Múzeális bor
-
OREMUS 5 puttonyos Aszú 1972 0,5l fa díszdobozban
105 000 FtRagyogó aranysárga színű aszúbor egy különleges évjáratból, ami az Oremus pince mélyén, a legtökéletesebb körülmények között pihenve várta, hogy a polcokra kerüljön. Intenzív illatában és ízében akác, méz, aszalt sárgabarack, füge és mazsola. A maradékcukor és a finom savak tökéletes harmóniája, aminek köszönhetően sokkal inkább a komplexitásról, mint az édességről szól. Hosszú savai révén ez a gazdag, sokrétegű bor annyi év után is még mindig frissnek tűnik.
-
OREMUS 6 puttonyos Aszú 1972 0,5l fa díszdobozban
158 000 FtMély, borostyánsárga színű aszú, finom aszalt gyümölcsös, mézes illattal. Rendkívül hosszú ízében még több méz, csokoládé, dió, aszalt szilva, aszalt sárgabarack és kávé. Testes, harmonikus bor egy kiváló évjáratból, remek savainak köszönhetően még mindig rengeteg élettel.
-
Royal Oporto (portói) Colheita 0,75 1944 dd.
38 750 FtRoyal Oporto Colheita 1944 díszdobozban:
1944-es évjáratú, édes vörös csemegebor Portugáliából 20% alkoholtartalommal, sorszámozott palackban. Be is csomagolták Nekünk.
A portói története:
A portói elnevezés a XVII. Századra nyúlik vissza. A bor Porto városáról kapta nevét, mivel e város kikötőjéből indultak útnak a borexport szállítmányok. A portói bort a Duoro folyó felső szakasza mentén elterülő bortermő tájkörzetben előállított likőrbor. A portói az itt termelt szőlőből készül. A szőlő erjesztési folyamatát 77 fokos hőmérsékleten megszakítják és brandyt adagolnak hozzá abból a célból, hogy 19-20 fokos alkoholtartalmat érjenek el, megőrizve a bor természetes édességét. A brandy hatására a bor erősebbé válik, néhány éves érlelési folyamat után pedig harmonikus likőrbor válik belőle.
A fehér portói fehér-, a vörös pedig vörös szőlőből készül.
Fentiek eredményeként a portói erős, karakteres desszertbor a legtöbbször különböző évjáratok keveréke. A standard portói bort jellemzően három évig érlelik húszezer literes vagy még nagyobb fahordókban (tartályokban), hogy gyümölcsös jellegét megőrizze. A három évnél tovább, kisebb fahordókban érlelt változatok közül kerülnek ki az úgynevezett különleges portóik. Mivel az avinálás (bor alkoholtartalmának növelése szesz hozzáadásával) eredményeként még a száraz változat is tartalmaz maradék cukrot, nagyjából a magyar terminológia szerinti félszáraz boroknak felel meg, a meio-seco pedig a magyar fogalomrendszerben inkább félédes. Jellemzően aranysárga színű. A portói bor eredetmegjelölés, és nem fajtanév, ezért Portugália számos nemzetközi megállapodást kötött az eredetmegjelölés oltalma érdekében, arra törekedve, hogy a termőterületen kívül bárhol előállított borokat ne lehessen jogszerűen portóinak nevezni. Magyarország 2004-ben kötelezte magát, hogy nem engedi az oportó, oportói stb. szavak használatát, elsősorban magyar borokkal kapcsolatban, fajtanévként sem. Ezért ettől az időponttól az addig Magyarországon hagyományosan az oportóinak, kékoportónak nevezett borokat általában portugieser, blauer portugieser néven hozzák forgalomba.
-
Royal Oportó Colheita 1975 0,7 papír díszdobozban
52 990 FtRoyal Oporto Colheita 1975-ös, díszdobozban 0,75:
Muzeális portói díszdobozban.
A portói története:
A portói elnevezés a XVII. Századra nyúlik vissza. A bor Porto városáról kapta nevét, mivel e város kikötőjéből indultak útnak a borexport szállítmányok. A portói bort a Duoro folyó felső szakasza mentén elterülő bortermő tájkörzetben előállított likőrbor. A portói az itt termelt szőlőből készül. A szőlő erjesztési folyamatát 77 fokos hőmérsékleten megszakítják és brandyt adagolnak hozzá abból a célból, hogy 19-20 fokos alkoholtartalmat érjenek el, megőrizve a bor természetes édességét. A brandy hatására a bor erősebbé válik, néhány éves érlelési folyamat után pedig harmonikus likőrbor válik belőle.
A fehér portói fehér-, a vörös pedig vörös szőlőből készül.
Fentiek eredményeként a portói erős, karakteres desszertbor a legtöbbször különböző évjáratok keveréke. A standard portói bort jellemzően három évig érlelik húszezer literes vagy még nagyobb fahordókban (tartályokban), hogy gyümölcsös jellegét megőrizze. A három évnél tovább, kisebb fahordókban érlelt változatok közül kerülnek ki az úgynevezett különleges portóik. Mivel az avinálás (bor alkoholtartalmának növelése szesz hozzáadásával) eredményeként még a száraz változat is tartalmaz maradék cukrot, nagyjából a magyar terminológia szerinti félszáraz boroknak felel meg, a meio-seco pedig a magyar fogalomrendszerben inkább félédes. Jellemzően aranysárga színű. A portói bor eredetmegjelölés, és nem fajtanév, ezért Portugália számos nemzetközi megállapodást kötött az eredetmegjelölés oltalma érdekében, arra törekedve, hogy a termőterületen kívül bárhol előállított borokat ne lehessen jogszerűen portóinak nevezni. Magyarország 2004-ben kötelezte magát, hogy nem engedi az oportó, oportói stb. szavak használatát, elsősorban magyar borokkal kapcsolatban, fajtanévként sem. Ezért ettől az időponttól az addig Magyarországon hagyományosan az oportóinak, kékoportónak nevezett borokat általában portugieser, blauer portugieser néven hozzák forgalomba.
-
Royal Oportó Colheita 2002 0,7 papír díszdobozban
31 990 FtRoyal Oporto Colheita 2002, díszdobozban 0,75:Muzeális portói díszdobozban.A portói elnevezés a XVII. Századra nyúlik vissza. A bor Porto városáról kapta nevét, mivel e város kikötőjéből indultak útnak a borexport szállítmányok. A portói bort a Duoro folyó felső szakasza mentén elterülő bortermő tájkörzetben előállított likőrbor. A portói az itt termelt szőlőből készül. A szőlő erjesztési folyamatát 77 fokos hőmérsékleten megszakítják és brandyt adagolnak hozzá abból a célból, hogy 19-20 fokos alkoholtartalmat érjenek el, megőrizve a bor természetes édességét. A brandy hatására a bor erősebbé válik, néhány éves érlelési folyamat után pedig harmonikus likőrbor válik belőle.A fehér portói fehér-, a vörös pedig vörös szőlőből készül.
Fentiek eredményeként a portói erős, karakteres desszertbor a legtöbbször különböző évjáratok keveréke. A standard portói bort jellemzően három évig érlelik húszezer literes vagy még nagyobb fahordókban (tartályokban), hogy gyümölcsös jellegét megőrizze. A három évnél tovább, kisebb fahordókban érlelt változatok közül kerülnek ki az úgynevezett különleges portóik. Mivel az avinálás (bor alkoholtartalmának növelése szesz hozzáadásával) eredményeként még a száraz változat is tartalmaz maradék cukrot, nagyjából a magyar terminológia szerinti félszáraz boroknak felel meg, a meio-seco pedig a magyar fogalomrendszerben inkább félédes. Jellemzően aranysárga színű. A portói bor eredetmegjelölés, és nem fajtanév, ezért Portugália számos nemzetközi megállapodást kötött az eredetmegjelölés oltalma érdekében, arra törekedve, hogy a termőterületen kívül bárhol előállított borokat ne lehessen jogszerűen portóinak nevezni. Magyarország 2004-ben kötelezte magát, hogy nem engedi az oportó, oportói stb. szavak használatát, elsősorban magyar borokkal kapcsolatban, fajtanévként sem. Ezért ettől az időponttól az addig Magyarországon hagyományosan az oportóinak, kékoportónak nevezett borokat általában portugieser, blauer portugieser néven hozzák forgalomba.
-
Royal Oportó Colheita 1977 0,7 papír díszdobozban
58 990 FtMuzeális portói díszdobozban.A portói elnevezés a XVII. Századra nyúlik vissza. A bor Porto városáról kapta nevét, mivel e város kikötőjéből indultak útnak a borexport szállítmányok. A portói bort a Duoro folyó felső szakasza mentén elterülő bortermő tájkörzetben előállított likőrbor. A portói az itt termelt szőlőből készül. A szőlő erjesztési folyamatát 77 fokos hőmérsékleten megszakítják és brandyt adagolnak hozzá abból a célból, hogy 19-20 fokos alkoholtartalmat érjenek el, megőrizve a bor természetes édességét. A brandy hatására a bor erősebbé válik, néhány éves érlelési folyamat után pedig harmonikus likőrbor válik belőle.A fehér portói fehér-, a vörös pedig vörös szőlőből készül.
Fentiek eredményeként a portói erős, karakteres desszertbor a legtöbbször különböző évjáratok keveréke. A standard portói bort jellemzően három évig érlelik húszezer literes vagy még nagyobb fahordókban (tartályokban), hogy gyümölcsös jellegét megőrizze. A három évnél tovább, kisebb fahordókban érlelt változatok közül kerülnek ki az úgynevezett különleges portóik. Mivel az avinálás (bor alkoholtartalmának növelése szesz hozzáadásával) eredményeként még a száraz változat is tartalmaz maradék cukrot, nagyjából a magyar terminológia szerinti félszáraz boroknak felel meg, a meio-seco pedig a magyar fogalomrendszerben inkább félédes. Jellemzően aranysárga színű. A portói bor eredetmegjelölés, és nem fajtanév, ezért Portugália számos nemzetközi megállapodást kötött az eredetmegjelölés oltalma érdekében, arra törekedve, hogy a termőterületen kívül bárhol előállított borokat ne lehessen jogszerűen portóinak nevezni. Magyarország 2004-ben kötelezte magát, hogy nem engedi az oportó, oportói stb. szavak használatát, elsősorban magyar borokkal kapcsolatban, fajtanévként sem. Ezért ettől az időponttól az addig Magyarországon hagyományosan az oportóinak, kékoportónak nevezett borokat általában portugieser, blauer portugieser néven hozzák forgalomba.
-
Tokaji Aszú 0,5 5 puttonyos (Sajgó Gábor) 1993
21 990 FtÉvszázados hagyomány szerint, többéves fahordós érlelés eredménye a borostyán sárga szín, s mellé a tokaji jellegzetes íz. Megízlelve olajosan gördülő testes bor zamata érezhető szánkban. Illatában a gyümölcsös jelleg dominál, de a másodlagos ászkolási és érlelési ízek is fellelhetők. A jól kezelt hagyományos aszúk szép példája, amit kiváló eredménye is alátámaszt.
Ajánljuk: Étkezés előtt ínyencként vagy mindenféle libamáj variációhoz. Étkezés után desszertekhez, süteményekhez kiváló, de meghitt hangulatú beszélgetések vagy ünnepi vacsorák kísérője is lehet. Tökéletes fagylaltkelyhekhez, gyümölcsökhöz, sajtokhoz is. Ez az 5 puttonyos aszúbor több mint bor, igazi fejedelmi ital, amely egyébként gasztronómiai kiegészítés nélkül, önállóan is megállja a helyét
-
Tokaji Aszú 0,5 5 puttonyos (Sajgó Gábor) 1998
14 990 FtÉvszázados hagyomány szerint, többéves fahordós érlelés eredménye a borostyán sárga szín, s mellé a tokaji jellegzetes íz. Megízlelve olajosan gördülő testes bor zamata érezhető szánkban. Illatában a gyümölcsös jelleg dominál, de a másodlagos ászkolási és érlelési ízek is fellelhetők. A jól kezelt hagyományos aszúk szép példája, amit kiváló eredménye is alátámaszt.
Ajánljuk: Étkezés előtt ínyencként vagy mindenféle libamáj variációhoz. Étkezés után desszertekhez, süteményekhez kiváló, de meghitt hangulatú beszélgetések vagy ünnepi vacsorák kísérője is lehet. Tökéletes fagylaltkelyhekhez, gyümölcsökhöz, sajtokhoz is. Ez az 5 puttonyos aszúbor több mint bor, igazi fejedelmi ital, amely egyébként gasztronómiai kiegészítés nélkül, önállóan is megállja a helyét
-
Tokaji Aszú 0,5 6 puttonyos 1994 (Sajgó Gábor)
28 990 FtA nagy aszúk közé tartozik nem csak puttonyszáma alapján. Az aszúkra jellemző üde savasság kiválóan ellensúlyozza az édes bor jelleget. Csillogó aranysárga színű, melynek mélységét a puttonyszám, valamint az oxidációs, fahordós érlelés adja.
Ajánlás: Remekül társítható liba, kacsamájhoz, kék penészes sajtokhoz, Gundel palacsinták, baracklekváros sütemények, gyümölcsök, mézes édességek mellé 12-14 C -on. Szivarok mellett egyedi élvezeti élményt nyújt.
-
Tokaji Aszú 6 puttonyos 2002 0,5 (Disznókő)
16 990 FtA Disznókõi Szõlõbirtokot 1732 óta Tokaj-Hegyalja elsõ osztályú termõhelyeként jegyzik. Stílusteremtõ tokaji aszúi frissek, gyümölcsösek, egyensúlyuk tökéletes. Nemes édes bor, harmonikus, friss, gyümölcsös karakterrel. A Tokaji Borvidék dél-nyugati kapujában, Mezõzombor és Mád határában, a vidék legkiválóbb dûlõiben szüretelt szõlõbõl készült.
A Disznókõ-évjárat karaktere
„A kulcsszó ebben az évben a precizitás. Egy íjász jut eszembe a 2002-es borokról, egy távolról célzó, de a cél közepébe találó, gyors és pontos íjász. A borok nagyszerû illatok özönével támadnak, és az egész szájat betöltõ frissesség lendületével érnek célba.”
Az év sajátosságai és ezek hatása a Disznókõ-borokra
„2002-t nem tartják Tokaj-szerte kiemelkedõen nagy évnek, de a Disznókõnél remek évjárat volt. Engem határozottan a klasszikus 1999-esre emlékeztet. A száraz, meleg és napos szeptember tökéletesen töppesztett. A szõlõben minden munkát idõben tudtunk elvégezni, és szeptember végén, október elején le tudtuk szüretelni a botritizálódott szõlõ javát. A gyümölcsös és fûszeres borok kiválóan példázzák a cukor és a savak, az édes és az ásványiasan sós közti ideális egyensúlyt.”
Mészáros László
-
Tokaji Aszúeszencia 0,5 1940
370 250 FtTokaji Aszúeszencia 0,5 1940
Ez a nektár, amit a magyar Himnusz is megénekel. A fakádakba összegyűjtött aszúszemek saját súlyuknál fogva préselik ki magukból a mézszínű, 50-60% cukortartalmú Eszenciát. A magas cukortartalom miatt minimális alkohol alakul ki benne. A Tokaji Eszencia tökéletes íz-, illat- és zamatanyag harmóniájának kialakulásához minimum 20 éves zempléni tölgyfahordós érlelés szükséges a Hegyaljai pincék mélyén.
-
Tokaji Eszencia 0,5 1972
225 216 FtEz a nektár, amit a magyar Himnusz is megénekel. A fakádakba összegyűjtött aszúszemek saját súlyuknál fogva préselik ki magukból a mézszínű, 50-60% cukortartalmú Eszenciát. A magas cukortartalom miatt minimális alkohol alakul ki benne. A Tokaji Eszencia tökéletes íz-, illat- és zamatanyag harmóniájának kialakulásához minimum 20 éves zempléni tölgyfahordós érlelés szükséges a Hegyaljai pincék mélyén.