Tokaji Aszú 6 puttonyos 1999 (Prémium Selection) 0,5
29 990 FtA Premium Selection borok íz-jellemzői a legfelső kategóriában is egyedülállóak és csúcsminőséget képviselnek. A válogatott bortételekkel megjelenő kiemelkedő minőség és egyediség, a Tokaji borokkal szemben támasztott – hagyományosan magas – elvárásokat is felülmúlja.
Utolsó palack egy rég felszámolt pincétől.
Igazi, gyűjtői ritkaság!Tokaji Aszú 4 puttonyos
Évjárat: 1991 Alkoholtartalom: 12 % Minőségi kategória: édes Cukortartalom: 110,3 g/l Űrmérték: 0,5 l Sav: 8,6 g/l Tokaji Aszú 6 puttonyos papír díszdobozban 0,5
8 990 FtTovábbDíszdoboz Tokaji aszú 6 puttonyos
Tokajit ajándékozni már a Rákócziak idején is nagy és nemes gesztusnak számított. Az ajándékozásról szóló legszebb mondat XIV. Benedict pápától származik, aki Tokaj-hegyalját, az adományozó Mária Teréziát és az ajándék fennköltségét így dicsőítette: “Áldott legyen a föld, mely teremtette, a hölgy aki küldötte, és áldott legyek én, hogy megkóstolhattam.”
Mária Terézia korából (XVIII. sz.) származik és a Magyar Nemzeti Múzeumban található az a Tokaji Szelence melynek alapján a díszdoboz grafikája készült. A korabeli borivók szerint a Tokaji Aszú különleges zamatát a hegyoldalban található aranynak köszönheti. Ennek a feltételezésnek különleges lenyomata az a finom ötvöstechnikával aranyból és üvegből készített szelence, amely egy szem tokaji szőlőt rejt. A szelence alján szüreti jelenet, fedelén pedig Tokaj és környékének korabeli térképét örökítették meg.
Tokaji aszúeszencia 0,5 1993 (Sajgó Gábor)
59 900 FtTokaji Aszú Eszencia 0,5 (Sajgó Gábor):
Champion díjas édes borkülönlegesség 0,5
“A világ legjobb ezer bora” francia katalógusba 2000-ben bekerült.
A pincészet egyik legszebb és legeredményesebb bora. Nem az olcsó árkategóriájú borkülönlegesség. Csak a kiváló évjáratokban készítjük. Kizárólag első osztályú aszúszemeket használtunk készítéséhez. A klasszikus aszúk szép példája. Elmondható, hogy harmonikus savaival és finom illataival nagy élvezeti értéket biztosít fogyasztója részére, mely megvalósította a tökéletes harmóniát, a “Csúcs bor” kategóriát.Ajánljuk különleges alkalmakra. Önállóan javasoljuk fogyasztását, de desszertek mellé vagy helyett is kiváló. Nemes ajándék.
Tokaji Aszúeszencia 2003 (Prémium Selection) 0,5
21 950 FtTovábbA Premium Selection borok íz-jellemzői a legfelső kategóriában is egyedülállóak és csúcsminőséget képviselnek. A válogatott bortételekkel megjelenő kiemelkedő minőség és egyediség, a Tokaji borokkal szemben támasztott – hagyományosan magas – elvárásokat is felülmúlja.
Tokaji eszencia 0,35 2008 fa díszdobozban (Royal Tokaj)
147 500 FtTokaji eszencia (nektár):
A tokaj-hegyaljai borvidék zárt területén termett, a Botrytis cinerea hatására nemesen rothadt, tőkén aszúsodott és szüretkor külön szedett szőlőbogyókból préselés nélkül kiszivárgó, mustból minimális erjedés útján keletkező tokaji borkülönlegesség, mely literenként legalább 450 gramm összes természetes cukrot és 50 gramm cukormentes vonadékanyagot tartalmaz, ezen kívül az aszúra jellemző különleges illattal és zamattal rendelkezik.
Az Eszencia a leggazdagabb és a legritkább az összes magyar Tokaji borok között. A bor erjedése 6-8 év alatt fejeződik be, ekkora az alkoholtartalom 3% alá csökken. Ezen bor esetében a cukortartalom 620g/l, alkoholtartalom 2% !
Tokaji Eszencia natúr fa dobozban 2007 0,375 (Oremus)
73 990 FtTokaji eszencia, más elnevezés: nektár
Különleges, egyedi jellemzők: a tokaj-hegyaljai borvidék zárt területén termett, a szőlőtőkén a nemes penész (Botrytis cinereá) hatására aszúsodott és a szüretkor külön szedett szőlőbogyókból préselés nélkül kiszivárgó mustból, minimális erjedés útján keletkező tokaji italkülönlegesség, melyet többévi érlelés után hoznak forgalomba.
Leírás: A tokaji eszencia sötét színű, mézsűrűségű, lassan folyó, olajos-szirupos, kis alkoholtartalmú italkülönlegesség. Illata intenzív, jellegzetes tokaji illatkoncentrátum, ami egyszerre gyümölcsös és kellemesen kesernyés. Íze összetett: az édes mellett az érlelt aszúborokra jellemző finom aroma és a nemes penész fűszeres, kissé fanyarkás íze érződik. Literenként legalább 250 g (többnyire 400 g körüli) természetes cukrot, és legfeljebb 6 V/V% alkoholt tartalmaz.
Felhasználás: Desszertként fogyasztható. Páratlan élvezetet nyújt, mivel koncentráltan tartalmazza a tokaji aszúborok íz- és aromaanyagait. Az elmúlt századokban főleg az asszonyok kedvelt itala volt. Társasági alkalmakon és különleges ünnepi, valamint fényes családi összejöveteleken fogyasztották édesség, parfé, gyümölcs mellé, az étkezések lezárásaként. Leginkább a gazdag háztartásokban, nemesi asztalokon, gazdag polgári étkezéseken volt gyakori. Az édes italkülönlegesség fogyasztása mellett orvosi, gyógyászati célra is kortyolgatták (a Vinum Tokayensis Passum név is erre utalt). Keserű gyógyszerek bevételénél és azok összekeverésénél a gyógyszertárakban, patikákban felhasználták az aszús szőlőbogyókból készült eszenciát. Ma az eszencia valamennyi tokaj-hegyaljai pincészet féltett kincse, mert fontos az aszúk cukor- és extrakttartalmának a beállításához. A tokaji eszencia kisebb mennyiségben kereskedelmi forgalomba is kerül, öregbíti a tokaji borok hírnevét, és szolgálja az igazi ínyencek különlegességek iránti igényét. Magyarországon a kiemelkedő színvonalú éttermek tartanak tokaji eszenciát, palackos kereskedelmi forgalmazása a minőség iránt elkötelezett szakboltokban történik.
(Forrás: Hagyományok, ízek, régiók – FVM AMC Kht., 2001)
Tokaji Furmint késői szüret 0,5 2007 (Chateau Megyer)
1 990 FtTovábbFurmint:
Magyarországon a minőségi fehérborszőlő-fajták közül a nyolcadik legelterjedtebb fajta. Nevét igen gyakran kapcsolják össze Tokajhegyaljával, bár a Somlói Furmint sem ismeretlen. A Balkán-félszigetrôl származik, de tipikusan magyar fajta. Legnagyobb területen a Tokajhegyaljai borvidéken termesztik.
Levele alig tagolt, olyan hosszú mint széles, vastag szövetű, erős, zsíros tapintású, kissé hólyagos felületű.
Kifejezetten késői érésű fajta. Szüretelése a hagyományos tokajhegyaljai szőlőtermesztésben október 28-án, (Simon és Juda napján) kezdődött. Aszúsodásra hajlamos, igazán ekkor adja a legjobb minőségét. Bő termőképességét a különböző virágtípusú és típusváltozatú virágainak termékenyülése erősen befolyásolhatja.Fagytűrőképessége a közepesnél gyengébb, a fagykárosodás után rosszul regenerálódik. Rothadásérzékeny, de a rothadás kedvezô évjáratokban nemesrothadásba megy át. A legjobban aszúsodó fajtánk.
Bora illatos, kifejezetten kemény. Jó minőségű töppedt, vagy aszúsodott szőlőből hagyományos eljárással készült és érlelt bora világhírű.Késői szüretelésű. A három fő fajtából, a Furmintból, Hárslevelűből és a Sárgamuskotályból egyaránt készítenek késői szüretelésű borokat. A cél az egyes fajták karakterét minél jobban kifejezésre juttatni. Ezeket a borokat modern eljárással acéltartályokban készítik,hogy az oxidációból fakadó illat és aromavesztést a minimálisra csökkentsék. A késői szüretelésű borokat fiatalon palackozzák és palackban érlelik.
42g/l maradék cukorral és 12,5% alkoholtartalommal.
Tokaji Furmint késői szüret 0,5
1 550 FtSzíne csillogó aranysárgás árnyalatokkal. Illata nagyon összetett, zöldalma és akácvirág érzetekkel. Túlérésből származó intenzív gazdagság jellemzi. Kóstoláskor tökéletes cukor-sav egyensúly érezhető, az almás jelleg visszaköszön egy kis pörkölt dióval. Torokban tüzes. Ez a friss, gyümölcsös, könnyed édes bor megmutatja a Tokaji egy új arcát. A késő októberi szüret idejére a szőlőbogyók túléretté váltak a napsütéses órák magas száma miatt, minek köszönhetően magas cukortartalommal és kiváló analitikai értékekkel bír a bor. A legkíméletesebb feldolgozás és a legkorszerűbb technológiák segítségével sikerül megőrizni a szőlő eredendő gyümölcsösségét és a Furmint fajtajelleg karakterét. Így vált ez a bor a legkiválóbb minőségű késői szüretelésű borrá.
Alkoholtartalom: 13%
Cukortartalom: 84,1 g/l
Sav: 7,7 g/lTokaji furmint száraz 0,75 reduktív
1 090 FtTovábbTokaj-hegyalja legfőbb szőlőfajtájából, a válogatott szüretelés után gondos feldolgozással és irányított erjesztéssel készült ez a száraz bor. Gyümölcsösen friss ropogós üde fiatal száraz Furmint. Tiszta, halvány, zöldessárga színnel. Illata meglehetősen intenzív, virágos illat. Krémes textúrával, koncentráltan jó savtartalmú, lendületes, friss üde bor. Tokaji borban különleges, reduktív jellege miatt. Bodrogkersztúr Hegyközség Borversenye 2006 – arany
Tokaji Hárslevelű késői szüret 0,5
1 590 FtA tokaji borvidéken az aszúkészítés mellett nagy hagyománya van a késői szüretelésű boroknak. Ezek a friss, gyümölcsös, könnyed, édes borok Tokaj új arcát mutatják meg számunkra.
Az október végi késői szüretelésű túlérett szőlőfürtöket külön válogatva a legkíméletesebb és legkorszerűbb technológiával dolgozzák fel a Tokaj Kereskedőháznál. Így sikerül megőrizniük a friss gyümölcsösséget, a fajtajelleg karakterét ebben a borban.
Színe világos szalmasárga. Illatát leginkább a túlérettségből származó trópusi gyümölcsaromák határozzák meg, amelyet a gyömbér és a keleti fűszerek tesznek komplexé és gazdaggá. Ezt az érzést erősíti a telt, krémes korty is. Íze tiszta, finom, citrusos gyümölcsösséggel. Savai könnyedek.
Tokaji Hárslevelű száraz 2009 0,75 (Árvay)
1 490 FtTovábbTokaji Hárslevelű száraz 2009 0,75 (Árvay)
Visszafogott illatában fehér szirmú virágok, almafa virág, friss alma, körte és mandula. Szép savgerinc mentén, citrusfélék(grapefruit) dominálnak. Lecsengésében a kövekből eredő sósság vegetalitással egészül ki.
Tokaji Katinka Furmint 0,375 2016 Patrícius Borház
2 700 FtA késői, novemberi szüret során gondos válogatás során olyan fürtöket
szüreteltek, melyek a túlérett szemek mellett részben aszúsodott szemeket is
tartalmaztak. A finom fahordós érlelés után a bor elegánsan hordozza
a késői szüretelésű szőlő ízeit.
Desszertekkel, gyümölcssalátákkal és kék sajtokkal kitűnően harmonizál.
Alkohol: 11 % (V/V) – Cukor: 119 g/l
Titrálható sav: 8,3 g/lTokaji Késői Arany Grand Selection (0,5 l)
2 190 FtTovábbIllatában mézes gyümölcsösség és a töppedt szőlőből adódó botrytis jelenik meg. Ízében körtés-birsalmás gyümölcslekvár és az aszúszemekből származó túlérett töppedtség van jelen. Kellemes savakkal és lágyan simogató alkohollal tölti be a szájat.
Tokaji Mád Furmint 0,75 (St. Tamás) 2012
4 190 FtA bornak köszönhetően a furmin fajta egy új arca mutatkozik be, melynek ízében és illatában határozottan jelen van a mádi dűlők utánozhatatlan jellege, amit az ottani ásványi anyagok jelenléte tesz meghatározóvá.
A tokaji boros üvegektől eltéreően ez egy új fajta palack, ami elképzelhető alternatvája az egységes “Tokaji száraz boros üveg”-nek.
A tokaji aszús palack sötét, 0,75 l-es változata, amit Ipacs Géza tervezett.Tokaji Mád Furmint 0,75 (St. Tamás) 2016
2 990 Ft2 690 FtA bornak köszönhetően a furmin fajta egy új arca mutatkozik be, melynek ízében és illatában határozottan jelen van a mádi dűlők utánozhatatlan jellege, amit az ottani ásványi anyagok jelenléte tesz meghatározóvá.
A tokaji boros üvegektől eltéreően ez egy új fajta palack, ami elképzelhető alternatvája az egységes “Tokaji száraz boros üveg”-nek.
A tokaji aszús palack sötét, 0,75 l-es változata, amit Ipacs Géza tervezett.Tokaji Szamorodni édes 0,5 (Grand Tokaj)
1 950 FtTokaji Szamorodni édes 0,5 (Ker. ház)
Színében világos, borostyán mélységű aranysárga, illatában gyümölcsök és a botrytis adnak üde harmóniát. Ízeiben is a gyümölcsös jelleg dominál, de jelen vannak mögötte az érlelt tokaji ízek is, mint a kávé, grillázs és csokoládé.
Ajánljuk aperitifként, teasüteményekhez, gyümölcsös ételek mellé, desszertekhez, sajtokhoz és kávé után 10-12 Co-ra hűtve.
Tokaji Szamorodni édes 2012 (Szepsy István) 0,5
15 990 FtÖsszetétel: 60% furmint, 30% hárslevelű és 10% muskotály. 5 puttonyos aszúkat maga mögé utasító cukortartalom (180 g/l), összhatásában mégis könnyedebb, frissebb bor. Fiatalos arany színe tündöklően csillog a pohárban. Nagyon sokrétű, összetett illat élmény, menta, szőlő, finom botritisz, majd mindent betöltő sárgabarack, finom muskotály. Kis idővel a legnemesebb dohány. Szájban még jobba kiteljesedik: grapefruit, aszalt gyümölcsök, nagyon szép sav- cukor egyensúly, finom ásványosság. Emlegetni fogjuk!
Tokaji Szamorodni édes 2013 (Szepsy István) 0,5
13 990 FtTovábbÖsszetétel: 60% furmint, 30% hárslevelű és 10% muskotály. 5 puttonyos aszúkat maga mögé utasító cukortartalom (180 g/l), összhatásában mégis könnyedebb, frissebb bor. Fiatalos arany színe tündöklően csillog a pohárban. Nagyon sokrétű, összetett illat élmény, menta, szőlő, finom botritisz, majd mindent betöltő sárgabarack, finom muskotály. Kis idővel a legnemesebb dohány. Szájban még jobba kiteljesedik: grapefruit, aszalt gyümölcsök, nagyon szép sav- cukor egyensúly, finom ásványosság. Emlegetni fogjuk!
Tokaji Szamorodni édes 2012 0,25 (Ker. ház)
1 490 FtSzínében világos, borostyán mélységű aranysárga, illatában gyümölcsök és a botrytis adnak üde harmóniát. Ízeiben is a gyümölcsös jelleg dominál, de jelen vannak mögötte az érlelt tokaji ízek is, mint a kávé, grillázs és csokoládé.
Ajánljuk aperitifként, teasüteményekhez, gyümölcsös ételek mellé, desszertekhez, sajtokhoz és kávé után 10-12 Co-ra hűtve.
Tokaji Szamorodni édes 2017 (Sajgó Gábor) 0,5
1 890 FtAszúsodott szőlőfürtből, magas cukortartalmú mustból készül /- ahogyan megtermett-/ az ép és a Botritys Cinerea gomba által aszúsodott szemekből. Mérsékelt édességével a szerényebb savak is lépést tudnak tartani. A sav és cukor egyensúlya a többéves fahordós érlelés során nyert hosszú utóíze, illata avatja ünnepelt percek italává.
Ajánljuk: gyümölcsökhöz, teasüteményekhez, édességekhez, sajtokhoz, kávé után 10-12°C hőmérsékleten.
Tokaji Szamorodni száraz 2017 (Sajgó Gábor) 0,5
1 690 FtJelentõs mennyiségû aszúszemet tartalmazó Furmint és Hárslevelû szõlõfajtákból az ép és túlérett, valamint az aszúsodott töppedt fürtök válogatásával, október végén, november elején szüreteltük. Magas cukortartalmú mustjának kierjedése, majd többéves, hagyományos fahordós érlelés után lett páratlan ászkolt illat- és ízanyagokkal rendelkezõ borkülönlegesség. A zöld dióra emlékeztetõ mély hosszú íze kitûnõen párosul a kiegyenlített savakkal.
Ajánljuk:10-12°C-on hûtve,étvágygerjesztõnek, vadételek, házi sültek, disznótoros, birkapörkölt mellé.
Tokajicum Tokaji Reneszánsz Cuvée 2008 0,5l
3 490 FtInternational Wine Challenge 2011: aranyérem
Vinagora 2011: champion-díjKései szüretelésű, sötét szalmasárga színű édes fehérbor. Hosszabb szellőztetést kíván, ezt követően a fedettség alól halványan virágos, nektáros, mézes illatok bukkannak elő. Kóstolva a jó savgerinc mellett virágok, gyógynövények, méz, hárs, diósság jelennek meg. Jelentős beltartalom, kiegyensúlyozott korty jó ornamentikával. Ezt egészíti ki a 136 gramm cukor, mely egy 5 puttonyos aszú édességével vetekedik.
Tokaji Jégbor 2015 0,375 (Evinor)
6 990 FtTovábbMagas cukortartalommal rendelkező édes borkülönlegesség, az aszúkra jellemző botritiszes jelleg nélkül.
Illatában citrusok és trópusi gyümölcsök fedezhetők fel (papaya, mangó, ananász, banán).
Ajánljuk fogyasztani önmagában, desszert helyett, illetve aszalt gyümölcsökkel körített libamáj mellé.